ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Τι λένε οι σεισμολόγοι για τον σεισμό 4,2 Ρίχτερ που «ταρακούνησε» την Αττική – Στις Αλκυονίδες το επίκεντρο

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής στις 06.00, στην περιοχή της Θήβας και έγινε αισθητή στην Αθήνα. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 26 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Θήβας και το εστιακό του βάθος υπολογίζεται στα 6 χλμ.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, δήλωσε «το εστιακό βάθος ήταν 6χλμ. και προέρχεται από μια ευαίσθητη περιοχή του Κορινθιακού κόλπου που έχει μεγάλο σεισμικό δυναμικό». Σύμφωνα με τον ίδιο «αυτοί οι σεισμοί είναι της τρέχουσας διαδικασίας της σεισμικής εξέλιξης, δεν μπορούν να δώσουν μεγαλύτερο σεισμό αν και υπάρχει εξαιρετικά μικρό ποσοστό να υπάρξει μεγαλύτερος σεισμός. Εντάσσεται στην κανονική σεισμικότητα. Παρακολουθούμε την εξέλιξη, δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία» συμπλήρωσε και εξήγησε ότι «έγινε αισθητή στην Αττική λόγω του μικρού εστιακού βάθους και της κατεύθυνσης των ρηγμάτων του Κορινθιακού κόλπου».

Τι λένε οι σεισμολόγοι για τον σεισμό 4,2 Ρίχτερ που «ταρακούνησε» την Αττική - Στις Αλκυονίδες το επίκεντρο 3

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας ανέφερε επίσης πως ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός γιατί ήταν επιφανειακός και πολύ κοντά στην Αθήνα. «Το επίκεντρο του ήταν 50 χλμ. δυτικά-βορειοδυτικά της Αθήνας, οπότε αυτό το επίκεντρο είναι στον ανατολικό Κορινθιακό. Το σεισμολογικό καθεστώς το γνωρίζουμε. Είναι η ευρύτερη περιοχή των Αλκυονίδων. Οι Αλκυονίδες δεν είναι μία κουκκίδα στον χάρτη. Το ρήγμα έχει μήκος 30 χλμ., είναι μια τεράστια περιοχή αυτή του σεισμογόνου όγκου. Δεν σημαίνει όμως ότι κάθε σεισμός που γίνεται εκεί πέρα πρέπει να δημιουργεί πανικό και ανησυχία. Από το 1981 μέχρι σήμερα έχουμε καταγράψει εκατοντάδες σεισμούς 4 Ρίχτερ από τις Αλκυονίδες. Συνεχίζουν και παράγουν σεισμούς. Μετά από τον εν λόγω σεισμό των 4,2 Ρίχτερ ακολούθησαν δύο μικρότερες δονήσεις της τάξεως των 2 Ρίχτερ», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Το παρακολουθούμε με ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον. Στην περιοχή έχει τοποθετηθεί φορητό σεισμολογικό δίκτυο εδώ και δύο μήνες, οπότε είμαστε από πάνω και παρακολουθούμε την περιοχή», διευκρίνισε.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ: Ρήγμα Αλκυονίδων: Ανήσυχη η κοινότητα των σεισμολόγων

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button