ΕΙΔΗΣΕΙΣΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Στο πορτοκαλί η Δυτική Αθήνα – Ποιες αλλαγές φέρνει ο Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας

Με διαφαινόμενες τάσεις σταθεροποίησης της επιδημίας κορωνοιού αλλά και μεγάλη επιβάρυνςη στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) εισέρχεται η Αττική στην τέταρτη εβδομάδα των περιοριστικών μέτρων – μέτρα που αντιστοιχούν στο επίπεδο 3 της αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης σύμφωνα με τον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας που αναρτήθηκε χθες στο covid19.gov.gr.

Τον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τη νόσο Covid-19 ανακοίνωσε χτες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Ο Χάρτης περιλαμβάνει τα εξής τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας: Επίπεδο 1 (ετοιμότητας), Επίπεδο 2 (επιτήρησης), Επίπεδο 3 (αυξημένης επιτήρησης) και Επίπεδο 4 (αυξημένου κινδύνου).

Ο Χάρτης –που θα τεθεί σε εφαρμογή από τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου–, εκτός από τα τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας, επιφέρει ορισμένες τροποποιήσεις σε επιμέρους κανόνες που ίσχυαν έως σήμερα. Οι σημαντικότερες αλλαγές είναι οι ακόλουθες:

► Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε εσωτερικούς χώρους εργασίας και εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό σε όλα τα επίπεδα συναγερμού για όλη τη χώρα.

► Περιορίζεται το ωράριο λειτουργίας της εστίασης και των κέντρων ψυχαγωγίας σε όλα τα επίπεδα συναγερμού, δηλαδή σε όλη τη χώρα σε όλη την επικράτεια. Πιο συγκεκριμένα, οι παραπάνω επιχειρήσεις δεν θα λειτουργούν:

 • από τη 1 μετά τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί, στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 1
 • από τις 00:30 το βράδυ έως τις 5 το πρωί στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 2
 • από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 5 στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 3

► Στις συναθροίσεις σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους ορίζεται ανώτατο όριο χωρίς εξαιρέσεις:

 • τα 100 άτομα για τις περιοχές στο επίπεδο 1
 • τα 50 άτομα για τις περιοχές στο επίπεδο 2
 • τα 9 άτομα στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 3

► Τίθενται αναλογικοί κανόνες τετραγωνικών και πληρότητας σε συνέδρια, χώρους λατρείας και μουσεία.

► Τίθενται αυστηρά όρια πληρότητας σε θέατρο, σινεμά και συναυλίες, που είναι τα εξής:

 • 65% στο επίπεδο 1
 • 50% στο επίπεδο 2
 • 30% στο επίπεδο 3

► Τα όρια πληρότητας στην εστίαση καθορίζονται σε:

 • 80% για το επίπεδο 1
 • 65% για το επίπεδο 2
 • 50% για το επίπεδο 3

► Προβλέπεται χρήση μάσκας στα γυμναστήρια για το προσωπικό αλλά και τους αθλούμενους αναλόγως του επιπέδου συναγερμού.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά οι τροποποιήσεις αυτές κρίθηκαν «αναγκαίες λόγω της αλλαγής των καιρικών συνθηκών το φθινόπωρο και το χειμώνα και της αύξησης του επιδημιολογικού φορτίου που προκαλεί ο συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους».

Όπως ανέφερε «πρόκειται για ένα πλαίσιο μέτρων που στηρίζεται στην εμπειρία των προηγούμενων μηνών, στη διαφάνεια , ώστε κάθε πολίτης της χώρας να μπορεί να έχει εύκολη πρόσβαση στα μέτρα στην περιοχή όπου ζει αλλά και στην ισορροπία μεταξύ των υγειονομικών συστάσεων και της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου».

Υπενθυμίζεται ότι ο χάρτης θα επικαιροποιείται ανά 14 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις ειδικής επιτροπής λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας ή και συχνότερα, όταν αυτό επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες. Ο προσδιορισμός των μέτρων και κανόνων υπόκειται σε τροποποιήσεις με βάση νεότερα επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα.

Όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, από τις 74 περιφερειακές ενότητες:

 • οι 27 είναι στο επίπεδο 1 (ετοιμότητας)
 • οι 25 είναι στο επίπεδο 2 (επιτήρησης)
 • οι 22 είναι στο επίπεδο 3 (αυξημένης επιτήρησης)
 • καμία στο επίπεδο 4 (αυξημένου κινδύνου)

Η Δυτική Αθήνα τοποθετείται στο επίπεδο αυξημένης επιτήρησης (3), όπως και όλη η Αττική.

Ωστόσο ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης όςο και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, τόνισαν χθες κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας πως υπάρχουν ενδείξεις αποσυμφόρησης του λεκανοπεδίου από την πίεση της επιδημίας τις τελευταίες έξι εβδομάδες. Ενδεικτικά και σύμφωνα με πληροφορίες, το κέντρο της Αθήνας φαίνεται ότι καταγράφει πτώση στα νέα κρούσματα κορωνοιού. Μέχρι και την περασμένη εβδομάδα το 50% των κρουσμάτων της Αττικής εντοπιζόταν στον δήμο Αθηναίων και στο κέντρο της πόλης, πλέον όμως το ποσοστό των νέων κρουσμάτων που “δίνει” ο Δήμος Αθηναίων έχει μειωθεί στο 37%.

Ο αριθμός των κρουσμάτων που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για το λεκανοπέδιο χθες ήταν 161, χαμηλότερος αριθμός σε σχέςη με τον αριθμό των  προηγούμενων ημερών και κάτω από το επίπεδο των 200 κρουσμάτων που είχε σταθεροποιηθεί. Παρότι ο Οκτώβριος “εισέβαλε”  επιθετικά με 272 κρούςματα στο λεκανοπέδιο κατά την πρώτη μέρα του, η συνέχεια αποδείχθηκε ομαλότερη. Συνολικά, στην Αττική τον Οκτώβριο έχουν καταγραφεί 1.653 κρούςματα, περίπου τα μιςά από όςα καταγράφηκαν σε όλη την επικράτεια.

Μικρή υποχώρηση καταγράφηκε τις προηγούμενες ημέρες και στον αριθμό των ασθενών στα νοσοκομεία – ο αριθμός τους είναι σταθερά κάτω από τους 700 οπου είχαν εκτιναχθεί την προηγούμενη εβδομάδα. Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε πως η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων χρειάζεται μια εβδομάδα ακόμη προκειμένου να αξιολογήσει την επιδημιολογική εικόνα της Αττικής και να διατυπώσει το συμπέρασμα σχετικά με την εξέλιξη της επιδημίας.

Την ίδια στιγμή, όμως, η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ με ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 αυξάνεται δραματικά, καθώς ο αριθμός τους έχει ξεπεράσει τους 100. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τον χθεσινοβραδινό απολογισμό στις ΜΕΘ βρίσκονταν συνολικά 106 αςθενεις και οι 99 ήταν διασωληνωμένοι. Από τους διασωληνωμένους το 70% νοσηλεύεται σε ΜΕΘ των νοσοκομείων της Αττικής, στοιχείο που δείχνει την άνιση πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας και οι ΜΕΘ στο λεκανοπέδιο. Στα περισσότερα νοσοκομεία έχουν μειωθεί τα χειρουργεία – οι επεμβάσεις που κρίνεται ότι μπορεί να αναβληθούν, αναβάλλονται- εφοςον δεν εξασφαλίζονται και οι αναγκαίες κλίνες ΜΕΘ. Προτεραιότητα δίδεται στους ασθενείς με Covid-19 και στα επείγοντα περιστατικά. Ανάσα στο επιβαρυμένο συστημα υγείας αναμένεται να δώσει η παράδοση των πρώτων 12 από τις συνολικά 50 κλίνες ΜΕΘ του νοσοκομείου αναφοράς κορωνοιού “Σωτηρία”. Τα εγκαίνια έχουν προγραμματιστεί για την ερχόμενη εβδομάδα και θα γίνουν από τον πρωθυπουργό.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button