Του Γιάννη Αντετοκούνμπο με το βραβείο του MVP του ΝΒΑ.
Ψηλότερα από κάθε άλλον Έλληνα.
Του Γιάννη που γεννήθηκε στα Σεπόλια και έχει καταγωγή από την Νιγηρία.
Που γεννήθηκε εδώ, που μεγάλωσε εδώ, που πήγε σχολείο εδώ, που έμαθε μπάσκετ εδώ.
Για να φθάσει εκεί.
Ψηλότερα από κάθε Έλληνα.
Του Γιάννη που πήρε την ελληνική υπηκοότητα «λόγω εξαιρετικών υπηρεσιών». Σαν βραβείο, σαν παραχώρηση δηλαδή, ενώ έπρεπε να είναι δικαίωμα.
Δικό του αλλά και κάθε άλλου Γιάννη, Γιώργη, Κωνσταντίνου, Μαρίας, Δήμητρας ή Παναγιώτας που γεννιέται εδώ, μεγαλώνει εδώ, πηγαίνει σχολείο εδώ και όταν φθάνει ψηλά, με περηφάνια δείχνει σε όλους ότι είναι παιδί της Ελλάδας.
Αυτή η φωτογραφία.
Του Γιάννη Αντετοκούμπο που μεγάλωσε, μέσα σε άπειρες δυσκολίες, κυνηγημένος για το χρώμα του δέρματος και την καταγωγή του, μετέωρος, που δούλευε με το ταλέντο του και το πείσμα του, με στήριγμα τους γονείς και τ΄αδέλφια του αλλά πιο πολύ τον μεγάλο, τον Θανάση, που έφθασε από τον Φιλαθλητικό στου Ζωγράφου στην κορυφή του μεγαλύτερου πρωτάθληματος μπάσκετ, του κόσμου.
Ψηλότερα από κάθε άλλον Έλληνα.
Αυτή η φωτογραφία του Γιαννη Αντετοκούμπο, είναι ένα χαστούκι αξιοπρέπειας, πολιτισμού και ανθρωπιάς σε όλους εκείνους που φτιάχνουν νόμους ανθρωποφοβικούς και βάρβαρους καθώς συνδέεουν την ιθαγένεια όχι με το δίκαιο του εδάφους, αλλά με το «δικαίωμα του αίματος». Ένα τρόπο διαχωρισμού των ανθρώπων και μόλυνσής τους με το μίσος. Σε όλους αυτούς που ονειρεύονται αποκλεισμούς, φυλακές, απελάσεις και όχι δικαιώματα ένταξης. Σε όλους αυτούς που εχθρεύονται την δημοκρατία.
Αυτή η φωτογραφία του Γιάννη Αντετοκούμπο είναι μία δικαίωση για κάθε αδικημένο που γεννήθηκε εδώ, μεγάλωσε εδώ, πήγε ή πηγαίνει σχολειό εδώ, μπορεί να πετύχει σπουδαία πράγματα για τον τόπο που γεννήθηκε, αλλά κάποιοι, επιλέγουν να τον τιμωρήσουν επειδή ακριβώς γεννήθηκε εδώ και του αρνούνται ένα βασικό ανθρώπινο δικαίωμα.
Αυτή την φωτογραφία του Γιάννη Αντετοκούμπο δεν μπορούν να την αποδεχθούν μόνον εκείνοι οι δειλοί που μπορούν να φθάσουν,
χαμηλότερα από κάθε άλλον ΑΝΘΡΩΠΟ.