γράφει η Δήμητρα Κατσιδονιώτη-Σκούφη

Είμαι υποψήφια Δημοτικός Σύμβουλος με το Δημοτικό Συνδυασμό «Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου» μετά από τιμητική πρόταση από τον επικεφαλής υποψήφιο Δήμαρχο Θοδωρή Σπηλιόπουλο.

Εμπιστεύτηκα το ήθος, τη γνώση, την εμπειρία, τη θέλησή και τη διορατικότητά του, να ανοίξει το ψηφοδέλτιό του και να υποδεχθεί ανθρώπους και ιδέες καινοτόμες και διαφορετικές.

Το πρόγραμμά των Πολιτών σε Δράση είναι σταθμισμένο λειτουργικό και την επόμενη ημέρα υλοποιήσιμο και εφαρμόσιμο.

Υπηρέτησα την δημόσια εκπαίδευση επί 35 χρόνια με όραμα και καινοτόμους σχεδιασμούς, με συσσωρευμένη τεράστια  εμπειρία στα  εκπαιδευτικά και διοικητικά θέματα της εκπαίδευσης. Έχω μακροχρόνια εμπειρία  στην καθοδήγηση και οργάνωση ομάδων, θεάτρου, πολιτιστικών δράσεων στα σχολεία, αλλά και περιβαλλοντικών  με ιδιαίτερο αντικείμενο, τη γνώση και προστασία της θάλασσας, ως Ωκεανογράφος.

Σήμερα είμαι σύμβουλος ομάδων και οργανισμών  με μακροχρόνιο έργο εποπτείας, εκπαίδευσης και στήριξης σε ομάδες των εκπαιδευτικών. Με 25ετή εμπειρία  στη εκπόνηση προγραμμάτων  σε Διεθνές και Ευρωπαϊκό επίπεδο με  πολλαπλά αντικείμενα και ποικίλες δράσεις με τη συμμετοχή πολυπολιτισμικών ομάδων.

Θεωρώ  λοιπόν πρόκληση μεγάλη την πρόταση του Θοδωρή Σπηλιόπουλου και συντάσσομαι  στον αγώνα με τους «Πολίτες σε Δράση», για να προσφέρω την εμπειρία μου αυτή σε θέματα εκπαίδευσης πολιτισμού, περιβάλλοντος και κοινωνικής δράσης.

 • Τα σχολεία μας έχουν ανάγκη του ανοίγματος στη Τοπική, Εθνική, Ευρωπαϊκή και Διεθνή κοινότητα, την απαλλαγή από τις στρεβλώσεις, την εσωστρέφεια και την απόκτηση εμπιστοσύνης στις συνεργασίες με φορείς και τη τοπική κοινωνία.
 • Σχεδιάζουμε και οραματιζόμαστε τη συναισθηματική στήριξη και εκπαίδευση των εκπαιδευτικών, των γονέων και των μαθητών με τη λειτουργία ομάδων, σχολών γονέων, εποπτείας και εκπαιδευτικής στήριξης.

Άνοιγμα των δομών του Δήμου και  των σχολείων στα άτομα με αναπηρία, ώστε να μπορούν να συνεργάζονται και να εντάσσονται σιγά σιγά στη κοινωνική ζωή του τόπου.

 • Τη πρόληψη της βίας στα σχολεία με τη λειτουργία ομάδων διαμεσολάβησης με τους ίδιους τους μαθητές ως διαμεσολαβητές.
 • Θέλουμε να βοηθήσουμε την εύρυθμη λειτουργική συνεργασία όλων των συντελεστών της εκπαιδευτικής κοινότητας στον οραματισμό ενός σχολείου ανοικτού στη κοινωνία, συνεργατικού, με ευαισθησία, όπως τα νομικά πλαίσια προβλέπουν αλλά ουσιαστικά στη πράξη γίνεται δύσκολο.
 • Το πλαισίωμα των κοινωνικών δομών με εθελοντική προσφορά και αναδεικνύοντας ότι η αλληλεγγύη με τη συστηματική στήριξη έχει συμπληρωματικό και άρτιο αποτέλεσμα.
 • Τη πολιτιστική ανάδειξη του τόπου μας και τη  σύνδεσή της με τα σχολεία, τη ευαισθητοποίηση των μαθητών σε δράσεις για το περιβάλλον και τη μετατροπή των σχολείων σε ενεργές μονάδες πολιτισμού και περιβαλλοντικών δράσεων καθώς  και τη βοήθεια στην ανάπτυξη Ευρωπαϊκών προγραμμάτων στις σχολικές μονάδες ώστε να δοθεί μια άλλη διαφορετική κουλτούρα και διάσταση στη σχολική μονάδα.
 • Το άνοιγμα των δομών του Δήμου και  των σχολείων στα άτομα με αναπηρία, ώστε να μπορούν να συνεργάζονται και να εντάσσονται σιγά σιγά στη κοινωνική ζωή του τόπου. Βέβαια και πρώτιστα η πόλη μας πρέπει να γίνει η ίδια προσβάσιμη στα άτομα με αναπηρία, τις ευαίσθητες  ομάδες, ηλικιωμένους και μικρά παιδιά που αποτελούν πάνω από το 60% του πληθυσμού της απροσπέλαστης χωρίς πεζοδρόμια και ράμπες πόλις μας.
 • Η κοινωνική ενδυνάμωση των πολιτών με τη λειτουργία ενός ηλεκτρονικού δικτύου επικοινωνίας των κοινωνικών δομών του Δήμου για κάθε πολίτη που χρειάζεται στήριξη και βοήθεια.
 • Η επάνδρωση όλων των δομών με εθελοντές και η ενίσχυσή τους με ειδικούς επιστήμονες, αλλά και απλούς ανθρώπους, που θέλουν να βοηθήσουν και να συνδράμουν στη δημιουργία δικτύου αλληλεγγύης των πολιτών.
 • Οι εθελοντές εκπαιδεύονται και στηρίζονται στο έργο τους για να δημιουργηθεί ένα δίκτυο ανεξάντλητο ενεργών πολιτών που θα αποτελεί ένα βασικό κορμό συνδρομής και αλληλοβοήθειας στο δήμο μας.
 • Αλλάζουμε νοοτροπία και κουλτούρα στα σχολεία, τις κοινωνικές και πολιτιστικές δομές του Δήμου μας.
 • Το πρόγραμμά των Πολιτών σε Δράση είναι σταθμισμένο λειτουργικό και την επόμενη ημέρα υλοποιήσιμο και εφαρμόσιμο.
 • Θέλει ανθρώπους αποφασιστικούς, με θέληση να παλέψουν την επόμενη ημέρα των εκλογών, να αλλάξουν ριζικά τη νοοτροπία, δομή και σχεδιασμό αυτής της πόλης, να συγκρουστούν, αν χρειαστεί, με παγιωμένες αντιλήψεις και καταστάσεις.
 • Αυτό μπορεί να το εγγυηθούν οι άνθρωποι του ψηφοδελτίου των Πολιτών σε δράση γιατί ξέρουν και μπορούν να υλοποιήσουν ένα καλά σχεδιασμένο και ρεαλιστικό  πρόγραμμα.

  Η Δήμητρα Κατσιδονιώτη-Σκούφη

 • Γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Μέγαρα, με καταγωγή από την Ήπειρο.
 • Από το 1975 κατοικεί στο Χαϊδάρι. Συμμετέχει ενεργά στα κοινά ως Συνοικιακή σύμβουλος, Πρόεδρος συλλόγου γονέων του 3ου Δημοτικού Χαϊδαρίου και Πρόεδρος του συλλόγου γυναικών Χαϊδαρίου. Ειδικός Γραμματέας του Δ.Σ του μουσικού εργαστηρίου  «Αμφίων».
 • Απόφοιτος του Φυσικού Τμήματος του Παν. Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ωκεανογραφία.(M.Sc).
 • Εκπαιδεύτρια ενηλίκων, Σύμβουλος Ομάδων και Οργανισμών, Ομαδική Αναλύτρια.
 • Υπηρέτησε 35 χρόνια στη δημόσια εκπαίδευση, ως Διευθύντρια Γ΄Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Προϊσταμένη Γραφείων Δ/βμιας Εκπαίδευσης, Διευθύντρια του 2ου Λυκείου Χαϊδαρίου και Φυσικός καθηγήτρια σε σχολεία του Χαϊδαρίου.
 • Σήμερα ως Συντονίστρια της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης Πνευματικής Καλλιέργειας και Εκπαίδευσης, O.C.E.A.N NGO, είναι υπεύθυνη σε Διεθνές και Ευρωπαϊκό Επίπεδο Προγραμμάτων, Πολιτισμού Εκπαίδευσης και Συμβουλευτικής.