Αύριο Σάββατο 25 Απριλίου θα είναι ανοιχτή η λαϊκή αγορά του Κέντρου Χαϊδαρίου, η λειτουργία της οποίας είχε ανασταλεί με απόφαση της Πολιτικής Προστασίας λόγω μη τήρησης αποστάσεων των πάγκων και συνωστισμού. Από την ανακοίνωση του Δήμου γίνεται αντιληπτό ότι οι πωλητές προτιμούν η λαϊκή να γίνει στις οδούς Πλαστήρα και Χίου, πράγμα όμως το οποίο δεν αποδέχεται η δημοτική αρχή.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Δήμου Χαϊδαρίου:

ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΔΑΒΑΚΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΑΥΡΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟ Η ΛΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ

Η ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗ

Από την αρχή της υγειονομικής κρίσης ο Δήμος Χαϊδαρίου επεδίωξε να διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία των λαϊκών αγορών στο Χαϊδάρι με παράλληλη πιστή τήρηση των προβλεπόμενων αποστάσεων μεταξύ των υπαίθριων πάγκων πώλησης.

Έτσι ώστε οι κάτοικοι να εξυπηρετηθούν, οι πωλητές να μπορέσουν να εργαστούν και πάνω απ’ όλα να προστατευτεί η δημόσια υγεία.

Προφανώς κλειδί για την επιτυχία αυτού του σύνθετου στόχου είναι η καλή συνεργασία των πωλητών  λαϊκών αγορών με τον Δήμο. Στην λαϊκή αγορά του Κέντρου Χαϊδαρίου υπήρξαν προβλήματα από την πλευρά των πωλητών  σε αυτή την συνεργασία. Παρά τις συστάσεις του Δήμου Χαϊδαρίου από τις προηγούμενες ημέρες, δεν τηρούνταν οι αποστάσεις μεταξύ των πάγκων με αποτέλεσμα το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα, όπως όφειλε, να ενημερώσει την Πολιτική Προστασία ότι σημειώθηκε συνωστισμός και ο Υπουργός κ. Χαρδαλιάς να αναστείλει προσωρινά την λειτουργία της.

Η αναστολή λειτουργίας της λαϊκής αγοράς του κέντρου Χαϊδαρίου δυσκόλεψε προσωρινά την εξυπηρέτηση των κατοίκων και ο Δήμος είναι ο πρώτος που επιθυμεί την επανέναρξη λειτουργίας της αύριο Σάββατο 25 Απριλίου στην οδό Δαβάκη, όπου λειτουργεί κανονικά αυτούς τους μήνες.

Από την πλευρά του Δήμου έχουν οριστεί τα σημεία χωροθέτησης των πάγκων ώστε να μην δημιουργηθούν πάλι προβλήματα στην λειτουργία της αγοράς.

Η ξαφνική πρόταση του Σωματείου των πωλητών λαϊκών αγορών να μεταφερθεί εσπευσμένα στις οδούς Πλαστήρα και Χίου η λειτουργία της λαϊκής αγοράς δεν είναι δυνατόν  να υλοποιηθεί χωρίς καμιά προηγούμενη συνεννόηση. Θα προκαλούσε αναστάτωση στην πόλη και ταλαιπωρία στους κατοίκους χωρίς να προσφέρει κάποια ουσιαστική διαφορά.

Ο Δήμος Χαϊδαρίου έχει προτείνει τις προηγούμενες ημέρες δυο εναλλακτικές χωροθετήσεις για την λαϊκή αγορά αλλά το Σωματείο των πωλητών δεν προσήλθε καν στην κανονισμένη  συνάντηση για να τις συζητήσει. Αντί για αυτό το Σωματείο επιχειρεί να αποφασίσει μονομερώς και αυθαίρετα, χωρίς να έχει την σχετική αρμοδιότητα, για την αλλαγή των οδών διεξαγωγής της λαϊκής αγοράς του κέντρου Χαϊδαρίου και μάλιστα ανακοινώνοντάς το την παραμονή της λειτουργίας της.

Το σωστό και το σύννομο είναι η λαϊκή αγορά να λειτουργήσει αύριο κανονικά στην οδό Δαβάκη και μέσα στην εβδομάδα να γίνει συνάντηση για αναζήτηση καλύτερης λύσης,  εάν αυτή υπάρχει.

Μια ανεξέλεγκτη λειτουργία της λαϊκής αγοράς σε άλλες οδούς, χωρίς σαφή εικόνα του αριθμού των πάγκων που τελικά θα λειτουργήσουν και χωρίς να έχει προηγηθεί η στοιχειώδης μελέτη μπορεί να οδηγήσει σε επανάληψη των προηγούμενων προβλημάτων. Αυτό δεν είναι προς το συμφέρον ούτε των πωλητών που δίκαια αγωνιούν για την εργασία τους ούτε, το κυριότερο, της προστασίας της δημόσιας υγείας.

Αυτές τις μέρες που όλοι προσπαθούμε για την γρήγορη αλλά και επιτυχή επιστροφή σε περισσότερο κανονικές συνθήκες στη ζωή μας, τέτοια σφάλματα δεν επιτρέπονται και δεν θα γίνουν στον Δήμο Χαϊδαρίου.