ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Ελευσίνα: Τριήμερο κινηματογραφικό Πανηγύρι στη γιορτή του Αγίου Γεωργίου

Από τις 21 έως τις 23 Απριλίου στήνεται Τριήμερο κινηματογραφικό Πανηγύρι στην Ελευσίνα, στο πλαίσιο της συνεργασίας της 2023 Ελευσίς – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Ένας τριήμερος κινηματογραφικός μαραθώνιος με real time ταινίες, γυρίσματα, δημόσιες ομιλίες, διαδραστικές περφόρμανς, σειρήνες, μουσική, χορό και το πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου μάς περιμένει στην Ελευσίνα.

Το ολοήμερο -και ολονύκτιο- φεστιβάλ του Σύλλα Τζουμέρκα συναντά το Πανηγύρι του Αγ. Γεωργίου (πολιούχου της πόλης), ο καθηγητής εθνομουσικολογίας Λάμπρος Λιάβας στήνει γλέντι με τα τραγούδια και τους χορούς της Γης, της ‘Ανοιξης και της Ελληνικής Πασχαλιάς, ενώ δύο από τις εμβληματικές εκθέσεις τής 2023 Ελευσίς καλούν το κοινό για τελευταία φορά στις Αποθήκες του Παλαιού Ελαιουργείου.

Επί τρεις μέρες και δύο νύχτες, εκτυλίσσεται το Μυστήριο 84 Πανηγύρι, όπου ο διακεκριμένος σκηνοθέτης Σύλλας Τζουμέρκας σε συνεργασία με τη Γερμανίδα σκηνοθέτιδα Έλκε Λέρενκράους μετατρέπουν την Ελευσίνα σε κινηματογραφικό πλατό με ζωντανά γυρίσματα δύο ταινιών στην οδό Παγκάλου και άλλα σημεία της πόλης.

Όλοι μπορούν να γίνουν πρωταγωνιστές για λίγα λεπτά αλλά και να παρακολουθήσουν ζωντανά τη διαδικασία του μοντάζ. Επιπλέον, καθόλη τη διάρκεια της μέρας (και της νύχτας) πραγματοποιούνται στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ελευσίνας (Ε.Κ.Ε.Δ.Α.) διαδραστικές περφόρμανς, ομιλίες και στρογγυλές συζητήσεις , ενώ προβάλλονται περισσότερες από 30 ταινίες και new media έργα που όρισαν, ενσωμάτωσαν ή συνδιαλέχθηκαν με live cinema τεχνικές. Από Μπερτολούτσι (Τελευταίο Τανγκό στο Παρίσι), Γκοντάρ (Εδώ και Αλλού), Ζάιντλ (Animal Love), Μπίγκελόου (Zero Dark Thirty) και Βιμ Βέντερς (Το Πέρασμα του Χρόνου), μέχρι τον ‘Αλμπερτ Σέρα (το μνημειώδες φετινό Pacifiction με τον Μπενουά Μαζιμέλ για πρώτη φορά στην Αθήνα) και τη Χελένα Γουίτμαν (τα Ανθρώπινα Λουλούδια της Σάρκας με τους Αγγελική Παπούλια και Ντενί Λαβάν, σε πρώτη πανελλήνια προβολή), αλλά και πολλές-πολλές ακόμα κρυμμένες εκπλήξεις και θεματικές διαδρομές.

Τριήμερο κινηματογραφικό Πανηγύρι στην Ελευσίνα, πιο αναλυτικά:

To Σάββατο 22 Απριλίου, στις 12.00 στην Πλατεία του Συνοικισμού των Ποντίων, ο Λάμπρος Λιάβας παρουσιάζει το Μυστήριο 100 Ιερά Τραγούδια και μιλάει για το βαθύτερο νόημα και τις λειτουργίες των λαϊκών δρώμενων και των τραγουδιών, ενώ από τις 13.00 έως τις 16.00 στην ΟΑΣΗ (πρώην κάμπινγκ), θα στηθεί μέσα στα δέντρα ένα μεγάλο λαϊκό γλέντι με τα τραγούδια και τους χορούς της Γης, της ‘Ανοιξης και της Ελληνικής Πασχαλιάς. Ανάμεσά τους και τα πολύ ιδιαίτερα τραγούδια «της κούνιας» που συνηθίζονταν αυτές τις μέρες σε πολλές περιοχές του Ελληνισμού, απόηχος από τις αρχαίες «αιώρες», μεταφέροντας «ομοιοπαθητικά» τη γονιμότητα των ανθισμένων δέντρων στις νέες κοπέλες.

Ακόμη, για όλο το Σαββατοκύριακο, από τις 12.00 έως τις 20.00, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να επισκεφτεί για τελευταία φορά τις δύο εκθέσεις- Μυστήριο 44 Xάινερ Γκέμπελς 7 Στήλες και Μυστήριο 17 Μελίνα, στο Παλαιό Ελαιουργείο.

Την Κυριακή 23 Απριλίου απο τις 11:00 έως τις 12:30 θα παρουσιαστεί στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου, μπροστά από τον Ιερό Ναό ο Παραδοσιακός Κουντουριώτικος Χορός από τα χορευτικά τμήματα του ΠΑΚΠΠΑ (Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού Αθλητισμού, Κοινωνικής Πολιτικής και Προσχολικής Αγωγής Δήμου Ελευσίνας), μια δράση που συνοδεύει παραδοσιακά τους εορτασμούς για τον πολιούχο της Ελευσίνας

Το πρωτοποριακό αυτό φεστιβάλ «συνδιαλέγεται» με έναν θρησκευτικό, ιστορικό και πολιτιστικό θεσμό όπως είναι το πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου (πολιούχου της πόλης), ενσωματώνοντας νέα χαρακτηριστικά στη συλλογική συνείδηση με ολοήμερες και ολονύκτιες κινηματογραφικές προβολές, δημόσιες ομιλίες έξι ωρών, VR περφόρμανς και ζωντανά γυρίσματα στον δημόσιο χώρο με στόχο τη δημιουργία δύο ταινιών, σε πραγματικό χρόνο, οι οποίες θα ολοκληρωθούν με τη συμμετοχή του κοινού, θα μονταριστούν επιτόπου και θα προβληθούν στη λήξη του φεστιβάλ. Μια σύλληψη του σκηνοθέτη Σύλλα Τζουμέρκα, με τη συνεπιμέλεια της ακαδημαϊκού και cultural practitioner Μαρίας Χατζηχριστοδούλου aka Maria X, και του κριτικού κινηματογράφου και programmer Λορέντσο Εσπόζιτο, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και τη LADA – The Live Art Development Agency (Λονδίνο).

Η Niya B
Η Niya B  ZBIGNIEW TOMASZ KOTKIEWICZ

Επί τρεις μέρες και δύο νύχτες, εκτυλίσσεται το Μυστήριο 84 Πανηγύρι όπου ο διακεκριμένος σκηνοθέτης Σύλλας Τζουμέρκας και η Γερμανίδα σκηνοθέτις και visual artist Έλκε Λερενκράους μετατρέπουν την Ελευσίνα σε κινηματογραφικό πλατό με ζωντανά γυρίσματα δύο ταινιών στην οδό Παγκάλου και άλλα σημεία της πόλης, όπου όλοι μπορούν να γίνουν πρωταγωνιστές για λίγα λεπτά αλλά και να παρακολουθήσουν ζωντανά τη διαδικασία του μοντάζ. Επιπλέον, καθόλη τη διάρκεια της μέρας (και της νύχτας) πραγματοποιούνται στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ελευσίνας (ΕΚΕΔΑ) διαδραστικές περφόρμανς, ομιλίες και round tables, ενώ προβάλλονται περισσότερες από 30 ταινίες και new media έργα που όρισαν, ενσωμάτωσαν ή συνδιαλέχθηκαν με live cinema τεχνικές: από τον Μπερνάρντο Μπερτολούτσι (Το τελευταίο τανγκό στο Παρίσι), τον Ζαν-Λικ Γκοντάρ (Εδώ και αλλού), Ζάιντλ (Animal Love), την Κάθριν Μπίγκελόου (Zero Dark Thirty) και τον Βιμ Βέντερς (Το πέρασμα του χρόνου), μέχρι τον Άλμπερτ Σέρα (το μνημειώδες φετινό Pacifiction με τον Μπενουά Μαζιμέλ για πρώτη φορά στην Αθήνα) και τη Χελένα Γουίτμαν (τα Ανθρώπινα λουλούδια της σάρκας με τους Αγγελική Παπούλια και Ντενί Λαβάν, σε πρώτη πανελλήνια προβολή). Επιπλέον, τους επισκέπτες περιμένουν ακόμη πολλές κρυμμένες εκπλήξεις και θεματικές διαδρομές.

Παράλληλα, την Παρασκευή το βράδυ στο ιστορικό ΕΚΕΔΑ ξεκινά ένας 6ωρος μαραθώνιος δημόσιου λόγου με ομιλίες, παρέμβασεις και roundtables που αφορούν τις θεματικές του φεστιβάλ (εργατική τάξη και live cinema) με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών, μεταξύ των οποίων ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κάρλοβι Βάρι, Κάρελ Οχ, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Ορέστης Ανδρεαδάκης, η curator και creative director του Future Everything, Ειρήνη Παπαδημητρίου, η καλλιτέχνιδα, ακαδημαϊκός και περφόρμερ, Niya B, ο σκηνοθέτης, εικαστικός και ιδρυτικό μέλος των Blast Theory, Ματ Άνταμς, η ιταλίδα ακαδημαϊκός media και αραβικών σπουδών και συνιδρύτρια του UntoldSyria, Ντονατέλα Ντέλα Ράτα, ο εικαστικός, ακαδημαϊκός και σχεδιαστής, Κρις Σάλτερ.

LAST TANGO IN PARIS
LAST TANGO IN PARIS

Επιπλέον, δύο θρυλικές διαδραστικές VR περφόρμανς από τη διεπιστημονική ομάδα ZU-UK –πρωτοπόροι στο συμμετοχικό θέατρο και την περφόρμανς– ανατρέπουν τα δεδομένα στο ΕΚΕΔΑ. Οι διαδραστικές περφόρμανς Binaural Dinner Date και Goodnight, Sleep Tight έχουν γίνει sold out σε όλο τον κόσμο και παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στην Ελευσίνα.

Την ίδια στιγμή, το Πανηγύρι ενσωματώνεται στο πανηγύρι για τη γιορτή του Αγίου Γεωργίου στην οδό Παγκάλου. Μικροπωλητές, παιχνίδια, μουσική, χορός αναμειγνύονται με τη ζωντανή εγκατάσταση Σειρήνων και άλλων εκπλήξεων σε επιμέλεια της σκηνογράφου και μέλους του ΔΣ του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Πηνελόπης Βαλτή. Σε αυτό το φεστιβαλικό σκηνικό στήνονται οι κάμερες και το γύρισμα ξεκινάει για τις δύο live cinema ταινίες σε σκηνοθεσία της Έλκε Λέρενκράους και του Σύλλα Τζουμέρκα, με τη συμμετοχή διακεκριμένων ηθοποιών και καλλιτεχνικών συντελεστών, αλλά και του ίδιου του κοινού του Πανηγυριού.

Μετά το τέλος των γυρισμάτων, το ΕΚΕΔΑ μετατρέπεται σε post-production hub, ανοιχτό στο κοινό, προκειμένου να παρακολουθήσει το στάδιο του μοντάζ και της τεχνικής επεξεργασίας των ταινιών. Τα δύο πρωτότυπα κινηματογραφικά έργα θα αποτελέσουν τον επίλογο του τριήμερου φεστιβάλ και θα προβληθούν στο pop-up σινεμά την Κυριακή το βράδυ.

Το Πανηγύρι διερευνά τόσο την έννοια και την εικόνα της εργατικής τάξης στην Ευρώπη σήμερα, όσο και την ίδια την αισθητική του live cinema, του σινεμά δηλαδή που παράγεται ή αντιδρά σε πραγματικό χρόνο. Η έννοια του live cinema συνιστά ένα αρκετά νέο και αναπτυσσόμενο είδος στην τέχνη των μέσων που συνδυάζει πειραματικές προσεγγίσεις αφηγηματικής και μη αφηγηματικής δημιουργίας ταινιών με ζωντανή μουσική και παραστατικές τέχνες. Ένα σε-πραγματικό-χρόνο πολυεπίπεδο, περιπετειώδες «pandaemonium pandemum publicum» υπό τον ήχο Σειρήνων.

Info

  • Μυστήριο 84 Πανηγύρι (στη γιορτή του Αγίου Γεωργίου)
  • Live Cinema – Εργατική τάξη – Σειρήνες
  • 21-23 Απριλίου, Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ελευσίνας (ΕΚΕΔΑ) & Δημόσιος χώρος, Είσοδος ελεύθερη

● Για τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο ΕΚΕΔΑ – Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ελευσίνας Δυτικής Αττικής είναι απαραίτητη η προκράτηση θέσης ή η παραλαβή δελτίου εισόδου στους χώρους του φεστιβάλ.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button