ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑΕΛΛΑΔΑ

Για τρίτη μέρα ισοπεδώνεται το τελευταίο πυκνό πευκοδάσος της Αττικής

Για τρίτη ημέρα σήμερα παραμένει σε εξέλιξη η μεγάλη φωτιά στα Βίλια που ισοπεδώνει το τελευταίο πυκνό πευκοδάσος και πνεύμονα της Αττικής… με ανυπολόγιστες συνέπειες για το άμεσο και το απώτερο μέλλον. Τη νύχτα και τα ξημερώματα αρκετοί οικισμοί λαχτάρισαν όπως στον Άγιο Γεώργιο και στον Προφήτη Ηλία με τις επίγειες δυνάμεις να μετακινούνται συνεχώς ανάλογα με την καταστροφική πορεία που έπαιρνε η φωτιά.

Με δραματικό τόνο περιέγραψε (ΕΡΤ) την κατάσταση ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Αττικής Βασίλης Κόκκαλης τονίζοντας ότι η φωτιά εκτείνεται σε μεγάλο μήκος. «Η φωτιά έχει βρει ένα πολύ πυκνό δάσος που δεν μπορούμε να πλησιάσουμε και καίει. Είναι ανεξέλεγκτη η κατάσταση. Μιλάμε για ένα μέτωπο με πάρα πολύ μεγάλη περίμετρο όπου δεν υπάρχει δυνατότητα επίγειας πρόσβασης και δεν μπορεί να καλυφθεί ούτε από τα εναέρια, περιμετρικά, στο σύνολό της (…)», ανέφερε. 

Το πρωί όπως κάθε πρωί βρίσκει το μέτωπο σχεδόν καθηλωμένο, μόνο με διάσπαρτες καύσεις και καπνούς. Όπως αναφέρουν αξιωματικοί της Πυροσβεστικής όμως, ακόμα και το χρώμα του καπνού δείχνει ότι η καταστροφή είναι μεγάλη και έχει καεί μέχρι και το πούσι, έχει «δουλέψει» η φωτιά ακόμα και στο έδαφος με καταστροφική επιμονή, ενώ αργότερα το πρωί αναμένονται αναζωπυρώσεις με την πτώση της υγρασίας και την άνοδο της θερμοκρασίας.

Το πλέον επικίνδυνο κομμάτι αυτή την χρονική στιγμή είναι στην πλευρά του μετώπου προς το Παλαιοχώρι, όπου ουσιαστικά οι διάσπαρτες καύσεις βρίσκονται έξω από τον οικισμό και εκεί έχουν γίνει οι περισσότερες εγκαταστάσεις των επίγειων δυνάμεων για να αποτρέψουν την πορεία της φωτιάς που έχει πάρει και μία νοητή κατεύθυνση προς Μάνδρα.

Υπενθυμίζεται ότι τα προηγούμενα 24ωρα πραγματοποιήθηκαν εκκενώσεις στους οικισμούς: Παλαιοχώρι, Παλαιοκούνδουρα, Θέα, Πανόραμα, Αγία Σωτήρα. Μάλιστα εκκενώθηκε και ένα γηροκομείο που είναι κοντά στην Αγία Σωτήρα και σύμφωνα με πληροφορίες χρειάστηκε να γίνει και ειδική επιχείρηση εκεί γιατί κάποιοι τρόφιμοι είχαν κολλήσει Covid-19 και σε Άγιο Γεώργιο, Αγία Παρασκευή, Κρύο Πηγάδι, Μικρό και Μέγα Βαθυχώρι και Βενίζα.

Σημειώνεται ότι είναι πολλοί οι κάτοικοι που έχουν αρνηθεί να απομακρυνθούν από τα σπίτια και τα χωριά τους και παραμένουν στα σημεία για να υπερασπιστούν τα σπίτια τους αν χρειαστεί.

Σύμφωνα με στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέτωπο που ανησυχεί είναι αυτό που καίει δάσος προς το όρος Πατέρα και ειδικότερα στο τμήμα ανάμεσα στο Παλαιοχώρι και την Οινόη. Ταυτόχρονα, υπάρχουν πολλές εστίες διάσπαρτες στα όρια του καμένου με το άκαυτο δάσος, καθώς η περίμετρος της πυρκαγιάς εκτείνεται σε πολλά χιλιόμετρα και γίνονται προσπάθειες να αντιμετωπιστούν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό μέχρι το μεσημέρι.

Στο σημείο επιχειρούν συνολικά 370 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων 9 ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 130 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα. Για την συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Για την αεροπυρόσβεση κινητοποιήθηκαν 8 ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη και αργότερα αναμένονται και νέες ενισχύσεις των εναέριων μέσων.

Συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Παραμένουν σε γενική επιφυλακή όλες οι Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος της Επικράτειας και συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Οι επικαιροποιημένες διακοπές στην κυκλοφορία λόγω της φωτιάς στα Βίλια: Έχει διακοπεί η κυκλοφορία, σε ανώνυμη οδό (συνέχεια οδού Αγίου Γεωργίου) από την Επαρχιακή Οδό Αλεποχωρίου-Ψάθας-Βιλίων (ταβέρνα «Κρύο Πηγάδι») προς τον οικισμό Άγιο Γεώργιο, στην Επαρχιακή Οδό Οινόης-Πόρτο Γερμενού από το Πόρτο Γερμενό προς Βίλια, στην οδό Αγίου Γεωργίου από το Παλαιοχώρι προς τον Άγιο Γεώργιο, σε ανώνυμη οδό από τον οικισμό Άγιο Νεκτάριο προς Πόρτο Γερμενό, στην Επαρχιακή Οδό Οινόης-Πόρτο Γερμενού από την Παλαιά Εθνική Οδό Ελευσίνας-Θηβών προς τα Βίλια, στην Επαρχιακή Οδό Αλεποχωρίου-Ψάθας-Βιλίων, στον οικισμό της Ψάθας προς Πόρτο Γερμενό-Βίλια, στην Παλαιά Εθνική Οδό Ελευσίνας-Θηβών από το ύψος της οδού Αντιστάσεως (πρατήριο υγρών καυσίμων “Avin-Cyclon”) στην Μάνδρα και στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θήβα και στην Παλαιά Εθνική Οδό Ελευσίνας-Θηβών από το 33ο χλμ. (θέση Άγιος Χριστόφορος Ερυθρών) έως το 30ο χλμ. και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας και η κυκλοφορία διεξάγεται μέσω της Νέας Εθνικής Οδού.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button