Ζήτημα απόλυσης 11 εργαζόμενων των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) θέτει η διοίκηση του Δήμου Χαϊδαρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου. Αφετηρία του προβλήματος είναι η κυβερνητική μεθόδευση να αυξήσει μεν τον αριθμό των παιδιών που δικαιούνται συμμετοχή στο πρόγραμμα, αλλά χωρίς να αυξήσει ταυτόχρονα το σχετικό κονδύλι, με αποτέλεσμα να παρατηρείται μείωση των εγγραφών έως 50%.

Ο Σύλλογος κατηγορεί την δημοτική αρχή ότι αυτή θα είναι υπεύθυνη για την υποβάθμιση κοινωνικών δομών του Δήμου που λειτουργούσαν μέχρι φέτος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η κυβέρνηση της ΝΔ πλήρως ευθυγραμμισμένη με την πολιτική που υποτάσσει τα πάντα στη λογική κόστος- όφελος αποκλείει χιλιάδες οικογένειες από την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα των ΚΔΑΠ. Οικογένειες που ενώ πληρούν τα κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια τα οποία προβλέπονται είδαν τις αιτήσεις τους να απορρίπτονται και τελικά τα παιδιά τους να μένουν εκτός Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης. Αιτία για αυτήν την εξέλιξη είναι το γεγονός ότι, ενώ η κυβέρνηση προχώρησε σε αύξηση του αριθμού των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα, δεν αύξησε ταυτόχρονα ως έπρεπε και την χρηματοδότηση, προκειμένου να καλυφθεί το σύνολο των αιτηθέντων βάσει των όρων και των κριτηρίων που τέθηκαν μέσω της σχετικής πρόσκλησης.

Έτσι και στον Δήμο μας πολλοί δικαιούχοι δεν θα έχουν την δυνατότητα να συμμετέχουν (φαίνεται ότι οι εγγραφές θα είναι λιγότερες από τις μισές) με αποτέλεσμα η Δημοτική Αρχή να θέτει ζήτημα απόλυσης των 11 εργαζόμενων που δούλευαν στο πρόγραμμα. Εργαζόμενοι οι οποίοι δουλεύουν 4 έως και 12 χρόνια στην Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου μας, επιδεικνύοντας εργατικότητα και συνέπεια. Γι’ αυτό άλλωστε και οι γονείς εκφράζουν με κάθε ευκαιρία την εκτίμηση τους στα πρόσωπα αυτών που εμπιστεύονται τα παιδιά τους.

Ανεξάρτητα από τον αριθμό των παιδιών που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα και κατά συνέπεια της χρηματοδότησης που θα λάβει ο Δήμος, η Διοίκηση οφείλει να ανανεώσει τις συμβάσεις όλων των εργαζομένων και να μην προχωρήσει στην απόλυσή τους. Σε αντίθετη περίπτωση θα είναι το ίδιο υπεύθυνη, για την τύχη του προγράμματος και των εργαζομένων, με την Κυβέρνηση. Θα είναι υπεύθυνη για την υποβάθμιση υπηρεσιών του δήμου με κοινωνικό χαρακτήρα, που λειτουργούσαν μέχρι φέτος.

Και ενώ οι συμβάσεις λήγουν στις 31/08/2020, μέχρι σήμερα αποφεύγουν να πουν ξεκάθαρα τι θα κάνουν. Παράλληλα όλα δείχνουν ότι δεν θέλουν την ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων. Κρύβονται πίσω από τις μειωμένες εγγραφές που πιθανά να υπάρχουν. Φέρνουν για ψήφιση το θέμα στο Δ.Σ. της ΚΕΔΧ χωρίς να ενημερώνουν αν θα προχωρήσουν στην ανανέωση ή όχι. Την ίδια ώρα, Δήμαρχος, αντιδήμαρχοι και Γενικός Γραμματέας καλούνε εργαζόμενους ΙΔΑΧ του Δήμου και τους ζητάνε να αναλάβουν τις δραστηριότητες των ΚΔΑΠ, διερευνώντας δηλαδή πως μπορούν να λειτουργήσουν τα ΚΔΑΠ χωρίς τους 11 εργαζόμενους. Και βέβαια ενώ υπάρχει ο χρόνος για όλα αυτά, δεν υπάρχει (για άλλη μια φορά) ο χρόνος για τη Διοίκηση, να συναντηθεί με το Δ.Σ. του Συλλόγου εργαζομένων ύστερα από το σχετικό αίτημα. Δεν θεώρησε κανείς από την Διοίκηση του Δήμου(Δήμαρχος, Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΧ) σκόπιμο να συναντηθούν με τον Σύλλογο εργαζομένων για να τον ενημερώσουν.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου Χαϊδαρίου σταθερά στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Έχει πάγια θέση ότι κάθε εργαζόμενος πρέπει να έχει σταθερή και μόνιμη σχέση εργασίας. Είμαστε αντίθετοι σε κάθε απόλυση εργαζομένου, πολύ περισσότερο όταν αυτή συνοδεύεται από τέτοιες υπόγειες διαδρομές.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου Χαϊδαρίου απαιτεί την ανανέωση όλων των συμβάσεων των εργαζομένων των ΚΔΑΠ. Δεν θα ανεχτούμε καμία απόλυση!