Ο τρόπος δημιουργίας τμημάτων στο υπό ίδρυση Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, που θα προκύψει από την συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και του ΑΕΙ Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα, βρέθηκε στο επίκεντρο της πρώτης συζήτησης της αρμόδιας επιτροπής, στις 17 Ιουλίου.

Οι συζητήσεις, σε πρώιμο στάδιο ακόμα, θα προχωρήσουν με βασικό στόχο το πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής να περιλαμβάνεται στο μηχανογραφικό δελτίο της επόμενης ακαδημαϊκής χρονιάς (2018-19).

Πάντως ήδη από τις 9 Μαΐου σε επίσκεψή του στο Υπουργείο Παιδείας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε αναγγείλει πως στο πρόγραμμα της κυβέρνησης στην παιδεία είναι τα Τεχνολογικά Ιδρύματα Αθήνας και Πειραιά να γίνουν Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Συγκεκριμένα είχε δηλώσει: “Για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής: Ταυτόχρονα προχωράμε σε διαδικασία ουσιαστικής αναβάθμισης των ΤΕΙ, ξεκινώντας από την εμβληματική πρωτοβουλία με ειδική αναφορά στα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά που συνεργάζονται αρμονικά. Πρόθεσή μας είναι μετά την αξιολόγηση αυτά τα δύο ιδρύματα να δημιουργήσουν ένα νέο πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, όπου θα δημιουργηθούν και διετείς δομές που θα δίνουν ευρωπαϊκούς τίτλους για τους αποφοίτους των επαγγελματικών λυκείων.”

“Πιστεύουμε ότι θα αρχίσει να υλοποιείται εντός τριετίας” είχε πει ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο υπουργείο Παιδείας, ωστόσο ήδη οι πρόεδροι των ΤΕΙ μελετούν σενάρια για το πώς θα μπορέσουν τα νέα τμήματα να είναι στα Μηχανογραφικά Δελτία του επόμενου σχολικού έτους.

Εξάλλου, σύμφωνα με την “Αυγή” η δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής έχει και το “πράσινο φως” των Θεσμών, αφού περιλαμβάνει συγχωνεύσεις τμημάτων, οι οποίες ήδη μελετώνται ανάμεσα σε όμορα τμήματα των ΤΕΙ. Για τους θεσμούς αυτό μεταφράζεται σε “συρρίκνωση” του ακαδημαϊκού χάρτη, κάτι που αποτελεί πάγια επιθυμία τους, ανεξαρτήτως δημοσιονομικού ή άλλου κόστους.

Πάντως στόχος των δύο Ιδρυμάτων είναι να συνεχίσουν να υπάρχουν τα τμήματά τους, χωρίς να καταργηθεί τίποτα. Σ΄αυτό συμφωνεί το Υπουργείο Παιδείας, έτσι η διαπραγμάτευση θα αφορά στο ποια και πόσα τμήματα με παρόμοιο γνωστικό αντικείμενο θα συγχωνευθούν. Βασικός γνώμονας της κάθε πρότασης είναι το ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της 17ης Ιουλίου το Υπουργείο Παιδείας, κοινή θέση των μελών της συσταθείσας επιτροπής είναι τα τμήματα που θα προκύψουν «να αντιστοιχούν σε διεθνώς αναγνωρισμένα επιστημονικά πεδία» και τα γνωστικά τους αντικείμενα «να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας και να έχουν αναφορές στον ευρωπαϊκό χώρο».

Σε επόμενη φάση, αναμένεται να προταθούν από τα δύο ιδρύματα τα προγράμματα σπουδών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες λεπτομέρειες αναμένεται να γίνουν γνωστές μέσα στον Σεπτέμβριο.

Η πρόταση των Σχολών

Στις αρχές Ιουλίου οι πρόεδροι των ΤΕΙ Αθήνας, Μ. Μπρατάκος, και ΑΕΙ Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα, Λ. Βρυζίδης κατέθεσαν από κοινού την πρόταση για την Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Στην πρότασή τους, περιλαμβάνεται η συγχώνευση των 37 σήμερα τμημάτων τους (40 μαζί με τις εισαγωγικές κατευθύνσεις) σε 22 ή 24.

Ειδικότερα, σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε παρουσιάστηκε επί της αρχής η δομή του νέου πανεπιστημίου, το οποίο θα περιλαμβάνει πέντε σχολές: Σχολή Μηχανικών, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας, Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφολογίας, Σχολή Καλλιτεχνικών Σπουδών και Σχολή Υγείας – Πρόνοιας.

Παράλληλα, από πλευράς των δύο ιδρυμάτων τονίστηκε ότι δεν επιθυμούν να γίνουν “ένα ακόμη πανεπιστήμιο της παραδοσιακής μορφής”, αλλά αντίθετα ένα ίδρυμα που θα παρέχει ευκαιρίες επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση περιλαμβάνει διάταξη κατά την οποία, “με απόφαση του υπουργού Παιδείας, μπορεί να οργανώνονται στα ΑΕΙ διετή προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης για αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), τα οποία θα παρέχουν σχετικά διπλώματα επιπέδου 5 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων”.

Το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπει ότι “με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των υπουργών Παιδείας, Οικονομικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, μπορεί να ιδρύονται, να συγχωνεύονται, να κατατέμνονται, να μετονομάζονται και να καταργούνται ΑΕΙ”. Το ν/σ αναμένεται να κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Τα κριτήρια

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με κύκλους των ΤΕΙ Αθήνας και ΑΕΙ Πειραιά Τ.Τ., οι όποιες συγχωνεύσεις τμημάτων έχουν γνώμονα τη συγκρότηση νέων τμημάτων πανεπιστημιακού επιπέδου, με απήχηση στα ευρωπαϊκά δεδομένα. Παράλληλα, οι συγχωνεύσεις γίνονται βάσει του αριθμού μόνιμων καθηγητών ανά τμήμα, και το κατά πόσο τα τμήματα που θα προκύψουν θα μπορούν να λειτουργούν αυτόνομα.

Σύμφωνα με το προς κατάθεση ν/σ, “τμήματα αποκτούν αυτοδυναμία εφόσον: α) υπηρετούν σε αυτά τουλάχιστον οκτώ καθηγητές και υπηρετούντες λέκτορες, εκ των οποίων τουλάχιστον δύο καθηγητές πρώτης βαθμίδας ή αναπληρωτές καθηγητές και β) έχουν εγγραφεί σε αυτά φοιτητές”.