ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Δημοτικές Εκλογές 2019: Προς 6 συνδυασμούς στο Χαϊδάρι – Ποιοι μένουν εκτός εκλογικού αγώνα

Οι τελευταίες “πινελιές” στο εκλογικό σκηνικό του Μαΐου μπαίνουν αυτές τις μέρες. Οι Δημοτικές Εκλογές 2019 θα έχουν μικρότερη συμμετοχή από το 2014, όταν είχαν εμφανιστεί στην κάλπη 8 παρατάξεις, που όλες τελικά εκπροσωπήθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Τέλος η σύμπραξη των τριών

Το εγχείρημα για μία ισχυρή πολιτική τριανδρία στο Χαϊδάρι, για την οποία είχαμε γράψει τον περασμένο Νοέμβριο, πήρε τέλος. Οι τρεις αρχηγοί δημοτικών παρατάξεων που φιλοδόξησαν να τη συστήσουν -Ανδρέας Μποζίκας, Ηρακλής Δρούλιας, Κώστας Φουρλής- όχι μόνο δεν θα ξαναδιεκδικήσουν τον δημαρχιακό θώκο, αλλά ούτε θα θέσουν υποψηφιότητα για δημοτικοί σύμβουλοι. Μια επιφύλαξη πάντως εξακολουθεί να υπάρχει για την οριστική απόφαση του Α. Μποζίκα.

Η ενδεχόμενη εκλογική συνεργασία τους, που συζητιόταν για αρκετό διάστημα, δεν υλοποιήθηκε και το “ισχύς εν τη ενώσει” δεν επαληθεύτηκε. Το «Χαϊδάρι Σήμερα» έθεσε σχετικά ερωτήματα στους κυρίους Φουρλή και Μποζίκα.

«Δεν έχω τη διάθεση να ξανακατέβω. Άσπρισαν τα μαλλιά μου», μας είπε ο Κώστας Φουρλής, που επί 20 συνεχόμενα χρόνια είναι μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου. Άλλοτε από τη θέση της διοίκησης και άλλοτε της αντιπολίτευσης. Έχει χρηματίσει και πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο επικεφαλής της νυν αξιωματικής αντιπολίτευσης και επικεφαλής της παράταξης «Πάμε να Ενώσουμε το Χαϊδάρι», Ανδρέας Μποζίκας, κράτησε κλειστά τα χαρτιά του. «Δεν αποκλείω τίποτα. Είμαι σε διαβουλεύσεις», μας απάντησε λακωνικά. Θυμίζουμε ότι ο κ. Μποζίκας δραστηριοποιείται πολιτικά στον ΑΣΔΑ, στο πλευρό του Ανδρέα Παχατουρίδη.

Σε ό,τι αφορά τον Ηρακλή Δρούλια οι πληροφορίες μας τον φέρνουν να συζητάει για ανοικτή στήριξη άλλου υποψηφίου δημάρχου, χωρίς όμως τη δική του συμμετοχή στο συνδυασμό. Οι πολιτικές τους τοποθετήσεις πάντως δεν είναι κοντινές. Ο κ. Δρούλιας είναι ενεργό μέλος του Κινήματος Αλλαγής και εκλεγμένος στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή.

Δημοτικές Εκλογές 2019: Η εξάδα των υποψηφίων δημάρχων

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, στον εκλογικό στίβο του Μαΐου θα διαγωνιστούν έξι υποψήφιοι δήμαρχοι: Μιχάλης Σελέκος, Βαγγέλης Ντηνιακός, Θοδωρής Σπηλιόπουλος, Κώστας Ασπρογέρακας, Γιάννης Κέντρης και Απόστολος Θεοφίλης.

Το πιο πρόσφατο νέο είναι η οριστικοποίηση της παράταξης του Κώστα Ασπρογέρακα με το όνομα «Δημοτική Αγωνιστική Ενωτική Κίνηση Χαϊδαρίου». Σε ολομέλεια στις 6 Μαΐου μέλη και φίλοι αποφάσισαν τη δημιουργία μιας κίνησης “αυτόνομης, ενωτικής, δημοκρατικής και συνεχώς εξελισσόμενης. Θα είναι ανοιχτή, έτοιμη για ανατροπές, αντιστάσεις και αγώνες και καλεί τους όλους τους δημότες Χαϊδαρίου να συμμετέχουν και να την στηρίξουν με την ψήφο τους”.

Επίσης, η δημοτική σύμβουλος Ελευθερία Τοκατλίδη ανακοίνωσε την προσχώρησή της στην παράταξη “Χαϊδάρι Αναγέννηση” του Γιάννη Κέντρη, στη δημιουργία της οποίας άλλωστε έπαιξε ιδρυτικό ρόλο.

“Βουνό” ο μίνιμουμ αριθμός των δημοτικών συμβούλων

Όπως αναφέραμε στην αρχή, η απλή αναλογική δεν έφερε περισσότερους υποψήφιους δημάρχους φέτος στην πόλη μας. Αντίθετα σε άλλους Δήμους, κυρίως στην επαρχία, παρατηρείται αύξηση δημιουργίας συνδυασμών. Αυτό διότι με λιγότερο από 3% μπορεί ο κάθε ένας από αυτούς να εκλέξει δημοτικό σύμβουλο. Ενδεχομένως υπάρχουν και “δεύτερες σκέψεις”, ότι δηλαδή ένας – δύο δημοτικοί σύμβουλοι μπορεί να διαμορφώσουν ισορροπίες και πλειοψηφίες, στο πλαίσιο της απλής αναλογικής.

Η μείωση των υποψηφίων στο Χαϊδάρι, έξι φέτος από οκτώ το 2014, ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι αποδεικνύεται “βουνό” για κάποιους ενδιαφερόμενους η οργάνωση ψηφοδελτίου με μίνιμουμ 33 άτομα, εκ των οποίων το 40% γυναίκες.

Πιστεύουμε ότι έτσι “θολώνει” η πολιτική στόχευση της απλής αναλογικής για επαρκέστερη εκπροσώπηση της τοπικής κοινωνίας στο Δημοτικό Συμβούλιο. Για παράδειγμα, χάνει τη δυνατότητα να διεκδικήσει μία θέση ο Κίμων Φουντούλης, που έχει παράξει σημαντικό έργο για το Χαϊδάρι. Αντίθετα βρίσκονται εντός “νυμφώνος” άνθρωποι που μόνο εφόδιο έχουν κομματικές διαδρομές ή δημίσες σχέσεις και απλώς είναι διαθέσιμοι για καλά “ντηλ” με άλλους συνδυασμούς. Ενώ δεν έχουν γράψει ούτε καν ένα άρθρο για τα προβλήματα αυτής της πόλης…

Γιώργος Παπαπαναγιώτου

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button