ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

Μαύρο Πάσχα για τους "νοικιασμένους εργαζόμενους" στο Δήμο. Απλήρωτοι 3 μήνες!

Μαύρο Πάσχα για τους "νοικιασμένους εργαζόμενους" στο Δήμο. Απλήρωτοι 3 μήνες! 1
Σε αναβρασμό βρίσκονται εργαζόμενοι του Δήμου μας, που έχουν προσληφθεί με πεντάμηνες συμβάσεις, από πρόγραμμα μέσω Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης. Δουλεύουν απλήρωτοι εδώ και τρεις μήνες και είναι άγνωστο πότε θα εξοφληθούν.  
Εχθές 18 Απριλίου έγινε συγκέντρωση “πενταμηνιτών” στο Δημαρχείο Χαϊδαρίου για να συντονίσουν τον αγώνα τους, ενώ σήμερα έγινε ανάλογη κινητοποίηση στο Αιγάλεω, όπου επίσης υπάρχει το ίδιο πρόβλημα με την ίδια ΜΚΟ.
Πρόκειται για μεγάλο αριθμό ανέργων νέων, που προσλήφθηκαν στην ΜΚΟ “‘Εδρα” για λογαριασμό των Δήμων Χαϊδαρίου και Αιγάλεω μας, με μισθό 625 ευρώ, ενώ το 5% παρακρατείται από τον φορέα υλοποίησης της πρόσληψης. Ωστόσο καταγγέλλουν ότι δεν έχουν λάβει ούτε ευρώ και δεν έχουν μπει έγκαιρα και τα ένσημα, ώστε να εκδοθεί βιβλιάριο ασθενείας. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΜΚΟ επικαλείται γραφειοκρατικά προβλήματα  για την εκταμίευση του ποσού, ενώ οι εργαζόμενοι ισχυρίζονται πως όταν την ενοχλούν οι ίδιοι “άλλα λένε στον ένα και άλλα στον άλλο” και τονίζουν πως “ο κόμπος έφτασε στο χτένι”.
Σε κάποιους Δήμους η πληρωμή των εργαζομένων μέσω ΜΚΟ γίνεται κανονικά, ενώ σε άλλες περιπτώσεις τα δεδουλευμένα δεν πληρώθηκαν ποτέ! 

Με μισθό πείνας και… ημερομηνία λήξης
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο την άμεση δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε τοπικό επίπεδο, μέσα από την υλοποίηση δράσεων κοινής ωφέλειας. Στην πλειονότητά τους οι εργαζόμενοι τους είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ και ΤΕΙ. Αξιοσημείωτο είναι πως δεν δικαιούνται ούτε “μισή μέρα” άδεια. 
Σε ιστοσελίδα που έχουν αναρτήσει στο διαδίκτυο οι εργαζόμενοι στην κοινωφελή εργασία (Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, svemko.espivblogs.net)
αναφέρουν: 
«Μας λένε ότι είμαστε “ωφελούμενοι” ή ακόμα και “εθελοντές”. Αλλά εμάς, τους 60.000 στα προγράμματα «Κοινωφελούς Εργασίας» μάς αναγκάζουν να δουλεύουμε “σαν τα σκυλιά”: εντατικά, ελαστικά, με 5μηνες συμβάσεις, συχνά απλήρωτοι και χωρίς δικαίωμα άδειας και απεργίας. Και βέβαια οι ΜΚΟ που μάς νοικιάζουν σε κρατικούς φορείς, δε το κάνουν αφιλοκερδώς: μάς κλέβουν 5% από το μισθό μας κάθε μήνα. Και όταν πάμε στην Επιθεώρηση Εργασίας ή την εργοδοσία, όλοι πετάνε το μπαλάκι αλλού και δηλώνουν “αναρμόδιοι”. Με λίγα λόγια, όχι μόνο δεν είμαστε «ωφελούμενοι», αλλά είμαστε ακραία εκμεταλλευόμενοι!
Ζητάμε:
– Άμεση και τακτική αποπληρωμή των δεδουλευμένων μας.
– Πλήρη εργασιακά δικαιώματα για όλους/ες (επιδόματα, άδεια, υπερωρίες, απεργιακό δικαίωμα, αναρρωτική, αργίες).
– Πληρωμή του 5% του μισθού, το οποίο μας κλέβουν.
– Κατάργηση της ενοικιαζόμενης εργασίας.”

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button