ΕΛΛΑΔΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Πολύ δύσκολο το Σαββατοκύριακο – Έκτακτη σύσκεψη για πυρκαγιές

Δυσοίωνη είναι η πρόβλεψη κινδύνου πυρκαγιάς για το Σαββατοκύριακο με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να κρούει τον κώδωνα κινδύνου. Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, αύριο Κυριακή 3 Ιουλίου 2022, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) σε αρκετές περιοχές της χώρας, μεταξύ αυτών και η Αττική.

Έκτακτη σύσκεψη θα πραγματοποιήσει η ηγεσία της Πυροσβεστικής, καθώς προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για αύριο, Κυριακή 03/07 σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Συγκεκριμένα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Ηλείας, ΠΕ Αχαΐας)

Μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ “Με νέα ματιά” ο πυρομετεωρολόγος και εντεταλμένος Ερευνητής ΙΕΠ/ΕΑΑ, Θοδωρής Γιάνναρος, τόνισε ότι οι δυνατοί άνεμοι, οι υψηλές θερμοκρασίες και οι συνθήκες χαμηλής υγρασίας αποτελούν ιδανικές συνθήκες για την εξάπλωση των πυρκαγιών. Όπως είπε, οι ίδιες σχεδόν συνθήκες θα επικρατήσουν και τη Δευτέρα.

Οι επιστημονικές έρευνες καταδεικνύουν ολοένα και πιο συχνά την κλιματική αλλαγή ως αιτία για μία σειρά από φυσικές καταστροφές όπως καταδεικνύουν ολοένα και πιο συχνά επιστημονικές έρευνες. Όπως αναφέρει πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας τα τελευταία 40 χρόνια η διάρκεια της ετήσιας διάρκειας πυρκαγιών έχει αυξηθεί κατά 14 ημέρες και η συχνότητα των ημερών με ιδανικό καιρό για να συμβούν τέτοιες καταστροφές έχει αυξηθεί κατά δέκα ημέρες.

Ο κ Γιάνναρος τόνισε ότι θα πρέπει όλοι οι πολίτες να βρίσκονται σε επαγρύπνηση ενώ με τις νέες συνθήκες που διαμορφώνει η κλιματική αλλαγή “θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τις φωτιές”.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button