ΔΗΜΟΤΙΚΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Απογραφή 2021: Πώς γίνεται ηλεκτρονικά η αυτοαπογραφή

‘Ηδη πολλά νοικοκυριά της πόλης έχουν λάβει από τους απογραφείς έναν κλειστό φάκελο με έναν μοναδικό κωδικό αριθμό που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη κατοικία (η διαδικασία της διανομής ταν φακέλων πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου). Στη συνέχεια ένα μέλος του νοικοκυριού θα μπορεί να εισέλθει στην ειδική εφαρμογή της Απογραφής, μέσω του gov.gr, χρησιμοποιώντας τον μοναδικό αυτόν κωδικό και τους κωδικούς taxis, ώστε να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο για την κατοικία και τα μέλη του νοικοκυριού του.

Από τις 27 Νοεμβρίου 2021 μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου 2021 για όσους πολίτες που για οποιονδήποτε λόγο (π.χ. μη εξοικείωση με νέες τεχνολογίες), δεν μπορέσουν να αυτοαπογραφούν ηλεκτρονικά, θα τους επισκεφτεί ο απογραφέας της ΕΛΣΤΑΤ για να τους απογράψει με τη συνηθισμένη μέθοδο «πόρτα-πόρτα», όπως και στις προηγούμενες απογραφές.

Σε κάθε βήμα, οι απογραφόμενοι μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τον απογραφέα τους για ερωτήσεις / διευκρινίσεις.

Διαβάστε και εδώ: “Απογραφόμαστε, γιατί όλοι μετράμε”: Ξεκινάει η απογραφή πληθυσμού στο Χαϊδάρι

Μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής έχετε τη δυνατότητα:

• Να απογράψετε την κατοικία της μόνιμης διαμονής σας, δηλαδή την κατοικία στην οποία διαμένετε συνήθως.

• Να απογράψετε τα μέλη του νοικοκυριού σας (άτομα που διαμένουν μόνιμα στην κατοικία μαζί σας, είτε έχουν μεταξύ τους σχέσεις συγγένειας είτε όχι).

• Να απογράψετε άτομα που φιλοξενούνται προσωρινά στην κατοικία σας κατά το διάστημα διενέργειας της Απογραφής, τα οποία δεν θα απογραφούν στη μόνιμη κατοικία τους επειδή δεν υπάρχει σε αυτή άλλο άτομο για να τα απογράψει και δεν θα επιστρέψουν στη μόνιμη κατοικία τους εντός του χρονικού διαστήματος διενέργειας της Απογραφής.

• Να απογράψετε τη δευτερεύουσα και την εξοχική σας κατοικία, καθώς και κατοικίες που ανήκουν στην ιδιοκτησία τη δική σας ή των άλλων μελών του νοικοκυριού σας και είναι κενές για οποιονδήποτε λόγο.

• Κατά τη διαδικασία της απογραφής θα σας ζητηθεί να συμπληρώσετε πέρα από τα στοιχεία των μελών του νοικοκυριού σας, στοιχεία για τις μεταξύ τους σχέσεις συγγένειας, καθώς και πληροφορίες για πρώην μέλη του νοικοκυριού σας, τα οποία μετανάστευσαν στο εξωτερικό από το 2010 και μετά.

"Τροφή" για σκέψη: Υπολογίζεται ότι το Χαϊδάρι, με βάση τον αριθμό των ρολογιών της ΔΕH (27.000), έχει πραγματικό πληθυσμό περίπου 75.000 κατοίκους. Ωστόσο στην τελευταία απογραφή (2011) καταγράφηκαν μόλις 46.897 άνθρωποι, κυρίως διότι πολλοί σκέφτονται ρομαντικά "ας απογραφώ στο χωριό μου" ή κάποιοι άλλοι δεν απογράφονται από "αντισυστημική άποψη". Τι σημαίνει στην πράξη αυτή η "πλαστή" πληθυσμιακή υστέρηση για ένα Δήμο σαν το Χαϊδάρι, που έχει και πολύ μεγάλη έκταση; Σημαίνει πολύ λιγότερα κονδύλια διαθέσιμα για την βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη και τη γειτονιά. Πιο συγκεκριμένα: Η κρατική ενίσχυση (ΚΑΠ) στους Δήμους δίνεται με βάση τον πληθυσμό τους. Αυτό το έσοδο είναι που ορίζει πόσα έργα μπορεί να κάνει ο κάθε Δήμος (τα δημοτικά τέλη αφορούν κανονικά μόνο καθαριότητα και φωτισμό). Αν υποθέσουμε ότι σε αυτή την απογραφή δηλώσουν μόνιμη διαμονή στον Δήμο μας και οι 28.000 περίπου κάτοικοι που δηλώθηκαν το 2011 στο χωριό τους ή πουθενά, ο Δήμος θα έχει επιπλέον ετήσια έσοδα 28.000 Χ 100 ευρώ το "κεφάλι" = 2.800.000 ευρώ κάθε χρόνο περισσότερα από τα σημερινά! Που σημαίνει έργα σε πεζοδρόμια, δρόμους, πλατείες κτλ, ενώ τώρα μπορούν να γίνουν μόνο με κονδύλια ΕΣΠΑ, αν και όταν δοθούν... Και αυτό επί δέκα ολόκληρα χρόνια, δηλαδή 28.000.000 ευρώ στη δεκαετία επιπλέον των σημερινών διαθέσιμων κονδυλίων! Κολοσσιαίο ποσό, αν ασκεφτεί κανείς τη στενότητα του δημοτικού ταμείου. Έστω και 5.000 ή 10.000 περισσότεροι να απογραφούμε στην πόλη μας, θα την κάνουμε καλύτερη! Αυτό θα αφορά τις κρατικές ενισχύσεις μέχρι το 2033 (!), όταν θα μπει σε ισχύ ο υπολογισμός των ΚΑΠ με βάση την επόμενη απογραφή, το 2031.

Για να μπορέσετε να διενεργήσετε την αυτοαπογραφή πρέπει να έχετε στη διάθεσή σας το μοναδικό «Κωδικό Απογραφής» που αντιστοιχεί στην κατοικία που επιθυμείτε να απογράψετε, ο οποίος αναγράφεται στην ειδική επιστολή που έχει διανεμηθεί από τον Απογραφέα της περιοχής που βρίσκεται η εν λόγω κατοικία.

Λειτουργία της ηλεκτρονικής εφαρμογής απογραφής 2021 στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

https://www.gov.gr/ipiresies/polites-kai-kathemerinoteta/apographe-plethusmou-katoikion-2021/apographe-plethusmou-katoikion-2021

Οδηγίες για την απογραφή και την χρήση της εφαρμογής

Ερωτήσεις και απαντήσεις για την απογραφή 2021

Οδηγίες χρήσης της εφαρμογής

Παρόμοια Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button