ΕΙΔΗΣΕΙΣΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Ραγδαίες εξελίξεις στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται από στιγμή σε στιγμή να καταθέσει στο αρμόδιο δικαστήριο την αίτηση υπαγωγής της ΕΝΑΕ σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, σύμφωνα με την ιστοσελίδα mononews.gr.

Πηγές με γνώση της υπόθεσης δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο αυτή να γίνει ακόμη και αύριο Τεάρτη, ωστόσο τονίζουν πως σε κάθε περίπτωση θα κατατεθεί πριν το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η κατάθεση της αίτησης θα γίνει από κοινού με την Τράπεζα Πειραιώς, τον βασικό πιστωτή της ΕΝΑΕ.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με πιθανό αρωγό τις Βρυξέλλες, επέλεξε να μην περιμένει την απόφαση της διεθνούς διαιτησίας στη διαμάχη που έχει με τον γαλλολιβανέζο ιδιοκτήτη των ναυπηγείων, Ισκαντάρ Σάφα.

Εκτιμάται ότι η απόφαση του διεθνούς δικαστηρίου αναμένεται, αφού καθαρογραφεί, προς το τέλος Αυγούστου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει και τη σύμφωνη γνώμη της Κομισιόν, η οποία επιθυμεί να επιλυθεί ένα χρόνιο πρόβλημα. Μάλιστα, λέγεται πως συζητά ακόμη και τη διαγραφή των παράνομων ενισχύσεων ύψους 650 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το πρόστιμο για τις ενισχύσεις που έδωσε το ελληνικό Κράτος στην εταιρεία τα προηγούμενα χρόνια. Η οφειλή αυτή αποτελεί “θηλιά στο λαιμό” του Σκαραμαγκά και η απαλοιφή της θα βοηθήσει στην αναζήτηση βιώσιμης λύσης.

Συγκεκριμένα, αυτή περιλαμβάνει τον διαχωρισμό του στρατιωτικού και εμπορικού σκέλους των Ναυπηγείων και κατόπιν την πώλησή τους, μέσω ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού σε νέους επενδυτές.

Ενδιαφέρον για την απόκτηση του εμπορικού σκέλους φέρεται να έχει εκφράσει ήδη η κινέζικη Cosco.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button