ΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ

Απίστευτο! Η λύση για την πεζογέφυρα είναι διαθέσιμη εδώ και 50 χρόνια! Γιατί την έκαναν «γαργάρα» οι διοικήσεις του Δήμου;

Η πεζογέφυρα στο Παλατάκι, βρίσκεται σε κρίσιμο στάδιο, μετά την εντολή διακοπής εργασιών από την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Είναι προφανές ότι θα έπρεπε να επιλεγεί καλύτερη λύση από τις δύο που μελετήθηκαν. Με απλά λόγια: Η γέφυρα θα έπρεπε να περνάει από το χώρο μπροστά από το Δημαρχείο στο ακριβώς απέναντι πεζοδρόμιο.

γράφει ο Κίμων Ε. Φουντούλης

Αναρωτήθηκα ποιο είναι το πραγματικό πλάτος του πεζοδρομίου απέναντι από το Δημαρχείο. Μήπως, δηλαδή, ο πραγματικός δημόσιος χώρος στο σημείο αυτό φτάνει για την εγκατάσταση των βάθρων της γέφυρας; Με άλλα λόγια, ποια είναι εκεί η ρυμοτομική και ποια η οικοδομική γραμμή;

Οι εναλλακτικές θέσεις 3 και 4 της πεζογέφυρας (πράσινο χρώμα) θα διευκόλυναν σημαντικά την κίνηση των πεζών. Πίεσε ο Δήμος να μελετηθούν και αυτές οι θέσεις, με δεδομένο ότι από το σχέδιο πόλης της Γρηγορούσας υπάρχει εκεί ρυμοτόμηση, δηλαδή δυνατότητα να ελευθερωθεί χώρος για να γίνει κοινόχρηστος; (Οι θέσεις 1 και 2 είναι αυτές που επεξεργάστηκε ο μελετητής και τελικά προκρίθηκε η 1, η οποία βρίσκεται σε άμεση επαφή με το Παλατάκι.)

Για να βρω απάντηση στο κρίσιμο αυτό ερώτημα επισκέφθηκα εχθές, 28 Δεκεμβρίου, την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Χαϊδαρίου. Οι τεχνικοί με διαφώτισαν: Στη γωνία Λεωφόρου Αθηνών και Φαβιέρου προβλέπεται ρυμοτόμηση ήδη από το σχέδιο του 1967 (!) που αφορούσε την Γρηγορούσα. Δηλαδή ο χώρος αυτός πρέπει να γίνει κοινόχρηστος, γι’ αυτό και δεν έχουν ανεγερθεί κτίρια! Πρακτικά η ρυμοτόμηση προβλέπει αποζημίωση του ιδιοκτήτη και απαλλοτρίωση υπέρ του Δήμου, με απόδοση ως κοινόχρηστο χώρο, απαιτεί όμως χρόνο για να υλοποιηθεί. Φυσικά από το 1967 υπήρχε άφθονος διαθέσιμος στις διοικήσεις του Δήμου Χαϊδαρίου. Είναι πολύ πιθανό παλιότερα να μην υπήρχαν χρήματα. Σήμερα όμως, που η κυβέρνηση αναγνωρίζει το πρόβλημα που έχει επωμιστεί ο χαϊδαριώτικος λαός, λόγω της επιβάρυνσης από τη Λ. Αθηνών, υπάρχει η δυνατότητα να διατεθούν τα αναγκαία κονδύλια.

Να λοιπόν που η καλύτερη λύση για να τοποθετηθεί το βάθρο της γέφυρας είναι στη διάθεσή μας! Γιατί όμως δεν την αξιοποίησε το Υπουργείο Υποδομών, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων, ο Δήμος Χαϊδαρίου και το τοπικό πολιτικό προσωπικό; Πώς δεν γνώριζαν ή δεν έψαξαν μια τόσο καλή διαθέσιμη δυνατότητα να κατασκευαστεί η πεζογέφυρα με τρόπο χρήσιμο στους μετακινούμενους και χωρίς θα θιχτεί άμεσα στο Παλατάκι;

Δεν έχει οφθαλμίατρους το Χαϊδάρι; Δε πουλάνε κολλύρια στα φαρμακεία;

Τέρμα τα αστεία. Το Δημοτικό Συμβούλιο είναι ντε φάκτο παραιτημένο και ντροπιασμένο. Επείγει όμως η ορθή λύση. Το έργο κινδυνεύει διότι το σύνολο του πολιτικού κόσμου στο Χαϊδάρι δεν έκανε τη δουλειά του εγκαίρως, δεν υπέδειξε το σωστό σημείο, ενώ υπήρχε χρόνος και το 2014 και το 2015.

Τώρα οφείλουν να ζητήσουν συγγνώμη ο νυν δήμαρχος κ. Μ. Σελέκος και οι πρώην δήμαρχοι Δ. Μαραβέλιας, Κ. Ντηνιακός, Κ. Σπηλιόπουλος, όπως και οι αντιδήμαρχοί τους, που δεν προώθησαν αυτή τη χρήσιμη για την πόλη και τους δημότες ρυμοτόμηση.

Οφείλουν επίσης να αξιοποιήσουν τη διακοπή που προσφέρει η επέμβαση της αρχαιολογικής υπηρεσίας, να ζητήσουν νομοθετική ρύθμιση, αν χρειάζεται, και να κινηθούν με ταχύτατους ρυθμούς, με ρυθμούς «Ολυμπιακών έργων σε πλημμυρικό κίνδυνο”. Ίσως θιχτούν επιχειρήσεις στο σημείο αυτό, αλλά το δημόσιο συμφέρον, το οποίο προέβλεπε άλλωστε και το σχέδιο πόλης, προέχει. Ίσως όμως και να ευνοηθούν οι επιχειρήσεις από τους διερχόμενους, που θα χρησιμοποιούν αυτό το έργο πνοής!

ΥΓ. Η παρέμβαση αυτή αφιερώνεται στη μνήμη του Κώστα Σαφρά. Τον γνώριζα λίγο, πιστεύω όμως πως εννοούσε το «Κόντρα στο Κύμα», με το οποίο πολιτεύτηκε κάποτε στο Χαϊδάρι. Μια ακόμη συμβολή, μια «απλωτή», να σκιστεί το τέλμα, η αδιαφάνεια, να οξυγονωθούν τα νερά… Ακόμη και του Αχέροντα. Καλό κατευόδιο.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Πεζογέφυρα στο Παλατάκι: Κρίσιμο έργο – Προβληματική μελέτη

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button