ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατατέθηκε η τροπολογία για την κυβερνησιμότητα των Δήμων

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για την λειτουργία των οικονομικών επιτροπών και ποιότητας Ζωής των Δήμων και των Περιφερειών. Με αυτό τον τρόπο η Κυβέρνηση προσπαθεί να θέσει τέλος στις δυσλειτουργίες που προκλήθηκαν από την απόφαση του ΣτΕ η οποία έκρινε αντισυνταγματικό το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους.

Προχωρά στην κατάργηση αρμοδιοτήτων από τις Οικονομικές Επιτροπές και τις Επιτροπές Ποιότητας Ζωής , που τους είχαν ανατεθεί με τους νόμους Θεοδωρικάκου και η εκ νέου μεταβίβαση  της μεγάλης πλειοψηφίας αυτών στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια  στη βάση του γενικού τεκμηρίου αρμοδιότητας.

Σύμφωνα με όσα είπε ο υπ. Εσωτερικών, Μ. Βορίδης, στη διάρκεια της τελευταίας ανάγνωσης του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, η τροπολογία ναι μεν θα επαναφέρει τις απολεσθείσες αρμοδιότητες στα δημοτικά συμβούλια, αλλά οι συνθέσεις των Επιτροπών «θα διατηρηθούν όπως είχαν συγκροτηθεί με τον προσβληθέντα νόμο».

Επίσης προσαρμόζεται η θητεία και ο χρόνος εκλογής των μελών των Οικονομικών Επιτροπών και των Επιτροπών Ποιότητας Ζωής των δήμων και των περιφερειών.

Ειδικότερα η θητεία τους καθίσταται εκ νέου ετήσια από διετής. Ωστόσο, λόγω του ότι η θητεία τους λήγει εντός του έτους, με μεταβατική ρύθμιση στην ίδια τροπολογία, η αλλαγή αυτή θα ισχύσει για τις δημοτικές και περιφερειακές αρχές της επόμενης αυτοδιοικητικής περιόδου, ήτοι αυτές που θα προκύψουν από τις επόμενες εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023.

Υπενθυμίζεται ότι σε πλήθος δήμων οι αντιπολιτευόμενες παρατάξεις έχουν δηλώσει αποχή από τις Επιτροπές μέχρι να επανασυγκροτηθούν με νόμιμο τρόπο.

Στο Χαϊδάρι 7 δημοτικοί σύμβουλοι ζήτησαν με κοινή τους επιστολή στον δήμαρχο Βαγγέλη Ντηνιακό “η συζήτηση των θεμάτων οικονομικού ενδιαφέροντος να πραγματοποιείται σε συνεδριάσεις του ανώτατου βουλευόμενου και δημοκρατικά εκλεγμένου οργάνου, που δεν είναι άλλο πέραν του Δημοτικού Συμβουλίου και το οποίο εκφράζει την άποψη και τη θέληση του συνόλου των αντιπροσώπων της τοπικής κοινωνίας”. Πιο αναλυτικά: “Αποκατάσταση της αντιπροσωπευτικότητας και της νομιμότητας ως προς τη λήψη αποφάσεων στο Δημοτικό Συμβούλιο”

Δείτε την τροπολογία ΕΔΩ

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button