ΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Να “σπάσουν αυγά” για να γίνει αληθινός πεζόδρομος η Καραϊσκάκη

 

(Δήθεν) Πεζόδρομος Καραϊσκάκη xθες και σήμερα – Λύση προοπτικής και τόλμης

Πολύς λόγος έγινε για τα πεύκα στη Στρατάρχη Καραϊσκάκη. Ο κίνδυνος επιβεβαιωμένος, το ενδιαφέρον και οι έγνοιες πολλών για το μέλλον του αστικού πράσινου της πόλης απολύτως δικαιολογημένες. Όμως ο προβληματισμός μας πρέπει να διευρυνθεί, για να να μην περπατάμε σε έναν δήθεν πεζόδρομο.

γράφει ο Κίμων Ε. Φουντούλης

Η νησίδα με τα πεύκα ανάμεσα στους δύο κλάδους της Στρ. Καραϊσκάκη έχει καλυφθεί με τσιμέντο και πλάκες. Το περπατάνε πολλοί Χαϊδαριώτες νέοι και μεγαλύτεροι. Δεν θυμάμαι αντιδράσεις, όταν τα σχετικά έργα έδιναν και έπαιρναν.

Υπάρχει σήμερα πεζόδρομος; Όχι, υπάρχουν 2 κλάδοι δυτικά και ανατολικά της νησίδας δασικού πρασίνου, που η προστασία της προσιδιάζει με του δάσους, κλάδοι που  αποτελούν την οδό Στρ. Καραϊσκάκη.

Γιατί όμως ο δυτικός κλάδος, δηλαδή αυτός που περνάει μπροστά από τα καταστήματα, λέγεται πεζόδρομος, αφού δεν είναι χαρακτηρισμένος πολεοδομικά κατ’ αυτό τον τρόπο; Ποιοι κοροϊδεύουν επί δεκαετίες τους δημότες; Πώς επιτρέπεται / γίνεται ανεκτό να καταλαμβάνουν το οδόστρωμα τραπέζια και καθίσματα; Δεν συντελείται το αδίκημα της «παρακώλυσης συγκοινωνιών», κατηγορία που αντιμετώπιζαν στο παρελθόν οι διαδηλωτές που εμπόδιζαν την κυκλοφορία;

Είναι διατεθειμένη η δημοτική αρχή “να σπάσει αυγά” και να αλλάξει την καθημερινότητα των Χαϊδαριωτών;

Στο τελευταίο ερώτημα θα προτείνουμε μια προσέγγιση:

  1. Άμεση διαδικασία νόμιμης πεζοδρόμησης του δυτικού κλάδου της Στρ. Καραϊσκάκη, με δυνατότητα κίνησης οχημάτων μόνο για είσοδο – έξοδο σε χώρους στάθμευσης, τροφοδοσία και ασφάλεια.
  2. Απόσυρση όλων των καταλήψεων.
  3. Ξήλωμα τσιμέντου από την υφιστάμενη νησίδα δασικού πρασίνου, δηλαδή του διαδρόμου για τους πεζούς, και τοποθέτηση περατών υλικών (πχ κυβόλιθοι), ώστε το νερό της βροχής να διεισδύει στο χώμα και οι ρίζες των πεύκων να αναπνέουν. Αυτά έχουν γίνει σε ελληνικές πόλεις που νοιάζονται αληθινά για το αστικό πράσινο.

«Αφαίρεση» ήταν το επικοινωνιακό – πολεοδομικό σύνθημα, “στάχτη στα μάτια”, προ 15ετίας. Ιδού η ρόδος!

Τι λένε η δημοτική αρχή, η αντιπολίτευση Μποζίκα, Ντηνιακού, Σπηλιόπουλου, Δρούλια, Κέντρη και Θεοδωρακόπουλου, Φουρλή, Σκαμπά; Αντέχουν να τιθασεύσουν την “ποσότητα αγοράς”, ώστε να πάψει να είναι αγοραία η (μικρο)πολιτική, να βρει ποιότητα η αναψυχή, να ξανανιώσει η πόλη;

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Θα ακολουθήσει άρθρο για την πλατεία του Δάσους Χαϊδαρίου: Ο τρόπος με τον οποίο καταστράφηκε ο πευκώνας της και τι πρέπει να γίνει σήμερα.

 

ΣΧΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ

«Μάχες» για τον πεζόδρομο της Καραϊσκάκη

 

 

 

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button