ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Από 15 έως 55 ετών οι περισσότεροι ασθενείς στα νοσοκομεία

Αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς οι διασωληνώσεις και πιέζονται οι εντατικές, με την ελπίδα να εναποτίθεται στην αυστηροποίηση των περιοριστικών όρων κυκλοφορίας. Η κατάσταση στην Αττική κρίνεται διαχειρίσιμη, αλλά η βόρεια Ελλάδα βρίσκεται “στα κόκκινα”.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα από τις 9μμ ως τις 5πμ -εκτός αν συντρέχουν συγκεκριμένοι σοβαροί λόγοι- που εφαρμόστηκε από χθες και το κλείσιμο και των δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων για να περιοριστεί η κινητικότητα των ενηλίκων, δεν αποκλείεται να ακολουθηθούν και από άλλα μέτρα προς την ίδια κατεύθυνση.

Παράλληλα, τα απαγορευτικά τύπου “ακορντεόν”, δηλαδή τα σύντομα lockdown που θα διαδέχονται επίσης σύντομα διαστήματα κανονικότητας, κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος για τους επόμενους τρεις μήνες. Το μοντέλο των επαναλαμβανόμενων απαγορευτικών έχει εξεταστεί από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, επιβεβαίωσε χθες κατά την τακτική ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, η καθηγήτρια Παιδιατρικής, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου.

Σε ό,τι αφορά το τωρινό lockdown, η ειδικός ανέφερε πως υπάρχουν κάποιες πρώιμες ενδείξεις ότι το επιδημικό κύμα βρίσκεται στην κορύφωσή του, πράγμα που θα κριθεί το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Ωστόσο θεωρείται πολύ πιθανό ότι στην παρούσα φάση δεν θα ανακοπεί η εκθετική πορεία εισαγωγών νέων ασθενών στις κλινικές Covid για τις επόμενες δέκα ημέρες. Στο πλαίσιο αυτό, θα χρειαστούν άλλες 10-15 ημέρες για να φανεί και η μείωση των ασθενών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ.

Στα νοσοκομεία του ΕΣΥ νοσηλεύονταν χθες βράδυ 3.023 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 με βάση την τελική καταγραφή. Οι 2.405 βρίσκονταν σε απλές κλινικές και οι 618 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) και άλλες.

Στην Αττική νοσηλεύονταν περίπου 650 ασθενείς σε απλές κλίνες και άλλοι 117 σε ειδικές Μονάδες.

“Πολλοί από τους ασθενείς που βρίσκονται τώρα στα νοσοκομεία μολύνθηκαν ακόμη και ένα μήνα πριν”, είπε η κυρία Παπαευαγγέλου, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση ως κρίσιμη καθώς θα συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά οι νοσηλείες, οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η κ. Παπαευαγγέλου, ο μεγάλος όγκος όσων νοσούν με λοίμωξη Covid-19 είναι μεταξύ 15 και 55 ετών, ενώ εκτός των ασθενών άνω των 65 που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, μεγάλος είναι και ο αριθμός όσων νοσηλεύονται στις ΜΕΘ και είναι μεταξύ των ηλικιών 40 και 64.

Χθες, καταγράφηκε ο μεγαλύτερος μέχρι τώρα αριθμός νέων εισαγωγών σε νοσοκομεία. Για την ακρίβεια δηλώθηκαν 545 νέες εισαγωγές ασθενών με κορωνοιό, με τις 200 εξ αυτών να γίνονται στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και τις περίπου 120 στην Αττική.

Σε ανοδική κίνηση βρίσκονται και οι θάνατοι. Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, ο 7ημερος μέσος όρος θανάτων είναι 39 ασθενείς την ημέρα. Ο αριθμός των θανάτων εχει ξεπεράσει τους 1.000.

Η πίεση που δέχεται πλέον το ΕΣΥ είναι τεράστια. Όπως δείχνουν τα χθεσινά στοιχεία των ΜΕΘ, στη Θεσσαλονίκη, που βρίσκεται “στην καρδιά” της επιδημίας, ήταν κενό μόλις το 7% των διαθέσιμων κλινών Εντατικής για κορονοϊό. Σημειωτέον, ότι στις κλίνες ΜΕΘ Covid-19 της Θεςςαλονικης συνυπολογίζονται και εκείνες των νοσοκομείων Κατερίνης, Χαλκιδικής και Καβάλας.

Πανελλαδικά χθες ήταν κενό το 27% των διαθέσιμων για Covid-19 ΜΕΘ, ενώ στην Αττική η κατάσταση μοιάζει λίγο πιο διαχειρίσιμη, καθώς ήταν κενές 66 κλίνες (ποσοστό 32%).

Ο κ. Κοντοζαμάνης, τόνισε ότι γίνονται τεράστιες προσπάθειες, για να μην υπάρξει πρόβλημα στο Σύστημα Υγείας. Ήδη δημιουργούνται εφεδρείες, όπως η αξιοποίηση εξοπλισμού (έχει συγκεντρωθεί από δωρεές) και χώρων κλινικών των νοσοκομείων για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες, ενώ υπάρχει συνεργασία με τα ιδιωτικά νοσοκομεία και τα στρατωτικά. Ο κ. Κοντοζαμάνης ανέφερε, επίσης, ότι θα υπάρξουν εάν απαιτηθεί αεροδιακομιδές από τη Θεσσαλονίκη σε άλλες περιοχές, όχι όμως προς τα νησιά.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button