ΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ερωτήσεις/Απαντήσεις για συντάξεις χηρείας και πλασματικά έτη – Γράφει ο δικηγόρος Γιώργος Κουτσούκος

Ο κ. Γεώργιος Κουτσούκος, δικηγόρος εξειδικευμένος σε θέματα εργατικά και συνταξιοδοτικά, μάς ενημερώνει μέσα από το “Χαϊδάρι Σήμερα” για επίκαιρα εργατικά / συνταξιοδοτικά ζητήματα, που απασχολούν κατηγορίες πολιτών. Σήμερα απαντά σε  συντάξεις χηρείας και πλασματικά έτη.

Γιώργος Κουτσούκος

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Συντάξεις χηρείας

– Τι ισχύει μέχρι στιγμής για τις συντάξεις χηρείας;

Το ηλικιακό όριο των 55 ετών αφορά σε συντάξεις χηρείας που χορηγούνται σε δικαιούχους/ες συζύγους για θανάτους ασφαλισμένων ή συνταξιούχων που επήλθαν από τις 13 Μαΐου 2016 και μετά.

– Τι προβλέπεται για τους χήρους/ες που έχουν τέκνα και δεν έχουν συμπληρώσει τα 55;

Όσοι είναι κάτω από 55, αλλά έχουν ανήλικα παιδιά έως 18 ετών ή παιδιά σπουδαστές έως 24 ετών, δικαιούνται να λαμβάνουν τη σύνταξη χωρίς διακοπή, για όσα χρόνια τα παιδιά είναι ανήλικα ή σπουδάζουν.

Τι προβλέπεται για τους χήρους/ες που δεν έχουν τέκνα και δεν έχουν συμπληρώσει τα 55;

Εάν οι χήρες/χήροι ήταν έστω κατά τη στιγμή του θανάτου 52 ετών λαμβάνουν τη σύνταξη χηρείας για μια 3ετία. Μετά την 3ετία, η σύνταξή τους πρέπει να διακοπεί και να επαναχορηγηθεί, όταν γίνουν 67 ετών.

– Τι αναμένεται να αλλάξει, σε σχέση με το ισχύον καθεστώς;

Είναι πιθανό να καταργηθεί το ηλικιακό όριο των 55 ετών και να επανέλθει σε ισχύ μόνο όταν η ανεργία στη χώρα μας πιάσει μονοψήφιο νούμερο (δηλαδή κάτω από 10%).

Πλασματικά έτη

– Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες περιπτώσεις εξαγοράς πλασματικών ετών;

Είναι η στρατιωτική θητεία, ο χρόνος σπουδών, ο χρόνος τέκνων και ο κενός χρόνος.

– Πώς γίνεται η αναγνώριση των πλασματικών ετών;

Η αναγνώριση γίνεται με την καταβολή από τον ασφαλισμένο του συνόλου των εισφορών κλάδου σύνταξης για κάθε μήνα εξαγοράς, στο ποσοστό που ισχύει κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης (π.χ. ΙΚΑ- ΕΤΑΜ σε όλα τα έτη 20%).

– Με βάση ποιες αποδοχές υπολογίζονται οι εισφορές;

Με βάση τις αποδοχές του ασφαλισμένου κατά τον τελευταίο μήνα απασχόλησης που προηγείται του μήνα υποβολής της αίτησης εξαγοράς. Στην περίπτωση που η απασχόληση δεν είναι πλήρης, τότε ανάγεται σε πλήρη απασχόληση και υπολογίζεται στις αποδοχές που αντιστοιχούν σε αυτή.

– Από πότε έχουν εφαρμογή οι νέες διατάξεις, σχετικά με την αναγνώριση πλασματικών ετών;

Οι νέες διατάξεις έχουν εφαρμογή από 13/5/2016. Συνεπώς, οι αιτήσεις αναγνώρισης πλασματικών ετών που έχουν υποβληθεί μέχρι και τις 12/5/2016 αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τις προϊσχύουσες διατάξεις.

– Ποια νέα πρόσωπα δικαιούνται να αναγνωρίσουν πλασματικά έτη ασφάλισης;

Πρόκειται για την κατηγορία των “νέων” ασφαλισμένων, οι οποίοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα λόγω γήρατος με τη συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας και την πραγματοποίηση 40 ετών ή 12.000 ημερών ασφάλισης.

– Τι ισχύει για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες;

Από 1η Ιανουαρίου 2019 μειώνεται το κόστος εξαγοράς πλασματικών ετών για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, μετά τη μείωση του ασφάλιστρου από το 20% στο 13,33%. Έτσι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες μπορεί να οδηγηθούν έως και επτά χρόνια νωρίτερα στη σύνταξη αν αξιοποιήσουν έξι κατηγορίες πλασματικών ετών ασφάλισης.

Τι ισχύει για τους δημοσίους υπαλλήλους;

Αυξημένη κατά 25% θα είναι η εξαγορά για το 2019, καθώς οι δημόσιοι υπάλληλοι που επιθυμούν εντός του έτους να κάνουν χρήση πλασματικών χρόνων ασφάλισης θα πρέπει να υπολογίσουν το κόστος με βάση το 16,67% επί των αποδοχών τους.

info

Γεώργιος Ι. Κουτσούκος, Δικηγόρος – LL.M

Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Κεδρηνού 3-7, Γκύζη – Αθήνα, Τ: 2107718420, 6937194299

[email protected], (www.koutsoukoslaw.gr)

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button