ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Οι σειρήνες ούρλιαξαν πάλι σήμερα στο Χαϊδάρι, αλλά φωτιά δεν έβρισκαν…

“Πάλι; Μα είναι δυνατόν και σήμερα;” Οι σειρήνες της Πυροσβεστικής ακούστηκαν το απόγευμα της Δευτέρας 27/5 στο Χαϊδάρι. Τα οχήματα ανέβηκαν ολοταχώς τη Λ. Αθηνών, ενώ σχεδόν ταυτόχρονα σηκώθηκε και ελικόπτερο.

Τα διαδοχικά περιστατικά των τελευταίων ημερών έχουν αγχώσει τις δυνάμεις πυρόσβεσης στην ευρύτερη περιοχή Αιγάλεω – Ποικίλου. Έτσι στο κάλεσμα πολίτη (;) για φωτιά στο Ποικίλο όρμησαν στο βουνό. Μόνο που φωτιά δεν έβρισκαν.

Μία ομάδα με ανώτερους αξιωματικούς έκανε επόπτευση ανεβαίνοντας στους δασικούς δρόμους από τη μεριά της Πετρούπολης, ενώ άλλη μπήκε από τη μεριά της Αφαίας (μαζί και η υδροφόρα του Δήμου Χαϊδαρίου). Φωτιά δεν υπήρχε όμως, ήταν τελικά ένας ψευδής συναγερμός.

Ωστόσο το μήνυμα δεν ήταν μια κακόβουλη πράξη κάποιου ασυνείδητου. Πράγματι στον ορίζοντα πάνω από το Ποικίλο είχε φανεί καπνός, που κάποιο μάτι τον ερμήνευσε σαν πυρκαγιά και από το σημείο αυτό ξεκίνησε η κινητοποίηση. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, επρόκειτο για μία ολιγόλεπτη έκλυση καπνού από καμινάδα του διυλιστηρίου. Το κλίμα που είχαν δημιουργήσει τα αλλεπάλληλα περιστατικά πυρκαγιών του Μαΐου, όπως προαναφέραμε, έπαιξε και αυτό το ρόλο του για την άμεση ενεργοποίηση των δυνάμεων πυρόσβεσης της περιοχής.

Ενώ όμως για τα αντανακλαστικά αντίδρασης μπορεί ο παρατηρητής να είναι ικανοποιημένος, μπαίνουν ερωτηματικά για την ποιότητα της διαχείρισης της πληροφορίας. Γιατί δεν είναι δυνατόν να κινητοποιείται ο μηχανισμός χωρίς τη βεβαιότητα ότι υπάρχει φωτιά ούτε βέβαια να μην ξέρει πού είναι ακριβώς και να την ψάχνει. Έχουμε διαπιστώσει από σοβαρά συμβάντα του περασμένου καλοκαιριού, τα οποία παρακολουθήσαμε από κοντά, ότι το ακριβές στίγμα της φωτιάς είναι το άλφα και το ωμέγα μιας γρήγορης και επιτυχημένης επιχείρησης. Αν λογαριάσουμε και το οικονομικό κόστος ενός ψευδούς συναγερμού, όταν μάλιστα συμμετέχουν και εναέρια μέσα, αλλά και την καταπόνηση του προσωπικού, τότε το πράγμα σοβαρεύει περισσότερο.

Χρειάζεται λοιπόν σωστή πληροφορία και ταχύτατη τεκμηρίωσή της. Η τεχνολογία της εποχής μας δίνει λύσεις σε αυτό και δεν επιτρέπεται να λειτουργεί το σύστημα με μέσα περασμένων δεκαετιών. Οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής έχουν την τεχνογνωσία και η Πολιτεία οφείλει να παράσχει τα μέσα, τόσο στην ίδια όσο και στις δυνάμεις πυροφυλακής των Δήμων. Ο Δήμος Χαϊδαρίου έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την προμήθεια drones για εναέρια επιτήρηση πέρα από την επίγεια, δεν έχει γίνει όμως γνωστό σε ποιο στάδιο βρίσκεται αυτή συγκεκριμένη διαδικασία.

Κάτι ακόμα που έχουμε αποκομίσει σαν πρόβλημα, είναι η οργάνωση των τοπικών δυνάμεων πυρόσβεσης και βασικά η μεταξύ τους επικοινωνία. Ο Δήμος Χαϊδαρίου έχει την ιδιαιτερότητα να καλείται να δράσει με τρεις (!) διαφορετικούς πυροσβεστικούς σταθμούς (Κολωνός, Περιστέρι, Κερατσίνι), οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για διαφορετικά κομμάτια της επικράτειάς του. Η Πολιτική Προστασία του Δήμου έχει επαφή ασυρμάτου με τους δύο πρώτους, αλλά όχι με τον τρίτο. Ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες μας, οι πυρασφάλειες του ΠΕΣΥΔΑΠ και του ΑΣΔΑ, που επίσης εμπλέκονται στις επιχειρήσεις στην περιοχή μας δεν έχουν ενταχθεί στο ίδιο σύστημα επικοινωνιών. Αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να λυθούν.

Μετά τον σημερινό ψευδοσυναγερμό φαίνεται ότι πρέπει στο πλέγμα της τοπικής οργάνωσης πυρόσβεσης πρέπει να ενταχθούν και τα ΕΛΠΕ, δηλαδή να ενημερώνουν άμεσα το 199 για περιστατικά έκλυσης καπνού, ώστε να γνωρίζει η Πυροσβεστική τι πραγματικά συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις και να μην ψάχνει…

Κλείνοντας θέλουμε να επαναλάβουμε τη μεγάλη σημασία που έχει για το Χαϊδάρι η λειτουργία του τοπικού Εθελοντικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου με επικεφαλής αξιωματικό της Πυροσβεστικής. Σχεδόν κάθε μέρα που περνάει αποδεικνύει πόσο χρειάζεται και μάλιστα δεν πρέπει να μας απασχολούν μόνο οι πυρκαγιές στα βουνά. Το πρόσφατο περιστατικό κατά το οποίο πούλμαν τυλίχτηκε στις φλόγες στο Παλατάκι, στο οποίο επενέβη πρώτη η μικρή δύναμη της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, ήρθε να θυμίσει τη μεγάλη ανάγκη. Σκεφτείτε πόσα αυτοκίνητα πιάνουν φωτιά κάθε χρόνο στη Λεωφόρο Αθηνών, αλλά και σπίτια, επιχειρήσεις κτλ. Κάθε φορά πρέπει να περιμένουμε να έρθει η Πυροσβεστική από τον Κολωνό, το Περιστέρι ή το Κερατσίνι, ενώ μπορούμε κάλλιστα να έχουμε τη δική μας.

Μ.Χ.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button