Υπουργείο Υγείας της Κύπρου: “Όλα τα αναλώσιμα για διενέργεια εξετάσεων πληρούν τις προδιαγραφές του ECDC”.

Σε διευκρινίσεις αναφορικά με την αξιοπιστία των μοριακών ελέγχων που διενεργούνται στην χώρα, καθώς και το κόστος τους, προχώρησε το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου, μετά τις αναφορές του Άδωνι Γεωργιάδη που απέδωσε τις χαμηλές τιμές σε “χαμηλής αξιοπιστίας” τεστ.

Ο υπουργός Υγείας της Κύπρου, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, αναφέρει:

1. Όλα τα αναλώσιμα που χρησιμοποιούνται στην Κύπρο για διενέργεια εξετάσεων για τη νόσο Covid-19 πληρούν τις αυστηρότερες των προδιαγραφών που έθεσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμωδών Νοσημάτων ECDC και έχουν άδεια κυκλοφορίας στην Ευρώπη, ενώ χρησιμοποιούνται στις πλείστες ευρωπαϊκές χώρες.

2. Για την αντικειμενική σύγκριση του κόστους διενέργειας των μοριακών ελέγχων διαφόρων χωρών, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη διάφοροι παράγοντες και παράμετροι, όπως οι ανταγωνιστικές διαδικασίες και η πολιτική που ανέπτυξε η κάθε χώρα για την προσφορά υπηρεσιών στους πολίτες, με στόχο την αναχαίτιση της πανδημίας.

3. Η Κύπρος κατατάσσεται στις πρωτοπόρες χώρες όσον αφορά τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, καθώς έγιναν συνέργειες και συνεργασίες μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων και εμπειρογνωμοσύνης, για τη διάθεση αξιόπιστου μοριακού ελέγχου για τη νόσο COVID-19 στους πολίτες.

Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, έκανε λόγο για ψέμα του ΣΥΡΙΖΑ το ότι στην Κύπρο τα PCR στοιχίζουν περίπου 20 ευρώ.

Ο δημοσιογράφος του είπε ότι η πληροφορία δεν προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από τον εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Υγείας της Κύπρου, Κωνσταντίνο Αθανασίου, ο οποίος νωρίτερα είχε μιλήσει στον ίδιο ραδιοσταθμό, με τον υπουργό Ανάπτυξης να απαντά:

“Χθες μίλησε ο κ. Πλεύρης με τον Υπουργό Υγείας της Κύπρου και η τιμή που μας έδωσαν είναι 20€-50€. Μία τιμή υπάρχει στα 20€ στην Κύπρο σε μια εταιρεία, η οποία όπως μας είπαν οι δικοί μας γιατροί και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος σε συνάντηση που κάναμε, μας έφεραν τα χαρτιά ότι είναι πολύ χαμηλής αξιοπιστίας, κινέζικο και όχι παρόμοιο με αυτά που πωλούνται εδώ. Στην Κύπρο δεν έχει διατίμηση το μοριακό τεστ”.

Μάλιστα, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του υπουργού, ο εκπρόσωπος Τύπου του κυπριακού υπουργείου Υγείας είχε τονίσει ότι το πλαφόν για τα pcr είναι στα 50 ευρώ, ενώ υφίσταται ανώτατη τιμή σε αυτά, ήδη από τον Αύγουστο του 2020, με το ποσό τότε να ανέρχεται στα 75 ευρώ και από τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς στα 55.

Οι δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη προκάλεσαν την οργή της βουλευτού του ΑΚΕΛ Ειρήνης Χαραλαμπίδου η οποία ζήτησε παρέμβαση του υπουργού Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα αλλά και του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη χαρακτηρίζοντας προσβολή προς την Κύπρο όσα είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο κ. Μιχαηλίδης με ανάρτησή του ανέφερε πως  “ο συνεχής ανταγωνισμός στις δημόσιες προσφορές, έριξε τις τιμές στα €15. Οι προδιαγραφές είναι σύμφωνα με πρότυπα της ΕΕ”.

Μετά από όλα αυτά ο Άδωνις Γεωργιάδης με ανάρτησή του στο twitter προσπάθησε με το γνωστό τρόπο “να μαζέψει” την κατάσταση, λέγοντας πως “τα PCR στην Κύπρο είναι αξιόπιστα. Ουδέποτε έκανα αναφορά στην ποιότητα των εργαστηριακών ελέγχων της Κύπρου που αποδεικνύεται από την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας. Στην Κύπρο το πλαφόν του PCR είναι στα €50 αλλά οι συνθήκες της αγοράς είναι διαφορετικές”.