Χαϊδάρι Σήμερα Σε

Το θέμα των συμβασιούχων στους Δήμους έχει ανεβεί στην κορυφή της επικαιρότητας. Απασχολεί και το Χαϊδάρι, καθώς στον Δήμο μας εργάζονται 46 συμβασιούχοι της κατηγορίας αυτής, κυρίως στην Υπηρεσία Καθαριότητας. Οι συγκεκριμένες συμβάσεις παρατάθηκαν πάνω από μία φορά, ωστόσο το γεγονός αυτό κρίθηκε ομόφωνα αντισυνταγματικό από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με αποτέλεσμα να οδηγούνται στην απόλυση.

Σε προ ημερών επίσκεψή του στο Υπουργείο Εσωτερικών ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε σχετικά: «Ερευνούμε τη δυνατότητα οριστικής επίλυσης του προβλήματος των συμβασιούχων στη βάση της ελληνικής και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας ξεκινώντας με μια διερεύνηση για το ποιοι από αυτούς τους ανθρώπους καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες».

Στα καθ’ ημάς τώρα. Σε κοινή τους ανακοίνωση ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου, Κώστας Δημουλάς, και ο δήμαρχος Μιχάλης Σελέκος καταγγέλλουν με σκληρή γλώσσα την κυβέρνηση για εφαρμογή αντιλαϊκού προγράμματος και προειδοποιούν για αδυναμία του Δήμου να προσφέρει υπηρεσίες καθαριότητας στην πόλη. Καλούν σε σύσκεψη μαζικών φορέων αύριο Τετάρτη.

Από την άλλη πλευρά, ο Γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων, Δημήτρης Σταυρίδης που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, τάσσεται στο πλευρό των συμβασιούχων αλλά καταγγέλλει την ανακοίνωση Δημουλά – Σελέκου σαν μονομερή έκφραση των θέσεων του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ και όχι του Συλλόγου Εργαζομένων.

Ακολουθούν οι δύο ανακοινώσεις.

Πρόσκληση σε σύσκεψη μαζικών φορέων

Κώστας Δημουλάς, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Χαϊδαρίου
Δήμου Χαϊδαρίου

Μιχάλης Σελέκος, δήμαρχος

Η Δημοτική Αρχή Χαϊδαρίου και το σωματείο εργαζόμενων του Δήμου μας, προσκαλούν όλα τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς της πόλης σε σύσκεψη με θέμα: «Ο συντονισμός της δράσης μας και η διοργάνωση κινητοποίησης ενάντια στις απολύσεις των συμβασιούχων εργαζόμενων στην καθαριότητα»

Για ακόμα μια φορά η αδίστακτη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εφαρμόζει το αντιλαϊκό της πρόγραμμα από κοινού συμφωνημένου με τους Ευρωπαίους συνεργάτες τους, παίρνοντας τα εύσημα από τον ΣΕΒ και τους μεγαλοεπιχειρηματίες για τη συνέπεια που δείχνουν στην εφαρμογή του αντιλαϊκού ξεζουμίσματος.

Τα μέτρα που εφαρμόζει σαρώνουν τους πάντες! Πριν λίγο καιρό ήταν οι «υπερβολικές» υψηλές συντάξεις των 800 και 1000 ευρώ που τις πετσόκοψε, αφού προηγούμενα χαράτσωσε κάθε λαϊκή κατοικία με τον ΕΝΦΙΑ. Τώρα ήρθε η σειρά των Συμβασιούχων στους Δήμους που η άδικη και αντεργατική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου τους πετά στο δρόμο. Αυτό σημαίνει ότι στο Δήμο μας απολύονται 46 εργαζόμενοι, οι οποίοι εργάζονται στην καθαριότητα του Δήμου.

Πρόκειται για μία εξέλιξη που δεν αφορά μόνο τους 46 εργαζόμενους, αλλά κάθε Χαϊδαριώτη, κάθε εργαζόμενο, αφού ανοίγει το δρόμο για τις απολύσεις των συμβασιούχων, ενώ ταυτόχρονα απογυμνώνει μια ολόκληρη υπηρεσία τoυ Δήμου. Οι επιπτώσεις αυτών των απολύσεων, θα γίνουν φανερές με την υποστελέχωση της υπηρεσίας καθαριότητας και τα τεράστια προβλήματα που θα προκύψουν στην αποκομιδή των σκουπιδιών, στη φροντίδα των δρόμων και των δημόσιων χώρων (πλατείες-ΚΑΠΗ-Πολιτιστικά και Αθλητικά Κέντρα-Σχολεία κτλ.)

Καλούμε όλους τους φορείς του Χαϊδαρίου, τα σωματεία εργατών και εργαζομένων, τους πολιτιστικούς συλλόγους, τα αθλητικά σωματεία, τους εξωραϊστικούς και εθνικοτοπικούς συλλόγους να δώσουν το παρόν στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 7/6 στις 8 μ.μ. στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημαρχείου Χαϊδαρίου, για να συζητήσουμε για τις μορφές δράσεων και κινητοποιήσεων που θα εμποδίσουν να υλοποιηθούν τα σχέδια για τις απολύσεις των εργαζόμενων συμβασιούχων.

Οι 46 συμβασιούχοι στο Δήμο μας και ποιος νοιάζεται στ’ αλήθεια γι΄ αυτούς

Του Δημήτρη Σταυρίδη, γραμματέα του Συλλόγου Εργαζομένων
Δήμου Χαϊδαρίου

Πριν λίγες ημέρες το Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου μας κάλεσε σε σύσκεψη
τους 46 συμβασιούχους εργαζόμενους στο Δήμο, των οποίων οι συμβάσεις παρατάθηκαν με διαδοχικές ρυθμίσεις της σημερινής κυβέρνησης. Στη σύσκεψη επανεπιβεβαιώθηκαν οι πάγιες θέσεις του συνδικαλιστικού κινήματος για μόνιμες και σταθερές θέσεις εργασίας σε όλο το Δημόσιο Τομέα και για συμπαράταξη των μονίμων υπαλλήλων του Δήμου μας με τους συμβασιούχους, πολύ περισσότερο που αυτοί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των Υπηρεσιών.

Ως γνωστό, οι παρατάσεις αυτές στις συμβάσεις των συμβασιούχων στους Οργανισμούς
Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) κρίθηκαν ομόφωνα αντισυνταγματικές από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Αυτό σημαίνει ότι, με εφαρμογή της απόφασης για το Δήμο μας, 46 εργαζόμενοι όχι μόνον απολύονται, αλλά τους ζητούνται να επιστρέψουν και τα δεδουλευμένα!

Ας σημειωθεί ότι οι περισσότεροι από αυτούς απασχολούνται στην Υπηρεσία
Καθαριότητας, η οποία θα είναι πλέον αδύνατο να λειτουργήσει με το λιγοστό μόνιμο προσωπικό που θα απομείνει!

Η εν λόγω απόφαση αντιμετώπισε την ομόθυμη αποδοκιμασία του συνόλου του
συνδικαλιστικού κινήματος και οδήγησε σε μια σειρά από κινητοποιήσεις, με κορύφωση την Πανελλαδική Απεργία της Τρίτης 23 Μαΐου 2017, που προκηρύχθηκε από την Ομοσπονδία μας, την ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Σε συνέχεια των δράσεων αλληλεγγύης του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου μας προς
τους 46 αυτούς συναδέλφους, (αλλά και της αγωνίας μας για την επικείμενη κατάρρευση της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου) συζητήθηκε η συνδιοργάνωση σύσκεψης (με συμμετοχή μαζικών φορέων) από το ΔΣ του Συλλόγου μας και τη Διοίκηση του Δήμου.
Η σύσκεψη αυτή προσδιορίσθηκε (σε συμφωνία του Προέδρου του Δ.Σ. Κώστα Δημουλά
και εμού, ως Γραμματέα του Συλλόγου) για την Τρίτη 6/7 το απόγευμα, χωρίς να έχει
συζητηθεί ή συμφωνηθεί κανένα απολύτως κείμενο – πρόσκληση μαζικών φορέων.
Προς μεγάλη μου έκπληξη είδα εχθές, (Κυριακή 4/7) δημοσιευμένη σχετική πρόσκληση όχι
για την Τρίτη 6/7, αλλά για την Τετάρτη 7/7, συνοδευόμενη από κείμενο – καταγγελία της
σημερινής κυβέρνησης ως “αδίστακτης”, που εφαρμόζει το “αντιλαϊκό της πρόγραμμα”,
“παίρνοντας τα εύσημα από το ΣΕΒ και τους μεγαλοεπιχειρηματίες” κλπ. κλπ., με
φρασεολογία βγαλμένη κατευθείαν από την αρθρογραφία του ΠΑΜΕ και του “ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ”.

Με κάθε ειλικρίνεια δηλώνω πως:
– Το περιεχόμενο αλλά και το ύφος του κειμένου αυτού, που συνυπογράφουν ο Πρόεδρος
του Συλλόγου Εργαζομένων Κώστας Δημουλάς και ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος,
μπορεί κάλλιστα να εκφράζει τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ.

– Σε καμμία όμως περίπτωση δεν εκφράζει το Σύλλογο Εργαζομένων Δήμου Χαϊδαρίου,
αφού ποτέ δεν συζητήθηκε στο όργανο και ποτέ δεν πάρθηκε απόφαση για έγκριση του.

Και επειδή αυτή η συμπεριφορά από το ΠΑΜΕ στο Δήμο μας έχει και στο παρελθόν
καταγραφεί, τα ερωτήματα μου είναι:
– Θέλουμε να γίνει κτήμα και του τελευταίου πολίτη ότι πρέπει να τελειώσει κάποτε αυτή
η συνεχιζόμενη ομηρεία και η συνεπακόλουθη ανασφάλεια χιλιάδων ανθρώπων;
– Θέλουμε πραγματικά να συμπαρασταθούμε στα δίκαια αιτήματα των 46 συμβασιούχων
εργαζομένων στο Δήμο και να διασφαλίσουμε το δημόσιο χαρακτήρα της λειτουργίας της
Υπηρεσίας Καθαριότητας;
– Θέλουμε συμπαράταξη όλων εκείνων των δυνάμεων που παλεύουν για μόνιμες και
σταθερές θέσεις εργασίας στο Δημόσιο και για κατάργηση της αντιμετώπισης των εργαζομένων σαν δεξαμενή εκλογικής πελατείας;
– Θέλουμε στη συμπαράταξη αυτή να χωρούν εργαζόμενοι με διαφοροποιημένους
ιδεολογικούς, πολιτικούς και συνδικαλιστικούς προσανατολισμούς – γιατί, ευτυχώς, σε δημοκρατία ζούμε, όπου οι ιδέες, οι πολιτικές και οι προσανατολισμοί οφείλουν να συνδιαλέγονται μεταξύ τους και, άν αυτό καταστεί εφικτό, να συντίθενται;

Άν όχι:
– Αν στο πίσω μέρος του μυαλού σας βρίσκεται πάντα ο προσπορισμός οφέλους από την
“ανάδειξη” σας σε μοναδικούς συνεπείς υπερασπιστές των εργατικών αιτημάτων και του λαϊκού κινήματος (ανεξάρτητα από το περιεχόμενο που δίνει ο καθένας στον όρο αυτό).
– Αν αντιμετωπίζετε με καχυποψία οποιαδήποτε πρωτοβουλία συνεργασίας, που δεν
εκπορεύεται από εσάς.
– Αν αντιμετωπίζετε με εχθρότητα οποιοδήποτε πλαίσιο κοινής δράσης, που δε συμφωνεί
μέχρι κεραίας με τις αναλύσεις, τις στοχοθεσίες και τις μεθοδεύσεις σας.
Κι αν, τέλος, τυχαίνει σήμερα συγκυριακά η πλειοψηφία των εδρών στο Δ.Σ. του
Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου μας να ανήκει στο ΠΑΜΕ, σας θυμίζω πως ούτε πάντα
έτσι ήταν και σας λέω πως ούτε πάντα έτσι θάναι.
Δώστε χώρο λοιπόν λοιπόν και στην άλλη άποψη!
Σεβασθείτε και τις άλλες φωνές!

Δευτέρα 05 Ιουνίου 2017
Δημήτρης Σταυρίδης
Γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων
Δήμου Χαϊδαρίου