Φωτό Γιώργος Μαλιώτης.

Το αίτημα για ανάπλαση της κεντρικής Πλατείας του Δάσους έρχεται από παλιά, τόσο για αισθητικούς λόγους (αυτό είναι υποκειμενικό) όσο κυρίως επειδή το δάπεδο είναι ολισθηρό και έχει προκαλέσει τραυματισμούς περαστικών, ειδικά όταν είναι βρεγμένο. Η πρόσφατη είδηση, λοιπόν, ότι επίκειται ανακατασκευή της και μάλιστα με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση (477.034 ευρώ από το πράσινο ταμείο), ακούστηκε ευχάριστα στη συνοικία.

Χρειάζεται όμως προσοχή στους χειρισμούς, μέχρι την έναρξη του έργου. Εννοούμε την ανάγκη δημόσιας ενημέρωσης – διαβούλευσης, ώστε να μην καταλήξουμε σε καταστάσεις – παρωδία και αντιδράσεις ανάλογες με αυτές του “Μεγάλου Περιπάτου” στο κέντρο της Αθήνας, όπου οι πολίτες – χρήστες του χώρου βρέθηκαν προ εκπλήξεων. Τελικά και ο ίδιος ο δήμαρχος…

Με αφορμή τις τότε “κατεπείγουσες” διαδικασίες του Κώστα Μπακογιάννη, είχαμε δημοσιεύσει το άρθρο “Αν είχαν ρωτήσει τους πολίτες, τι θα είχαν διαλέξει;”, στο οποίο σημειώναμε: “Τι χάλαγε τον δήμαρχο της Αθήνας να θέσει για κάποιο χρονικό διάστημα υπόψη των δημοτών του τα σχέδιά του για τον Μεγάλο Περίπατο; Αλλά και να ζητήσει τη γνώμη τους -πχ με ένα γκάλοπ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης- μεταξύ κάποιων συγκεκριμένων επιλογών για τις περιβόητες ζαρντινιέρες; Αν μάλιστα προέρχονταν οι προτάσεις από διαφορετικές εταιρίες, θα ξεμπέρδευε και με τα δηλητηριώδη υπονοούμενα.”

Ο Δήμος Χαϊδαρίου διαχρονικά περιφρονεί την “Δημόσια Διαβούλευση”, αλλά αυτή είναι θεσμοθετημένη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι ανήκουστο να μην εφαρμόζεται στα τοπικά ζητήματα, δηλαδή τα πιο κοντινά στον κόσμο και την καθημερινότητά του. Κι αυτό ενώ γίνεται ηλεκτρονική διαβούλευση -και ενίοτε λαμβάνεται υπόψιν- στα νομοσχέδια πριν εισαχθούν στη Βουλή! Δεν έχουν άδικο όσοι θεωρούν ότι οι δήμαρχοι -πρώτοι απ’ όλους- μάς εκλαμβάνουν ως υπηκόους!

Για παράδειγμα, εδώ και δύο χρόνια έχει ανακοινωθεί ανάπλαση της οδού Φαβιέρου. Έχει δει κανείς ένα σχέδιο; Ρωτήθηκαν οι μαγαζάτορες της περιοχής τι θα θεωρούσαν οι ίδιοι καλύτερο; Δεν ο έπραξε ούτε η πρώην ούτε η νυν δημοτική αρχή. Δεν το λέμε αυτό γιατί περιφρονούμε τις μελέτες των ειδικών, αλλά όταν αυτή “παντρεύεται” με την γνώμη των δημοτών, που κάθε μέρα χρησιμοποιούν ένα δρόμο – ένα πεζοδρόμιο, τότε κάτι καλύτερο θα βγει. Το κυριότερο: Ίσως θα αποφευχθούν λάθη (βλέπε ανάπλαση Γ, Παπανδρέου, “πεζοδρόμηση” Αρεοπόλεως κ.ά.). Α ναι, να μην ξεχνάμε και τη συμμετοχική δημοκρατία. Επίσης και ο δήμαρχος να μην ξεχνά όσα είχε σχετικά υποσχεθεί προεκλογικά.

Περιμένουμε λοιπόν δημόσια παρουσίαση του έργου και να κινηθεί η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης, με δεδομένο ότι προβλέπεται η δημοπράτηση του έργου σε 3-4 μήνες, όπως λέει η διοίκηση του Δήμου.

Περισσότερα για την ανάπλαση της Πλατείας του Δάσους από την ανακοίνωση της δημοτικής αρχής: