Ανακοίνωση της ΑΣΚ-ΟΤΑ Χαϊδαρίου, σχετικά με την διεξαγωγή υπαίθριων χειρωνακτικών εργασιών, υπό συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών. Ο Διευθυντή της Υπηρεσίας Προστασίας & Ελέγχου Περιβάλλοντος του Δήμου και Γραμματέα του Συλλόγου Εργαζομένων, Δημήτρης Σταυρίδης, πήρε την πρωτοβουλία να ζητήσει τη διακοπή των εργασιών σήμερα μετά τις 11.30 π.μ., ενώ ο ο γεγικός γραμματέας του Δήμου, Αντώνης Κουτάντος, αντέδρασε και τον εγκάλεσε.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

“Ο καύσωνας και η προκλητική στάση του γενικού γραμματέα του Δήμου μας”

Σήμερα, Τετάρτη 28 Ιουλίου, γίναμε μάρτυρες για ακόμη μια φορά της προκλητικής στάσης του Γενικού Γραμματέα και μάλιστα σε ένα θέμα που άπτεται της ασφάλειας και της υγιεινής των εργαζομένων του Δήμου μας.

Σήμερα, με θερμοκρασίες 36 βαθμών Κελσίου υπό σκιάν και ενώ η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία είχε ήδη εκδώσει το από 26-07-2021 Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων για συνθήκες καύσωνα, είχε το θράσος να εγκαλέσει το Διευθυντή της Υπηρεσίας Προστασίας & Ελέγχου Περιβάλλοντος του Δήμου και Γραμματέα του Συλλόγου Εργαζομένων, γιατί πήρε την πρωτοβουλία να σταματήσει τη διεξαγωγή των υπαίθριων χειρωνακτικών εργασιών στη δικαιοδοσία ευθύνης του μετά την 11:30 π.μ.

Σε απάντηση του Διευθυντή της Υπηρεσίας, ότι οι θερμοκρασίες πεδίου στην άσφαλτο, στις πλάκες πεζοδρομίου, στις πλατείες και στους ανοικτούς κοινόχρηστους χώρους του Δήμου μας είναι ήδη πολύ παραπάνω από τους 36 βαθμούς Κελσίου κάτω από τον ήλιο, και πως με βάση την κείμενη νομοθεσία, τις ερμηνευτικές εγκυκλίους, τις προειδοποιήσεις της ΕΜΥ και τις πραγματικές συνθήκες εργασίας στους χώρους αυτούς, είναι επικίνδυνο για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων να τους αφήσουμε να ολοκληρώσουν το ωράριο τους, ο Γενικός Γραμματέας απαίτησε αυτό ακριβώς. Δηλαδή οι εργαζόμενοι στους εξωτερικούς κοινόχρηστους του Δήμου μας να ολοκληρώσουν το ωράριο τους, επικαλούμενος ότι οι θερμοκρασίες δεν ξεπερνούν τους 35 βαθμούς Κελσίου (υπό σκιάν βεβαίως-βεβαίως) και αμφισβητώντας κατηγορηματικά τη δικαιοδοσία και την αρμοδιότητα του Διευθυντή της Υπηρεσίας να εφαρμόσει την κείμενη νομοθεσία για το θέμα αυτό.

Η εντολή του Διευθυντή της Υπηρεσίας εκτελέστηκε και οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες Καθαριότητας και Πρασίνου μετά την 11:30 π.μ. αποσύρθηκαν από τους ανοικτούς κοινόχρηστους χώρους και μετέβησαν στους αντίστοιχους χώρους του Δήμου για να παραδώσουν τα εργαλεία τους και τον εξοπλισμό τους.

Δεν είναι αυτή η πρώτη φορά που η συμπεριφορά του Γενικού Γραμματέα του Δήμου τον φέρνει σε ευθεία αντιπαράθεση με τους εργαζόμενους. Είναι η πολλοστή και, απ’ ότι φαίνεται δε θα είναι και η τελευταία.

Αυτό όμως που θέλουμε να ξέρουμε, ως εκπρόσωποι των εργαζομένων του Δήμου μας, είναι αν τέτοιου είδους συμπεριφορές εκπορεύονται από τον ίδιο ή έχουν ως κέντρο τη διοίκηση του Δήμου και ιδιαίτερα το Δήμαρχο προσωπικά!

Εμείς, από την πλευρά μας, θα συνεχίσουμε να δρούμε υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντα των εργαζομένων που εκπροσωπούμε, όλων των εργαζομένων στο Δήμο, σε όποια θέση και να εργάζονται, με όποια σχέση εργασίας και να βρίσκονται σε αυτόν. Είναι κάτι που το ξέρουμε καλά, το κάνουμε και θα το συνεχίσουμε με προσήλωση και δίχως συμβιβασμούς!

Χαϊδάρι, 28 Ιουλίου 2021