Ο Σύλλογος Νεοφωκααίων Χαϊδαρίου επί 90 χρόνια αποτελεί το θεματοφύλακα του Μικρασιατικού Ελληνισμού. Την περασμένη Κυριακή τηρώντας το έθιμο των  Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης που κατάγεται από το Τσακμακλί, συγκεντρώθηκαν τα μέλη του σε ένα κοινό γλέντι.

Λίγο πριν από την έναρξη της εκδήλωσης, ο εφημέριος του γειτονικού ναού της Παναγίτσας, πατήρ Γεώργιος Φραγκιαδάκης, προσέφερε στο σύλλογο εκ μέρους της ενορίας του, μια τιμητική πλακέτα σε ένδειξη αγάπης και σεβασμού.

Γιάννης Βελέντζας: “Η 12η Ιουνίου είναι ημέρα μνήμης”

«Πάντα ο Παπαγιώργης είναι κοντά μας. Μας αγαπάει, τον αγαπάμε και τον εκτιμούμε απεριόριστα», του είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Γιάννης Βελέντζας.

Τόνισε πως την 12η  Ιουνίου ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Φωκιανών την έχει καθιερώσει ως μέρα μνήμης για τις σφαγές στη Φώκαια, στο Τσακμακλί και τα γύρω χωριά. Η μέρα αυτή είναι πάντα στη μνήμη τους ως ημέρα λύπης, υπερηφάνειας για τους προγόνους τους, που όλα αυτά τα χρόνια επιβίωσαν με αξιοπρέπεια. Για το λόγο αυτό ζήτησε και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των χιλιοβασανισμένων προγόνων. Στο σημείο εκείνο κάλεσε τον μικρασιάτη Γιώργο Κική, μέλος του συλλόγου Τριγλιανών Ραφήνας-Πικερμίου, προκειμένου να του προσφέρει δύο βιβλία του γνωστού ρεθυμνιώτη συγγραφέα Παρασκευά Συριανόγλου. «Η Μικρά Ασία μας ενώνει. Σας ευχαριστούμε που διατηρείτε το έθιμο και τη φιλοξενία του Μικρασιατικού Πολιτισμού», τους ανταπάντησε.

Στη συνέχεια ευχαρίστησε όλα  τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου,  που μοχθούν για το σύλλογο. Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει το δήμαρχο που -όπως είπε- είναι κοντά τους και τους προσφέρει ό,τι του ζητήσουν. Ευχαρίστησε ακόμα τους χορηγούς της εκδήλωσης, που προσέφεραν αυτοβούλως σε δύσκολους καιρούς βοήθεια στο Σύλλογο.

Μιχάλης Σελέκος: “Θα ανακατασκευάσουμε το κτήριό σας”

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Μιχάλης Σελέκος έδωσε τα συγχαρητήριά του στο διοικητικό συμβούλιο, για την πολύ σημαντική παρουσία που έχουν στην πόλη μας. Θεώρησε πολλή σημαντική την παρουσία του κόσμου. Τη μεγάλη όμως έκπληξη την φύλαξε για το τέλος. Τους υποσχέθηκε εκ μέρους της δημοτικής αρχής την ανακατασκευή του κτηρίου τους, για να γίνει ακόμα περισσότερο φιλόξενος ο χώρος. Κλείνοντας ευχήθηκε καλό καλοκαίρι σε όλους.

Ποίημα του Γιάννη Περγαντή

Αμέσως μετά η γραμματέας του συλλόγου, Ευαγγελία Κανταρτζή, απήγγειλε ένα ποίημα του συμπατριώτη τους Γιάννη Περγαντή, με τίτλο «Στη μνήμη των πατέρων μας». Το ποίημα αναφερόταν στους Νεοφωκαείς,  που ήταν οι πρώτοι κάτοικοι του Χαϊδαρίου.

Με χορό και με τραγούδι

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα ξεκίνησε με τη χορωδία του συλλόγου, που ερμήνευσε πατριωτικά τραγούδια. Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από τη χορευτική ομάδα. Ο κόσμος εντυπωσιάστηκε για άλλη μια φορά από τις εξαιρετικές αυτές εμφανίσεις. Πράγμα που αποδεικνύει την πολύ καλή δουλειά που κάνουν δύο νέες κοπέλες στο σύλλογο. Η μουσικοδιδάσκαλος Αγγελική Χρονάκη και η χοροδιδάσκαλος Ειρήνη Σταυροπούλου.

Ταυτόχρονα σε όλα τα τραπέζια το κρασί έρεε άφθονο και η κάθε νοικοκυρά -σύμφωνα με το έθιμο της ημέρας- προσέφερε τις δικές της νοστιμιές, που είχε φτιάξει στο σπίτι της. Το γλέντι δεν άργησε να ξεκινήσει. Στο πάλκο ανέβηκε ορχήστρα γνωστού μουσικού μεζεδοπωλείου της πόλης μας. Μικροί και μεγάλοι, δεν σταμάτησαν να χορεύουν μέχρι αργά το απόγευμα. Και σε άλλα με υγεία…

Αυτό είναι το παλαιότερο μέλος

Ονομάζεται Απόστολος Μαγδαληνός. Τον συναντάμε σε κάθε εκδήλωση του Συνδέσμου Νεοφωκααίων. Στο παρελθόν ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου. Γεννήθηκε το 1927, χρονιά «σημαδιακή», γιατί τότε ο Σύνδεσμος τους μετέφερε την έδρα του από τη Νίκαια στο Χαϊδάρι. Μεγάλωσε στο μικρασιατική γειτονιά της πόλης μας, στη σημερινή οδό Αγωνιστών Στρατοπέδου. Σε αυτή την περιοχή βιοπορίστηκε, λειτουργώντας ένα καφενείο για δεκαετίες. Παιδιά του είναι δύο πετυχημένοι επιστήμονες, γνωστοί στη μικρή μας κοινωνία. Ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός Βασίλης και ο Ηλίας που διατηρεί φαρμακείο, στην ίδια οδό. Ο κ. Απόστολος από την εποχή που βγήκε στη σύνταξη, μοναδική του έγνοια έχει τα δρώμενα και το μέλλον του συλλόγου.

Γιώργος Παπαπαναγιώτου