ΙΣΤΟΡΙΑ

Μάθημα Ελλάδας και εθνικής ενότητας από τον Μανώλη Γλέζο σήμερα στο Χαϊδάρι

Η 8η Σεπτεβρίου 2017 θα μείνει στην ιστορία της πόλης, αλλά και χαραγμένη για πάντα στο μυαλό όσων ήταν σήμερα το πρωί στο μνημόσυνο των 59 εκτελεσμένων από τους Γερμανούς στον Διομήδειο Κήπο, το οποίο διοργάνωσαν οι λιγοστοί συγγενείς των νεκρών.

Ας ξεκινήσουμε από τα δικά μας: Για πρώτη φορά στα χρονικά παραβρέθηκε ο δήμαρχος Χαϊδαρίου, πράγμα που θα αποτελεί τίτλο τιμής για τον Μιχάλη Σελέκο. Πέρα από αυτό το ισχυρού συμβολισμού γεγονός, εξαιρετικά σημαντική αποδείχτηκε η παρουσία του σεβάσμιου Μανώλη Γλέζου, ο οποίος έδωσε στην σεμνή εκδήλωση, με την παρουσία του και όσα είπε, βαθύτερο εθνικό περιεχόμενο. Έστειλε ένα συγκλονιστικό μήνυμα εθνικής ενότητας, με παραλήπτες όλες τις πολιτικές δυνάμεις και κυρίως την, δική του, Αριστερά.

Μέχρι πριν λίγα χρόνια η εκδήλωση αυτή στον Διομήδειο Κήπο βρισκόταν στην αφάνεια και γινόταν μεταξύ λίγων συγγενών και φίλων. Η επίσημη Πολιτεία, που όφειλε να αποδίδει τιμή στους ήρωες ήταν απούσα. Σταδιακά άρχισαν να εμφανίζονται κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι της πόλης μας. Οπότε φέτος, που αντικρίσαμε τον Μανώλη Γλέζο και τον δήμαρχο η έκπληξη ήταν μεγάλη και πολύ ευχάριστη. Έστω και 73 χρόνια μετά, η υπέρτατη θυσία των ηρώων στα χώματα της πόλης μας άρχισε να βρίσκει την ανταπόκριση που της αξίζει.

Η κυρία Ροζίνα Διαμαντοπούλου βρέθηκε σήμερα για πρώτη φορά στον τόπο εκτέλεσης του πατέρα της Ανδρέα Διαμαντόπουλου. Με τρεμάμενα χέρια μάς έδειξε τη φωτογραφία του αμέσως μετά την εκτέλεση. “Δεν φεύγει από το μυαλό μου ποτέ ο πατέρας μου, αν και δεν πρόλαβα να τον γνωρίσω”, μας είπε.

Παραβρέθηκαν ακόμη εκπρόσωποι του Στρατού και του Πανεπιστημίου και οι δημοτικοί σύμβουλοι Βαγγέλης Ντηνιακός, Θοδωρής Σπηλιόπουλος, Ηρακλής Δρούλιας, Κώστας Ασπρογέρακας, Ειρήνη Γεωργιάδη, Αγγελική Γκανά-Ρηγάκη.

Ο Μανώλης Γλέζος έκανε κατάθεση ψυχής, δίνοντας μαθήματα ήθους και εθνικής ενότητας, κάνοντας και αυτοκριτική για λογαριασμό ολόκληρης της Αριστεράς. Είπε χαρακτηριστικά: “Αν δεν φοράγαμε κομματικά γυαλιά, θα βλέπαμε ότι η αντιστασιακή πράξη του Κώστα Περίκου, που ανατίναξε την γερμανική ΕΣΠΟ, και οι θυσίες της “Μπουμπουλίνας” Λέλας Καραγιάννη δεν διαφέρουν από την αντίσταση του ΕΑΜ. Η Αντίσταση στον κατακτητή ήταν συνολική πράξη του ελληνικού λαού”.

Ο δήμαρχος Μιχάλης Σελέκος τόνισε επίσης από την πλευρά του ότι εκδηλώσεις σαν τη σημερινή αποτελούν ευκαιρία για να μαθαίνουν οι νεότεροι τι σημαίνει αγώνας και αντίσταση. Η εφημερίδα μας, που έκανε τον δικό της μικρό αγώνα για να πείσει την Πολιτεία να αναλάβει την απόδοση τιμής στους ήρωες του Διομήδειου, δεν μπορεί παρά να συγχαρεί τον Μιχάλη Σελέκο για τη σημερινή του παρουσία στο μνημόσυνο, εκπροσωπώντας ολόκληρη την πόλη.

Το μνημείο των πεσόντων ανεγέρθηκε με πρωτοβουλία και δαπάνη όχι του κράτους, αλλά των συγγενών των θυμάτων. Αποκαλύφθηκε το έτος 2000, παρόντος του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου και του δημάρχου Κυριάκου Ντηνιακού. Δυστυχώς όμως η επίσημη παρουσία της ελληνικής Πολιτείας τερματίστηκε εκεί.

Η πρωτοβουλία του δημάρχου ας κριθεί και υπό το πρίσμα της παντελούς αδιαφορίας της τοπικής δεξιάς παράταξης και του δεξιού δημάρχου Δημήτρη Μαραβέλια, που ήταν στο τιμόνι της πόλης επί 8 χρόνια (το λέμε αυτό γιατί οι νεκροί του Διομήδειου δεν ανήκαν σε αριστερές οργανώσεις).

Θα μάς μείνουν παρακαταθήκη τα σοφά λόγια “καρδιάς” και το αντιδιχαστικό μήνυμα του 95χρονου ήρωα της Αντίστασης, Μανώλη Γλέζου. Ο οποίος, επιπλέον, είχε σήμερα το ηθικό σθένος να πει ότι η δική του αντιστασιακή πράξη στην Ακρόπολη, με τον μακαρίτη Σάντα, δεν ήταν η πρώτη στην Ελλάδα. Ο Μ. Γλέζος είπε ότι είχε προηγηθεί ένας νέος από την Βυτίνα της Αρκαδίας, ο Μάθιος Πόταγας, ανένταχτος κομματικά, ο οποίος στάθηκε μπροστά σε μια ίλη της τεθωρακισμένης μεραρχίας “Αδόλφος Χίτλερ” και την σταμάτησε, δηλώνοντας στον επικεφαλής ότι ο ελληνικός λαός δεν θα υποταχτεί ποτέ, με αποτέλεσμα να εκτελεστεί επιτόπου.

Ανεπίσημες πληροφορίες μας αναφέρουν ότι η Περιφέρεια Αττικής ενδιαφέρεται να είναι αυτή η διοργανώτρια της επόμενης εκδήλωσης, τον Σεπτέμβριο του 2018.

Μενέλαος Χρόνης

Ο κύριος Παναγιώτης Μαραγκός, εκ μέρους του σωματείου συγγενών “Η Μνήμη”, μετέφερε συγκλονιστικά περιστατικά της θυσίας των ηρώων που εκτελέστηκαν στο Χαϊδάρι.
Κατάθεση στεφάνου από τον κ. Νίκο Χριστοδουλάκη, καθηγητή της Βοτανικής στο ΕΚΠΑ, ως εκπρόσωπος του Διομήδειου Κήπου

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button