ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δεμένος στο Δρομοκαΐτειο κατέληξε αυτιστικός μαθητής από τη Χίο

Για μία μικρή σχολική αταξία οδηγήθηκε κρατούμενος στην Αθήνα ● «Βαρβαρότητα» χαρακτήρισε το γεγονός ο παιδοψυχολόγος Παντελής Πρώιος, μιλώντας στην «Εφ.Συν.»

Λίγες μόνο ημέρες μετά τα μεγάλα λόγια στην καθιερωμένη ημέρα για τον αυτισμό, σιδηροδέσμιο στο Δρομοκαΐτειο οδηγήθηκε 17χρονο παιδί από τη Χίο, στο φάσμα του αυτισμού, το οποίο μέχρι χτες παρακολουθούσε κανονικά το σχολείο του. Αιτία, ένα ξέσπασμα θυμού, συνηθισμένο όμως σε αυτές τις περιπτώσεις, αλλά και μια σειρά εισαγγελικών χειρισμών που, σε συνδυασμό με την ηλικία του, οδήγησαν το παιδί να βρεθεί με μελανιασμένα χέρια καθηλωμένο με ιμάντες στο κρεβάτι του ψυχιατρείου, χωρίς να καταλαβαίνει τι ακριβώς έχει συμβεί.

Η περιπέτεια του μικρού ξεκίνησε πριν από έναν μήνα, όταν εξαιτίας μιας μικρής σχολικής αταξίας οι καθηγητές του επέλεξαν να τον απομονώσουν σε ένα γραφείο μέχρι να επανέλθει σε ήρεμη κατάσταση. Το παιδί όμως αντέδρασε και, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ξέσπασε σε έναν υπολογιστή που υπήρχε εκεί. Τότε οι καθηγητές στο Ειδικό Σχολείο αποφάσισαν να καλέσουν το ΕΚΑΒ και ο μικρός οδηγήθηκε στο Νοσοκομείο της Χίου για να δεχτεί τη βοήθεια των ψυχιάτρων που υπηρετούν εκεί, όπου και παρέμεινε -σύμφωνα με πληροφορίες- για λίγες ώρες μέχρι να ηρεμήσει.

Πηγή: efsyn.gr

Σύμφωνα μάλιστα με μια μαρτυρία, ο γιατρός που τον ανέλαβε στα επείγοντα περιστατικά δεν έκανε τίποτα άλλο παρά να του κάνει λίγη παρέα, να τον κεράσει ένα σάντουιτς και ένα αναψυκτικό στην καντίνα γιατί ο μικρός παραπονέθηκε ότι πεινάει και στη συνέχεια να τον παραδώσει στους γονείς του.

Οπως όμως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, για το περιστατικό ειδοποιήθηκε η Αστυνομία και κατά συνέπεια η Εισαγγελία Χίου. Και ενώ το παιδί παρακολουθούσε κανονικά το εκπαιδευτικό του πρόγραμμα στο σχολείο, μόλις προχθές στο σπίτι του εμφανίστηκε η Αστυνομία και ενημέρωσε τους γονείς ότι με εισαγγελική εντολή το παιδί θα πρέπει να νοσηλευτεί στο Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο Πεντέλης. Ετσι οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα και αυθημερόν ταξίδεψε στη Αθήνα ως κρατούμενος πλέον, για να νοσηλευτεί στο παιδοψυχιατρείο. Εκεί όμως οι αρμόδιοι, όταν διαπίστωσαν την ηλικία του, αρνήθηκαν να το αναλάβουν, ενημέρωσαν τον εισαγγελέα και το παιδί κατέληξε στο Δρομοκαΐτειο, ως ενήλικας.

Δυστυχώς για το 17χρονο παιδί με εγκεφαλική λειτουργία μικρότερης ηλικίας, οι νοσηλευτές εκεί απαίτησαν να τους δώσει το κινητό του τηλέφωνο και τότε ήρθε ακόμα ένα ξέσπασμα θυμού, με αποτέλεσμα ο μικρός να υποστεί καθήλωση στο κρεβάτι με ιμάντες. Ολα αυτά παρά το γεγονός ότι στο Νοσοκομείο Χίου λειτουργεί ψυχιατρικό τμήμα για ενήλικες, αλλά, αντί το παιδί να επιστρέψει σε ένα γνώριμο γι’ αυτό περιβάλλον και ασφαλώς κοντά στους γονείς του, επιλέχθηκε η λύση του Δρομοκαΐτειου…

«Είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει», επισημαίνει ο γνωστός παιδοψυχολόγος Παντελής Πρώιος, με 50ετή εμπειρία σε περιστατικά παιδικής βίας. «Φανταστείτε ένα παιδί στο φάσμα του αυτισμού, φοβισμένο, γεμάτο ανασφάλειες, να βρεθεί ξαφνικά μακριά από τους γονείς και το σχολείο του, σε άγνωστο περιβάλλον. Προσωπικά χαρακτηρίζω βαρβαρότητα αυτό που του συνέβη από την αρχή μέχρι το τέλος και ειδικά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες τέτοιου είδους περιπτώσεις μεταφέρονται άγρυπνα με χειροπέδες και συνοδεία αστυνομικών οργάνων στην Αθήνα. Και μετά από ένα μακρύ ταξίδι, να ταλαιπωρούνται επιπλέον μέχρι να βρεθεί εφημερεύον νοσοκομείο που θα τους δεχτεί. Είναι αναμενόμενο ό,τι και αν συμβεί, όποια και αν είναι η αντίδραση του ασθενούς. Πόσο μάλλον αν είναι παιδί» τόνισε σε δηλώσεις του στην «Εφ.Συν.».

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτά τα παιδιά απαιτούν ειδικούς χειρισμούς ώστε να παραμένουν ήρεμα και να ακολουθούν το πρόγραμμά τους. «Αν εμείς τους συμπεριφερόμαστε κατ’ αυτόν τον τρόπο, τότε θα τα αποτρελάνουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Διερεύνηση

Στο πλευρό του τάσσεται και ο Παγχιακός Σύλλογος ΑμεΑ, που σε ανακοίνωσή του απαιτεί τη διερεύνηση του περιστατικού και θέτει και μια σειρά σοβαρών ερωτημάτων. «Αναδεικνύεται και πάλι η ουσιαστική έλλειψη ολοκληρωμένης κοινωνικής-κρατικής φροντίδας και πρόνοιας, έγκαιρης διάγνωσης και παρακολούθησης, θεραπευτικής προσέγγισης και εκπαίδευσης σε περιπτώσεις ΑμεΑ, μέσα σε συγκεκριμένο πλαίσιο και με το απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό, πρώτα και κύρια στο νησί μας. Η διαχείριση του αυτισμού αφορά όλες τις διαβαθμίσεις του και όχι μονάχα τις πιο ήπιες» τονίζει και θέτει ερωτήματα για τις συνθήκες μεταγωγής και γιατί επιλέχθηκε το Δρομοκαΐτειο αντί για την Ψυχιατρική Κλινική Χίου.

Δηλώσεις για το περιστατικό έκανε και ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος. «Το παιδί έφτασε στο Δρομοκαΐτειο με εισαγγελική εντολή και συνοδεία των γονιών του. Ηταν οξύ περιστατικό και επιλέχθηκε η καθήλωση. Πάντως τώρα είναι καλύτερα και ήρεμο, απαλλαγμένο από τα δεσμά. Ωστόσο επαναλαμβάνω ακόμη μια φορά ότι αυτά τα περιστατικά αυτισμού απαιτούν ειδικές μονάδες αυτισμού και όχι νοσηλεία στα δημόσια ψυχιατρεία που δεν μπορούν να προσφέρουν τίποτα το ουσιαστικό».

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button