ΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ

Ποιος χρειάζεται το 5G;

Manolis Maragoudakis

Με βάση ένα προηγούμενο post μου για το site που βλέπετε το SAR του κινητού σας τηλεφώνου, σας προωθώ μήνυμα από έναν συνάδελφο στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου σχετικά με την επερχόμενη μετάβαση στα δίκτυα 5G.

**************************************
Σίγουρα δεν είμαι ο ειδικότερος για αυτό το θέμα. Όμως μπορώ να προκαλέσω τους ειδικούς να το ξεκαθαρίσουν.

Σχεδόν άμεσα θα αρχίσει (αν δεν έχει αρχίσει) η πίεση προς τους καταναλωτές να μεταβούν (με νέες εννοείται συσκευές) στο 5G δίκτυο της κινητής τηλεφωνίας. 2019-2020 οι πρώτες συνδέσεις (λένε) στην ΕΕ.

Και επειδή θα μας αλλάξουν τα φώτα με τη διαφήμιση, έχω την εντύπωση ότι πρόκειται για απάτη όσο αφορά τις ανάγκες του καταναλωτή.

i. η αύξηση της ταχύτητας από το 3+ και 4 στο 5G καθώς και η γρήγορη απόκριση του δικτύου από τα 20-70ms στο 1ms έχει νόημα μόνο για τους online-gamers. Αν δεν είστε σε αυτή την κατηγορία δεν σας αφορά. Η ταχύτητα download του 3+ είναι ήδη αρκετή.

ii. Το 5G θα μεταφέρει τη συχνότητα τηλεφωνίας από τη microwave band (κάτω από 3GHz) σε συχνότητες από 30GHz έως 300GHz. Αυτό σημαίνει ότι
α. οφέλη έχουν οι εταιρείες γιατί το φάσμα τους θα χωράει περισσότερες συνδέσεις. Το τωρινό φάσμα είναι ακριβό για αυτές. Πάνω από τα 30 GHz θα ρίξουν τα κόστη τους.

β. Μέχρι το 4G οι κεραίες αποδίδουν μέχρι και 24 Km. Η μετάβαση στο 5G, δηλαδή πάνω από 30GHz, θα κατεβάσει το ωφέλιμο range σε μέγεθος μεγάλου οικοδομικού block. Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες θα φυτέψουν κεραίες παντού. Και στο μπαλκόνι σας! Αλλιώς τα 30GHz δεν περνάνε. Ομοίως και οι 5G συσκευές που θα κρατάμε στα χέρια μας θα εκπέμπουν σε τέτοιες συχνότητες.

iii. Πάνω από 30 GHz σε μη πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές ξεχάστε το. Η επένδυση σε κεραίες, πομπούς και ηλεκτροδότησής τους δεν καλύπτεται από τον μικρό πληθυσμό.

Καλύτερα! 

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button