του Θοδωρή Σπηλιόπουλου

  • Ο Θύμιος Γεωργόπουλος, μέλος Νομαρχιακής Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας με μεγάλη διοικητική εμπειρία σε 3 Νοσοκομεία (πρώην διοικητής σε Ερυθρός, Κρατικό Νίκαιας και Λοιμωδών Αγ. Βαρβάρα) περιγράφει την κατάσταση που έχει ξεφύγει στα δύο ΨΝΑ της περιοχής και όχι μόνο.
  • 3 Μαρτίου 2021 γράφω ειρωνικά: Έκαναν “ΛΟΙΜΩΔΩΝ” το ΑΤΤΙΚΟ αντί να κάνουν “ΑΤΤΙΚΟ” το πρώην ΛΟΙΜΩΔΩΝ – ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑ. “ΑΡΙΣΤΑ” οι ” ΑΡΙΣΤΟΙ”! ΔΟΞΑΣΤΕ τους! (Στην κάλπη… έρχεται)

Στο ίδιο διάστημα αρθρογραφώ σαν επικεφαλής των Πολιτών σε Δράση Χαϊδαρίου για αυτό το θέμα και καλώ τον Δήμο να πάρει πρωτοβουλίες, οι δημοτικοί σύμβουλοι καταθέτουν αίτημα για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, που δεν έγινε, γιατί εκείνη την ώρα γινόταν κινητοποίηση υγιειονομικών.

Το Χαϊδάρι έχει αυξημένα κρούσματα, όπως καταγράφονται στο κέντρο δίπλα στο Δημαρχείο. Έστω και τώρα το Λοιμωδών, που έχει κτίρια που επί ΣΥΡΙΖΑ έγινε πιστοποίηση καταλληλότητας σε αρκετά από αυτά, η οποία δεν είχε γίνει ποτέ, μπορεί να αναπτυχθεί και σε κρεβάτια Covind αλλά και σε πρωτοβάθμια περίθαλψη χωρίς συγχρωτισμό, γιατί στην ουσία είναι διάσπαρτα κτίρια.

Θυμίζω ότι επί ΣΥΡΙΖΑ σιγά σιγά υπήρξε λειτουργία τμημάτων και έφτασε να εξυπηρετεί εκατοντάδες χιλιάδες ραντεβού σε ετήσια βάση ήδη από το 2017, πράγμα που ανακούφιζε και τα δύο νοσοκομεία Αττικό και Κρατικό Νίκαιας, αλλά και τις άλλες δομές πρωτοβάθμιας σε Αιγάλεω, Χαϊδάρι και Αγία Βαρβάρα.

Ανεξαρτήτως του τι έγινε στο παρελθόν, που δώσαμε μάχη το σύνολο των τοπικών κοινωνιών ενάντια στην ΝΔ που το έκλεισε και το πόσο επί ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέραμε να το φτάσουμε εκεί που θέλαμε, τώρα οι νέες υγειονομικές συνθήκες, που αλλάζουν παγκοσμίως τα δεδομένα στην πρόληψη στην διασπορά κλπ., μας αναγκάζουν να δούμε το θέμα των υποδομών σε Α/βαθμια και Β/βαθμια περίθαλψη με άλλη προοπτική αυξημένων απαιτήσεων, αλλά και πρόβλεψης.

Η Παγκόσμια Ένωση Βιολόγων προειδοποιεί ότι οι πανδημίες “θα εμφανίζονται όλο και πιο συχνά, θα εξαπλώνονται όλο και πιο γρήγορα, και θα σκοτώνουν όλο και πιο πολλούς ανθρώπους”.

Πολλά πράγματα σε παγκόσμιο επίπεδο επανεξετάζονται σχετικά με την αγωγή υγείας και την πρόληψη. Έτσι στα πλαίσια ενός επανασχεδιασμού χρειάζεται να γίνει υγειονομικό πάρκο και να υπηρετήσει και την νοσοκομειακή περίθαλψη και την Α/βαθμια, αλλά να αναπτυχθούν και επιμέρους δομές για αποκατάσταση και πρόληψη.

Όμως αυτή η συζήτηση δεν μπορεί να είναι εμπόδιο σ’ αυτό που απαιτείται ΕΔΩ και ΤΩΡΑ. Δηλαδή αξιοποίηση υποδομών και προσωπικό. Ο Μητσοτάκης χαϊδεύει τον ιδιωτικό τομέα και δεν κάνει τίποτα για τον Δημόσιο Τομέα Υγείας.

Εμείς εδώ στα Δυτικά δεν έχουμε καν την δυνατότητα επιλογών λόγω του χαμηλού κατά κεφαλή εισοδήματος (11.350 στη Δυτική Αθήνα, πάνω από 20.000 σε άλλες περιοχές, 17.000 περίπου ο μέσος όρος στην Περιφέρεια Αττικής). Δεν είναι τυχαίο που ο ιδιωτικός τομέας έχει επιλέξει Βόρεια, Νότια προάστια και Κέντρο της Αθήνας και εδώ απλώς όλες οι αλυσίδες αναπτύσσουν παραρτήματα. Ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος.

ΥΓ Αν αναφέρω όλα τα παραπάνω είναι για να δείξω το αμείωτο ενδιαφέρον που υπάρχει και βεβαίως σε καμία περίπτωση δεν είναι πρόθεσή μου να μειώσω προσπάθειες Δημάρχων και πρώην Δημάρχων από τους γύρω δήμους καθώς και μια σειρά άλλους φορείς και σωματεία εργαζομένων.

AVGI.GRΑποκάλυψη / Ανοίγουν νέες ψευδο-ΜΕΘ ενώ άνθρωποι περιμένουν κρεβάτι επί ημέρες