ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ “ΤΟ ΧΑΪΔΑΡΙ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ”

Σάββας Βαρυτιμιάδης

Η αριθ. 2945/φεκ 1016/24-3-20 τευχ. Β ΚΥΑ (κοινή υπουργική απόφαση) με την οποία ορίζονται οι θέσεις και οι Δήμοι, όπου θα μεταφερθούν και άλλοι πρόσφυγες, περιλαμβάνει όπως αναμενόταν –αν και μερικοί δεν ήθελαν να το καταλάβουν– την περιβόητη πλέον Προβλήτα 4 του Σκαραμαγκά, που τείνει να εξελιχθεί σε μια μικρή πόλη εντός των ορίων του Χαϊδαρίου. Για να γίνει αυτό θα γίνουν διώροφα τα containers και ο χώρος πλέον αποκτά χαρακτηριστικά μόνιμου οικισμού. Τώρα πια φαίνεται καθαρά ότι οι επιλογές που γίνονται με κριτήρια το συναίσθημα, την ιδεοληψία ή την προχειρότητα οδηγούν σε δύσκολες και επικίνδυνες καταστάσεις. Ελπίζουμε να μην αποδειχθούν και μη αναστρέψιμες.

Η παράταξή μας πάντως είχε εκφράσει και πρόσφατα μάλιστα τις επιφυλάξεις που εκφράζουν όλους τους Χαϊδαριώτες. Γιατί τα ερωτήματα έτσι και αλλιώς είναι αμείλικτα… και δεν κουκουλώνονται.

Μήπως παρά τις καλές προθέσεις μας ο χώρος αυτός -σε σχέση μάλιστα με το αριθμό των φιλοξενουμένων και τις υπάρχουσες υποδομές- δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε μια αξιοπρεπή διαμονή; Μπορεί κάποιος με βεβαιότητα να προτείνει ότι μπορούν να φιλοξενηθούν και άλλοι πρόσφυγες; Ποιες είναι οι εμπειρίες μέχρι σήμερα; Τι κοινωνικές παρενέργειες έχουν αναπτυχθεί στο χώρο; Τι οικονομικές δραστηριότητες, με πιο νομικό και υγειονομικό πλαίσιο λειτουργίας; Με ποιες άδειες; Αληθεύει ότι λειτουργούν μέσα στο χώρο σχεδόν 100 (εκατό) επιχειρήσεις; Ποιος ελέγχει ποιον; Και τι ρόλο παίζει ο Δήμος;

Πάντως όσο καλόπιστος και αν είναι κάποιος για όλα τα παραπάνω, στα θέματα προστασίας της Υγείας, με την πανδημία του κορωναϊού να καλπάζει μόνο ήσυχος δεν μπορεί να είναι με τα μελλούμενα. Λάθος κίνηση σε λάθος στιγμή. Καλή η επιχορήγηση από την Κυβέρνηση, αλλά πολυτιμότερη η Υγεία των Χαϊδαριωτών. Ο Δήμος Χαϊδαρίου δεν μπορεί να μένει θεατής, όταν στα όριά του δημιουργείται μια Υγειονομική Βόμβα τεραστίων διαστάσεων. Δεν υπάρχει Χαϊδαριώτης να πιστεύει ότι μπορούν αυτοί οι συμπαθείς συνάνθρωποί μας να ανταποκριθούν στις αυξημένες υγειονομικές απαιτήσεις της περιόδου που διανύουμε, όταν γύρω μας πεθαίνει κόσμος που ζει σε πολύ καλύτερες συνθήκες και με όλες τις προλήψεις, τις αλκοολούχες λοσιόν, τις μάσκες, τα γάντια, με συνεχείς ιατρικές οδηγίες και με όλα τα ΜΜΕ να κάνουν πλύση εγκεφάλου νυχθημερόν.

Και πάλι αμείλικτα τα ερωτήματα… Έχουν ελεγχθεί, έστω δειγματοληπτικά, οι ήδη παραμένοντες στο HOT SPOT; Θα ελεγχθούν, στοιχειωδώς, όσοι θα έρθουν; Από ποιες υγειονομικές και ιατρικές δομές θα υποστηριχθούν; Υπάρχει επαρκές υγειονομικό υλικό για να καλύψει όλες τις ανάγκες; Τι γίνεται με τα σκουπίδια του καταυλισμού;

Ειλικρινά θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτή τη φορά θα επικρατήσουν, ρεαλιστικές σκέψεις και αγωνιστικό φρόνημα. Τα θέματα Υγείας δεν είναι διαπραγματεύσιμα!