ΕΛΛΑΔΑ

Μικροσεισμοί στον Κορινθιακό, πιθανή η ενεργοποίηση ενός μικρού ρήγματος

Εντονη σεισμική δραστηριότητα σημειώθηκε στον Κορινθιακό Κόλπο το τελευταίο 24ωρο, καθώς σημειώθηκαν 22 σεισμοί με επίκεντρο τα περίπου 15 χιλιόμετρα βόρεια του Ξυλοκάστρου.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η σεισμική δραστηριότητα ήταν έντονη και ξεκίνησε χθες (21/9) στις 14:21 το μεσημέρι με έναν σεισμό 2,3 Ρίχτερ. Στην συνέχεια ακολούθησαν 21 επιπλέον σεισμοί στο ίδιο σημείο, με τον τελευταίο να σημειώνεται στις 05:58 το πρωί της Παρασκευής (22/9). Ο μεγαλύτερος σε ένταση σεισμός που σημειώθηκε στον Κορινθιακό είχε ένταση τα 3,4 Ρίχτερ και ο μικρότερος 1,1 Ρίχτερ.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και καθηγητής σεισμολογίας, Άκης Τσελέντης, παρατηρεί «μια μικροσεισμική ακολουθία στο θαλάσσιο χώρο Β το Ξυλόκαστρου» και «παρακολουθεί και αναλύει συνεχώς την εξέλιξη της ακολουθίας».

Σε σχετική ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έγραψε:

«Από χθες παρατηρούμε μια μικροσεισμική ακολουθία στο θαλάσσιο χώρο Β το Ξυλόκαστρου. Ο μέγιστος σεισμός που καταγράψαμε είναι 3,4R.

Η έως τώρα κατανομή των μικροσεισμών δείχνει μάλλον ενεργοποίηση ενός μικρού ρήγματος με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ κάτι που διαφέρει με την συνήθη διεύθυνση των μεγάλων ρηγμάτων του Κορινθιακού, για αυτό και μιλώ για μικρό ρήγμα.

Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο παρακολουθεί την περιοχή μα το πυκνό σεισμολογικό δίκτυο που έχει εγκατεστημένων και αναλύει συνεχώς την εξέλιξη της ακολουθίας. Προς το παρόν θεωρώ ότι εντάσσεται στην συνήθη σεισμικότητα της περιοχής.

Είναι γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες παρατηρούμε μια ύφεση στη σεισμικότητα του Ελλαδικού χώρου. Η Ελλάδα είναι μια εξαιρετικά σεισμογενής χώρα η σεισμική ενέργεια που συνεχώς συσσωρεύεται κάποια στιγμή θα εκτονωθεί. Εύχομαι να είναι σε θαλάσσιο χώρο ο όπως συνήθως γίνεται μακριά από αστικά κέντρα…».

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button