Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, με ανάρτησή του εξηγεί με ψύχραιμο και βάσει επιστημονικών στοιχείων τρόπο, τι σημαίνει η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην χώρα μας, όπως αυτά καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες, και έχουν δημιουργήσει μεγάλη ανησυχία.   

“Τι μας λένε τα αυξημένα κρούσματα

Κόκκινος συναγερμός, ήρθε το δεύτερο κύμα είπε ο καθηγητής. Συναγερμός στην Καβάλα, έκρηξη κρουσμάτων στο Βόλο, λίγο πριν το lockdown, ξέφυγε η κατάσταση, η τρίτη σε κρούσματα  μέρα από την έναρξη της πανδημίας στη χώρα μας, ξαναείπαν οι δημοσιογράφοι και  το επανέλαβαν και αρκετοί  γιατροί. Ακόμα και τα αυτοκίνητά μας απέκτησαν μάσκα στον εσωτερικό καθρέπτη, που χρησιμοποιείται πιθανόν πριν την εφαρμογή της στο πρόσωπο του οδηγού, σαν παγίδα μικροοργανισμών από το περιβάλλον. 

Εάν έρθει το δεύτερο κύμα, ελπίζω ποτέ, θα το καταλάβουμε γιατί θα γεμίσουν οι μονάδες μας από διασωληνωμένους, που ευτυχώς τώρα είναι  ελάχιστοι. Φαίνεται ότι ξεχνάμε εύκολα, γιατί κρούσματα σε καράβια, μπαρ, κοινωνικές εκδηλώσεις ξαναείχαμε στη χώρα μας, και  βέβαια σε εργοστάσια επεξεργασίας κρέατος στο εξωτερικό. Σε μια πρόσφατη μελέτη, 9,1% των εργαζομένων σε αντίστοιχα εργοστάσια στην Αμερική νόσησαν, ενώ  και κάποιοι θάνατοι  συσχετίσθηκαν με τον κορονοιό.

Σύμφωνα με τα επίσημα συνολικά στοιχεία το ΕΟΔΥ το 1,4% των τεστ που έγιναν μέχρι τώρα ήταν θετικά στον κορονοιό.

Στις 30/7 ανακοινώθηκαν 65 νέα κρούσματα σε περίπου  8000 τεστ, στις 31/7 78 νέα κρούσματα σε 10.000 και στις 1/8 110 νέα κρούσματα σε επίσης 10.000 τεστ που αντιστοιχεί στο 1,1%, δηλαδή καταγράφηκε αύξηση κρουσμάτων αλλά σε μικρότερα  ποσοστά από τον μέχρι τώρα μέσο όρο στη χώρα μας. Ο μεγάλος αριθμός των τεστ που γίνονται κάθε μέρα μας δίνει έναν αντικειμενικό δείκτη της διασποράς, που μαζί με τα κρούσματα και τους θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού, φέρνει  την πατρίδα μας μεταξύ των χωρών με την καλύτερη διαχείριση της πανδημίας παγκοσμίως.  

Λέμε ΟΧΙ στην διασπορά του φόβου, ΝΑΙ στην επιστημονικά τεκμηριωμένη γνώση και την προετοιμασία του συστήματος υγείας και βέβαια ΝΑΙ στα αποτελεσματικά μέτρα  πρόληψης”.