Ανήμερα των Χριστουγέννων ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ήρθε στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, στο Δαφνί. Επισκέφτηκε το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, καθώς και το τμήμα που νοσηλεύει περιστατικά αυτισμού. Το Σωματείο Εργαζομένων, από την πλευρά του, τον υποδέχτηκε με αιχμηρή ανακοίνωση για την κατάσταση του Νοσοκομείου.

Ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων, σε ανακοίνωσή του με τίτλο «Ο μάγος με τα δώρα», κάνει λόγο για «επικοινωνιακού τύπου αιφνιδιαστικές επισκέψεις» και επισημαίνουν πως το προσωπικό του νοσοκομείου είναι μειωμένο κάτω από το 50%, με αποτέλεσμα «άθλιες και απαράδεκτες συνθήκες εργασίας».

Ολόκληρη η ανακοίνωση

Συνεχίζοντας τις επικοινωνιακού τύπου “αιφνιδιαστικές” επισκέψεις ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ως “μάγος με τα δώρα” βρέθηκε ανήμερα των Χριστουγέννων στο υπό κατάρρευση Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (Δαφνί).

Ένα Ψυχιατρικό Νοσοκομείο που ως βασικός πυλώνας στήριξης στο Δημόσιο Σύστημα Ψυχικής Υγείας καταρρέει αβοήθητο από ημέρα σε ημέρα. Υποστελεχωμένο σε όλες τις ειδικότητες παραμένει ανοιχτό από την κατάθεση ψυχής και το φιλότιμο των ελάχιστων εργαζομένων.

Σε ένα Νοσοκομείο με μειωμένο κάτω από το 50% προσωπικό γινόμαστε αποδέκτες των άθλιων και απαράδεκτων συνθηκών εργασίας. Νοσηλευτές – τριες με διπλοβάρδιες και δεκάδες οφειλόμενα ρεπό, (ένας) για 35 έως 40 ψυχικά ασθενείς.

Αλήθεια τι δώρα έφερε Χριστουγεννιάτικα ο κος Υπουργός Υγείας για τους ασθενείς και τους εργαζόμενους στο ΨΝΑ(Δαφνί) ;

Το ερώτημα έχει ήδη απαντηθεί . Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για την Δημόσια Υγεία και το μέλλον των Νοσοκομείων είναι ΛΑΦΥΡΟ στα ιδιωτικά συμφέροντα. Ήδη έχουμε το πρώτο δείγμα για το τι θα ακολουθήσει.

Πριν λίγες εβδομάδες ο απερχόμενος Διοικητής Θεοχάρης Αθανάσιος με την ψήφο του νέου Δ.Σ. κατακύρωσε σε επόμενο εργολάβο την καθαριότητα του Νοσοκομείου.

Με την ανάληψη καθηκόντων των νέων Διοικήσεων θα ακολουθήσουν νέες κατακυρώσεις. Σειρά έχουν τα μικροβιολογικά και ακτινολογικά εργαστήρια, οι μισθοδοσίες και τα λογιστήρια.

Ερωτάται ο κος Υπουργός Υγείας μετά την επίσκεψη του στο Τμήμα ΠΡΟΚΑΤ 2ΑΒ όπου νοσηλεύονται 40 ασθενείς, μια Μονάδα χρόνιων ασθενών και μέσης νοσηλείας καθώς και με ΆΡΘΡΟ 69 , όπου οι περισσότεροι έχουν ψυχιατρική συμπτωματολογία, τι θέση έχουν εκεί οι 2 ασθενείς με βαριάς μορφής αυτισμό και νοητική στέρηση; Η μονάδα αυτή δεν καθίσταται ασφαλής για τη νοσηλεία των (2) ασθενών, με αποτέλεσμα την επικινδυνότητα τόσο των ίδιων, όσο και των υπόλοιπων ασθενών αλλά και του προσωπικού.

Οι συγκεκριμένοι ασθενείς χρειάζονται ειδική μονάδα φιλοξενίας που θα παρέχει και θα πληροί τις απαραίτητες συνθήκες και προϋποθέσεις φιλοξενίας τους.

Παράλληλα χρειάζεται άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό στην ειδική αγωγή, για τη φροντίδα, τη λειτουργία και την ανάπτυξη δεξιοτήτων των ατόμων με αυτισμό, γεγονός που δεν υφίσταται στο υπάρχον προσωπικό του νοσοκομείου μας.

Καθιστούμε υπεύθυνους απέναντι στην κοινωνία, την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και τον κάθε υπεύθυνο που δεν θα μεριμνήσει για τις ενέργειες φροντίδας και ασφάλειας των ασθενών και των εργαζόμενων.

Αναλυτικά τα στοιχεία της υποστελέχωσης του ΨΝΑ:
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ
ΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΕΣ
ΚΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ
ΙΑΤΡΙΚΟ
122
68
54
ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ
1193
636
557
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ
477
221
256
ΤΕΧΝΙΚΟ
129
17
112
ΣΥΝΟΛΟ
1921
942
979

Πρώτη υπουργική επίσκεψη

Ο Βασίλης Κικίλιας αντάλλαξε ευχές με γιατρούς, νοσηλευτές και ασθενείς κατά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο, την πρώτη που πραγματοποιεί στο συγκεκριμένο υπουργός Υγείας.  

Όπως έγινε γνωστό συναντήθηκε με τον διοικητή και τους διευθυντές Ιατρικής και Νοσηλευτικής υπηρεσίας, επισκέφτηκε το ΤΕΠ (Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών) και συνομίλησε με εφημερεύοντες γιατρούς, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, καθώς και με ασθενείς. Επίσης επισκέφτηκε το τμήμα που νοσηλεύει περιστατικά αυτισμού.
Η ανάρτηση του Β. Κικίλια στο twitter

Vassilis Kikilias

@Vkikilias

View image on TwitterView image on TwitterView image on Twitter