Χαϊδάρι Σήμερα Καταφύγια για τους πρόσφυγες τα Ολυμπιακά Ακίνητα. Ο ρόλος του Γιώργου Τερζάκη 1
Οικογένεια προσφύγων ενώ περιμένει την είσοδό της στο Ολυμπιακό Γυμναστήριο

 

Τελικά δεν χρειάστηκε να συνωμοτήσει το σύμπαν για να καταστεί λειτουργικό το Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου, που μένει εδώ και 11 χρόνια… παραδομένο στις κουκουβάγιες, όπως και αρκετές ακόμη πανάκριβες ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Χρειάστηκαν μόνο 48 ώρες εντατικής και καλοσχεδιασμένης δουλειάς από την διοίκηση της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου, στην οποία ανήκει το μεγάλο κτήριο, για να φιλοξενήσει οικογένειες προσφύγων. Και επειδή τα ηνία της Εταιρείας κρατάει σήμερα ένας ικανός Χαϊδαριώτης, ο Γιώργος Τερζάκης (βλέπε Ο Γιώργος Τερζάκης Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου), αξίζει να ασχοληθούμε πιο διεξοδικά.

Η ηλεκτρισμένη η ατμόσφαιρα στην πλατεία Βικτωρίας αποφορτίστηκε με την μεταφορά 
των προσφύγων στο Γαλάτσι 

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Το προσφυγικό πρόβλημα συνέχισε να οξύνεται την προηγούμενη εβδομάδα, προβληματίζοντας εντονότατα την κυβέρνηση. Ενώ ο Αλέξης Τσίπρας βρισκόταν στη Νέα Υόρκη για την συνέλευση του ΟΗΕ με κεντρικό θέμα το τους πρόσφυγες και τους προβολείς του διεθνούς ενδιαφέροντος στραμμένους στην Ελλάδα, στην Αθήνα φαινόταν να χάνεται ο έλεγχος με τις στρατιές των ταλαιπωρημένων ανθρώπων, που άλλοι πνίγονταν στο Αιγαίο και για άλλοι έψαχναν για πρόχειρη στέγαση. Ο κίνδυνος να ξαναβρεθούμε μπροστά σε ένα νέο “Πεδίο του Άρεως” ήταν ορατός, ενώ στην Πλατεία Βικτωρίας γίνονταν διαδηλώσεις, αντιδιαδηλώσεις και επεισόδια.

 

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, υπουργός Επικρατείας και συντονιστής του κυβερνητικού έργου,  τηλεφώνησε την Δευτέρα το βράδυ (28 Σεπτεμβρίου) στον πρόεδρο της ΕΤΑΔ, Γιώργο Τερζάκη, θέτοντας το ερώτημα αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα το Ολυμπιακό Γυμναστήριο του Γαλατσίου. Ο Τερζάκης απάντησε ναι, παρά την πολύχρονη αχρησία του κτηρίου, από το οποίο είχαν κλαπεί καλωδιώσεις και είχαν φθαρεί πολλές εγκαταστάσεις. Την Τρίτη το πρωί τα συνεργεία της ΕΤΑΔ (18 ηλεκτρολόγοι, 5 υδραυλικοί, ο διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας, δύο εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ. και ο ίδιος ο πρόεδρος ως συντονιστής) ανέλαβαν δράση, όπως και άλλα συνεργεία (καθαρισμού κτλ.). Οι εργασίες έγιναν σε 24ωρη βάση, με αποτέλεσμα να  παραδοθούν τα 2.500 τμ. του κτηρίου στις 17.00 μμ. της Τετάρτης, δηλαδή σε λιγότερο από 48 ώρες.

Τοποθετήθηκαν γειώσεις και καλωδιώσεις που είχαν κλαπεί, διορθώθηκαν τα υδραυλικά, καθαρίστηκαν οι τουαλέτες, έγινε μυοκτονία και καθαρίστηκε όλος ο χώρος με βιολογικό καθαρισμό, ώστε να μπορεί άμεσα να υποδεχτεί ανθρώπους, εξασφαλίστηκε η παροχή ζεστού νερού, κλιματισμού και αερισμού.

Λόγω των επεισοδίων στην Πλατεία Βικτωρίας έγινε δεκτό το αίτημα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για άμεση μεταφορά των εκεί προσφύγων για προσωρινή φιλοξενία και 1.100 άνθρωποι βρήκαν στο Κλειστό του Γαλατσίου ανθρώπινες συνθήκες στέγασης για να ξεκουραστούν, να πλυθούν κτλ, με τη φροντίδα και του Δήμου Γαλατσίου, άλλων δημόσιων φορέων και οργανώσεων κοινωνικής αλληλεγγύης. Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, επέβλεψε την μεταφορά και χαρακτήρισε “άθλια” την εικόνα της πλατείας Βικτωρίας. Δήλωσε ότι “η προσωρινή στέγαση των προσφύγων στο Γαλάτσι γίνεται στο πλαίσιο της προσπάθειας του Υπουργείου να βρει να σύστημα παράλληλων χώρων, ώστε όπου δημιουργείται πρόβλημα να αποφορτίζεται.”

Ανοίγει, επιτέλους, ο δρόμος για αξιοποίηση 
ανενεργής, πλην όμως πολύτιμης δημόσιας περιουσίας

Πέρα όμως από την δραστική παρέμβαση για την αντιμετώπιση του πιεστικού προβλήματος του προσφυγικού (και άλλες ολυμπιακές εγκαταστάσεις “επιστρατεύτηκαν σε αυτή την κατεύθυνση, όπως αίθουσες του Τάεκβοντό), η παράδοση σε χρήση απαξιωμένων και ξεχασμένων εδώ και μια δεκαετία κτηρίων, δείχνει ότι αυτά μπορούν πράγματι να αξιοποιηθούν προς όφελος του Δημοσίου.

Ήδη η νέα Διοίκηση της ΕΤΑΔ σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε ανακοίνωσε ότι έχει δρομολογήσει κατά προτεραιότητα τις απαραίτητες ενέργειες αποκατάστασης των προβλημάτων και των λοιπών Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων που διαχειρίζεται, προκειμένου να καταστεί δυνατή η καλύτερη διαχείριση και αξιοποίησή τους, σε όφελος της δημόσιας περιουσίας. Και όπως φαίνεται από τις πρόσφατες εξελίξεις, αυτό είναι εφικτό, καθιστώντας ανεξήγητη την αβουλία και απραξία πολλών χρόνων στην κατεύθυνση της αξιοποίησης των πολύτιμων αυτών ακινήτων (ή μήπως η απαξίωση ήταν επιλογή, καθώς άνοιγε το δρόμο για παράδοση “κοψοχρονιά” σε συγκεκριμένα συμφέροντα;)

 

Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου. Χώροι σαν αυτούς μπορούν να δώσουν έσοδα, ώστε να καλυφθεί ένα μέρος από το υπέρογκο κόστος κατασκευής τους στις αρχές της δεκαετίες του 2000. Τότε δεν μπόρεσε να εξηγηθεί από τους υπεύθυνους γιατί χτίστηκαν μόνιμες αντί λυόμενες εγκαταστάσεις. Μετά από 11 χρόνια δεν μπορεί να εξηγηθεί με αποδεκτά επιχειρήματα το γιατί ποτέ δεν αναζητήθηκαν τρόποι αξιοποίησής τους. Η πίεση του προσφυγικού προβλήματος τα άνοιξε και έδειξε ότι μπορούν να λειτουργήσουν.