ΥΓΕΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Ο Δήμος Χαϊδαρίου σε κάθε σπίτι όπου υπάρχει ανάγκη: Κατ’ οίκον νοσηλευτική φροντίδα

ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΘΕΟΦΙΛΗΣ, δημοτικός Σύμβουλος, επικεφαλής παράταξης “Το Χαϊδάρι Ψηλά”

Την ώρα που διαβάζετε αυτό το κείμενο, πολλοί συμπολίτες μας ανεβαίνουν έναν ατελείωτο “Γολγοθά” για να φροντίσουν τους δικούς τους ανθρώπους που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν. Είναι μια σιωπηλή μάχη, ένα έργο αγάπης που απαιτεί διαρκή προσήλωση, ιδιαίτερες ψυχικές και σωματικές αντοχές, αλλά και έξοδα. Για τον λόγο αυτό, υποστηρίζουμε και ταυτόχρονα διεκδικούμε έναν Δήμο – “σύμμαχο” στις σοβαρές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν φροντιστές και φροντιζόμενοι, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους, ώστε να τους αποφορτίσει από την αφόρητη καθημερινότητα που προκαλεί το βάρος μιας χρόνιας ασθένειας σε ένα σπιτικό.

Ο Δήμος με την αρωγή της Κοινωνικής Υπηρεσίας του έχει τη δυνατότητα να στηρίξει οικογένειες μη αυτοεξυπηρετούμενων ή και μερικώς αυτοεξυπηρετούμενων ατόμων και να προσφέρει ανακούφιση στους φροντιστές. Είναι μια παροχή ανθρωπιάς, υγείας και κοινωνικής ενδυνάμωσης, πέρα από δήθεν ευαισθησίες που μένουν σε κούφια λόγια και ανεκπλήρωτες υποσχέσεις.

Μιλάμε για άτομα που αντιμετωπίζουν σοβαρά νοσήματα και χρειάζονται βοήθεια, όπως ηλικιωμένοι συμπολίτες μας, αλλά και για τον καθένα που χρειάζεται μακροχρόνια υποστήριξη.

Μπορεί να βοηθήσει αυτά τα σκληρά δοκιμαζόμενα νοικοκυριά ο δήμος μας; Η απάντηση μας είναι ναι.

Έχει τη δυνατότητα να προωθήσει δράση κατ’ οίκον νοσηλευτικής φροντίδας, όπου θα απασχολούνται εργαζόμενοι μέσω προγράμματος της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ). Νοσηλευτές που θα πηγαίνουν στα σπίτια και θα προσφέρουν φροντίδα στα άτομα που το έχουν ανάγκη. Είναι ένα έργο που θα επιτελείται παράλληλα με το επιτυχημένο πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”.

Η υποστήριξή τους θα είναι πολυεπίπεδη. Από τη χορήγηση φαρμάκων και την παροχή θεραπειών, μέχρι να πλύνουν τους κατάκοιτους, να συνδράμουν στην καθαριότητα του σπιτιού, την προσωπική υγιεινή τους, να κάνουν εργοθεραπείες και λογοθεραπείες.

Είναι πάρα πολύ σπουδαίο όχι μόνο για τους ίδιους τους ασθενείς, αλλά και για τους φροντιστές που έχουν ανάγκη από ώρες ξεκούρασης, για να κάνουν κάτι και οι ίδιοι για τον εαυτό τους. Πάνω απ’ όλα να αισθανθούν ότι επιτέλους κάποιος τους σκέφτεται και είναι δίπλα τους. Ότι δεν είναι μόνοι στον σκληρό, ψυχοφθόρο αγώνα που δίνουν.

Τις ημέρες που η πανδημία απομόνωσε υγιή τμήματα της κοινωνίας και αποδυνάμωσε τις κοινωνικές συναναστροφές, η ανθρώπινη αλληλεγγύη μας διέσωσε από τα χειρότερα. Αλλά η λύση δεν μπορεί να βρίσκεται κάθε φορά στο φιλότιμο του κάθε πολίτη, αλλά σε μια οργανωμένη δομή μέσα στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου, που θα λειτουργεί προσφέροντας την πολυπόθητη υποστήριξη που χρειάζονται σε τακτικά χρονικά διαστήματα.

Συνεπώς, η δράση αυτή δεν είναι απλά απαραίτητη, αλλά επιβεβλημένη. Σκεφτείτε τη χαρά του ωφελούμενου όταν θα χτυπά το κουδούνι του από επαγγελματίες του χώρου, που όχι μόνο θα τους ξεκουράσουν, αλλά θα αναλάβουν και πράγματα που ο ίδιος δεν γνωρίζει ούτε είναι σε θέση να διαχειριστεί.

Σκεφτείτε τον άνθρωπο που δεν μπορεί να κινηθεί -παραπληγικός, με προβλήματα τυφλότητας κ.ά- πώς θα ανακουφιστεί όταν στο δωμάτιό του μπει ο νοσηλευτής για να τον περιποιηθεί.

Σκεφτείτε την ανάσα στα οικονομικά των οικογενειών που ξοδεύουν σε ετήσια βάση τις πενιχρές οικονομίες τους για αποκλειστικές νοσοκόμες.

Σημειώνω ότι η συχνότητα των επισκέψεων θα εξαρτάται από τη σοβαρότητα του κάθε περιστατικού, με ειδική μέριμνα για μη αυτοεξυπηρετούμενα άτομα που δεν έχουν κάποιον φροντιστή.

Τα μέσα για να παρέχει ο Δήμος αυτή την υπηρεσία στους δημότες είναι διαθέσιμα από το κράτος, αρκεί να τα ενεργοποιήσουμε με συγκροτημένο σχέδιο.

Ρηξικέλευθες δράσεις, όπως αυτή που προτείνουμε, πρέπει να ξεφύγουν από την ευκαιριακή μορφή που έχουν τα επιδοτούμενα προγράμματα από τα κάθε είδους Ε.Σ.Π.Α. και να αποκτήσουν μόνιμο χαρακτήρα με την συνεργασία νευραλγικών δημοσίων οργανισμών, όπως η ΔΥΠΑ. Είναι στο δικό μας χέρι μας. Δεν είναι διαδεδομένα, αλλά είναι δοκιμασμένα με εξαιρετικά αποτελέσματα.

“Το Χαϊδάρι Ψηλά” διεκδικεί έναν δήμο με ανθρώπινο πρόσωπο που δεν θα αφήνει κανένα Χαϊδαριώτη στα δύσκολα, μόνο και αβοήθητο.

Για εμάς είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης, ώστε να κινητοποιήσουμε διαθέσιμους πόρους, εργαλεία και να διαμορφώσουμε  ένα πρωτοπόρο κοινωνικό πρόγραμμα στήριξης και προστασίας ευάλωτων συμπολιτών μας.

Είναι υπόθεση όλων μας, μια τοπική κοινωνία με συνοχή και συνεκτικό ιστό, για να μην γίνουμε θεατές θλιβερών περιστατικών και δέκτες οδυνηρών ιστοριών.

Αφουγκραζόμαστε τις φοβερές κοινωνικές και οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών του Χαϊδαρίου. Γι’ αυτό δεν στεκόμαστε στην στείρα κριτική και προχωράμε στην εποικοδομητική αντιπολίτευση.

Λέμε ξεκάθαρα ότι είναι ώρα συλλογικής ευθύνης και κατάθεσης γόνιμων προτάσεων στην άξια Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου μας, ώστε να αποκτήσει τα εφόδια εκείνα που θα της δώσουν την δυνατότητα να αναπτύξει το βαρυσήμαντο ρόλο της σε κρίσιμους τομείς. Και αυτό κάνουμε.

Δεν μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια αλλά με παρεμβάσεις, πρωτοβουλίες βάζουμε την ατζέντα της κοινωνίας που στενάζει  στα κέντρα αποφάσεων που συμμετέχουμε. Εντοπίζουμε τα ουσιαστικά προβλήματα των αδύναμων δημοτών και απαντάμε με  πρακτικές λύσεις στις ανάγκες τους. .

Διαχρονικό όραμα μας,  ένας  δήμος που θα κάνει την διαφορά στα απλά και καθημερινά!

Aδιαπραγμάτευτος στόχος μας, είναι να μην νιώθουν οι πολίτες του Χαϊδαρίου απομονωμένοι και περιθωριοποιημένοι.

Με την κοινωνία μπροστά για να πάμε “Το Χαϊδάρι Ψηλά!”

Ο δρόμος έχει μια επιγραφή με μια πιλοτική ένδειξη για την πόλη μας: Χαϊδάρι κάντο όπως το Ηράκλειο, μπορείς!

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button