ΕΛΛΑΔΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Άνοιξαν οι οργανωμένες πλαζ – Τι γίνεται με κολυμβητήρια, αθλητισμό, γυμναστήρια

Επαναλειτουργούν από σήμερα οι οργανωμένες παραλίες, ενώ μειώνεται και το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ., σε 50 τ.μ. ανά άτομο, στο πλαίσιο της μερικής και σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας της λοίμωξης Covid-19.

Ομπρέλες, ξαπλώστρες, αποστάσεις και μπαρ έχουν στηθεί από τους εργαζόμενους στις οργανωμένες παραλίες, προκειμένου να είναι όλα έτοιμα για την υποδοχή των πρώτων λουόμενων της σεζόν, σήμερα Σάββατο 8 Μαΐου, με το θερμόμετρο να φτάνει στην Αθήνα έως και 28 βαθμούς Κελσίου. Ειδικά συνεργεία καθάριζαν έως το βράδυ της Παρασκευής για να λειτουργήσουν όλα σωστά και να αποφευχθεί ο συνωστισμός, ενώ κύριο μέλημα του ιδιοκτήτη είναι να μην υπάρχουν ελλείψεις και να μείνουν ευχαριστημένοι οι πελάτες.

Η απόσταση των ομπρελών ορίζεται στα τέσσερα μέτρα, οι ξαπλώστρες θα είναι λιγότερες σε σχέση με τα καλοκαίρια προ πανδημίας, τα τραπεζάκια θα πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση δύο μέτρων, ενώ οι επισκέπτες δεν θα έχουν τη δυνατότητα να ακούσουν μουσική.

Η αρχή για την επιστροφή στην κανονικότητα έγινε με το άνοιγμα της εστίασης στις 3 Μαΐου, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη το εμβολιαστικό πρόγραμμα «Ελευθερία» για το χτίσιμο του τείχους ανοσίας. Ήδη τα μηνύματα από τις πρώτες ημέρες της επαναλειτουργίας του κλάδου της εστίασης, έπειτα από έξι μήνες lockdown, είναι ενθαρρυντικά, με τους επιχειρηματίες να ελπίζουν πως η διάθεση του κόσμου θα παίξει σημαντικό ρόλο για την επάνοδο της οικονομίας.  

Οι ειδικοί βλέποντας τα τελευταία Σαββατοκύριακα να γεμίζουν οι παραλίες από κόσμο έδωσαν το «πράσινο φως» για να επαναλειτουργήσουν οι οργανωμένες πλαζ. Ξαπλώστρες με αποστάσεις, μειωμένος αριθμός λουόμενων και αντισηπτικά στα τραπεζάκια είναι η νέα κανονικότητα που θα αντικρίσει κανείς σήμερα στις οργανωμένες πλαζ.

Σε αναμονή για τα γυμναστήρια

Όσον αφορά τις δραστηριότητες που σχετίζονται με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό η επιτροπή λοιμωξιολόγων άναψε «πράσινο» για την επανέναρξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού, αποδεχόμενη το πλάνο που κατέθεσε το υφυπουργείο Αθλητισμού. Η ομόφωνη εισήγηση της επιτροπής προβλέπει τα εξής:

– Από τις 10/5/2021 να ξεκινήσουν προπονήσεις όσες κατηγορίες και αθλήματα ομαδικά ή ατομικά έχουν διοργανώσεις από τον Μάιο έως και τον Σεπτέμβριο του 2021, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιακών κατηγοριών (παίδων-εφήβων-νέων) που έχουν μοριοδοτούμενα για τα ΑΕΙ πρωταθλήματα.

– Από τις 10/5/2021 να κάνουν χρήση κολυμβητηρίων και οι αθλούμενοι πολίτες, με τις ίδιες συνθήκες testing όπως και οι αθλητές, ενώ οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες δεν χρειάζεται να κάνουν τεστ.

Βασική προϋπόθεση αποτελεί η μη υπέρβαση του μέγιστου αριθμού χωρητικότητας των κολυμβητηρίων, σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τους κανόνες αποστάσεων, ενώ οι αθλούμενοι πολίτες μπορούν να χρησιμοποιούν τα κολυμβητήρια σε ώρες που δεν αθλούνται σε αυτά επαγγελματίες αθλητές. Το πρόγραμμα ορίζεται με ευθύνη της διοίκησης κάθε κολυμβητηρίου.

– Από 15/05/2021 να ξεκινήσουν οι αγώνες στα αθλήματα που ανήκουν στο χαμηλό και χαμηλο-μεσαίο επίπεδο επικινδυνότητας.

– Από 17/5 να ξεκινήσουν οι αθλητικές ακαδημίες με ατομικές προπονήσεις σε μικρά, σταθερά γκρουπ έως 10 ατόμων για 3 εβδομάδες.

– Από 01/06/2021 να ξεκινήσουν οι αγώνες στα αθλήματα που ανήκουν στο μεσαίο επίπεδο επικινδυνότητας.

– Από 01/06/2021 να ξεκινήσουν οι προπονήσεις για τα ατομικά αθλήματα χαμηλής επικινδυνότητας σε γκρουπ των 6 (αντί για γκρουπ των 2 που είναι μέχρι τώρα).

– Από 07/06/2021 να ξεκινήσουν οι αγώνες στα αθλήματα που ανήκουν στο υψηλό επίπεδο επικινδυνότητας.

– Την έναρξη των ιπποδρομιών στον Ιππόδρομο Μαρκοπούλου, καθώς οι αγώνες θα γίνονται χωρίς θεατές και μόνο με τους απολύτως απαραίτητους συντελεστές.

– Για τα ιδιωτικά γυμναστήρια θα μελετήσουν το υγειονομικό πρωτόκολλο που έχει κατατεθεί στην ΓΓΑ για παρατηρήσεις, προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες επανέναρξης τους π.χ. στην αρχή πιλοτικά μόνο με εμβολιασμένους πολίτες.

Όλα τα παραπάνω με χρήση self-test στις προπονήσεις, που θα γίνονται μια φορά την εβδομάδα, παρουσία του γιατρού ή του υπεύθυνου COVID-19 της ομάδας ο οποίος βεβαιώνει τη διεξαγωγή τους.

Για τα αθλήματα υψηλού ρίσκου η χρήση self test να γίνεται δύο φορές την εβδομάδα εφόσον προπονούνται σε κλειστό χώρο. Για τους αγώνες είναι υποχρεωτικός ο έλεγχος για τους συμμετέχοντες με rapid test 24 ωρών ή PCR τεστ 48 ωρών από διαπιστευμένα εργαστήρια. Οι αγώνες θα διεξάγονται χωρίς θεατές και με βάση τα επικαιροποιημένα υγειονομικά αγωνιστικά πρωτόκολλα που καταθέτουν οι ομοσπονδίες.

Επιπλέον:

– Στα πνευματικά αθλήματα (σκάκι, μπριτζ) είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

– Συστήνεται η χρήση ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων όπου είναι δυνατό.

– Η ΓΓΑ θα συμπεριλάβει στις νέες διευκρινιστικές οδηγίες ειδική μνεία για την εφαρμογή των οδηγιών του ΕΟΔΥ για τη χρήση του κλιματισμού/εξαερισμού στις κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις.

– Η ΓΓΑ εκδίδει διευκρινιστικές οδηγίες για την εφαρμογή των γενικών αρχών που περιγράφονται στις αντίστοιχες ΚΥΑ

– Να εξεταστεί η δυνατότητα οι τελικές φάσεις των διαφόρων πρωταθλημάτων να γίνονται σε μορφή «φούσκας».

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button