ΥΓΕΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Ξεκινούν στο Αττικόν οι κλινικές μελέτες του εισπνεόμενου αντι-covid φαρμάκου EXO-C24

Η κλινική μελέτη ενός νέου, πολλά υποσχόμενου φαρμάκου για τον κορωνοϊό πρόκειται να αρχίσει στην Ελλάδα, από τα Νοσοκομεία “Αττικόν” και “Σωτηρία”. Σήμερα τον Ισραηλινό καθηγητή Nadir Arber υποδέχθηκαν στο Νοσοκομείο Αττικόν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο Nadir Arber, καθηγητής Ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο του Τελ Αβίβ και επικεφαλής του Κέντρου Πρόληψης Καρκίνου Nadir Arber, θα έχει συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να ρυθμιστούν οι λεπτομέρειες και να ξεκινήσει σύντομα η κλινική μελέτη στη χώρα μας του ισραηλινού φαρμάκου EXO-C24 για την αντιμετώπιση σοβαρών επιπλοκών της νόσου COVID-19. 

Το EXO-C24  γεμίζει με αισιοδοξία τους επιστήμονες αφού οι πρώτες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να εξουδετερώσει τον ιό σε ποσοστό που αγγίζει το 96%. Αναπτύχθηκε από ειδικούς του Ιατρικού Κέντρου Σουράσκι στο Νοσοκομείο Ιχίλοφ στο Τελ Αβίβ. Πρόκειται για εισπνεόμενη θεραπεία που βασίζεται στην πρωτεΐνη CD24, η οποία εμπλέκεται σε πολλές κυτταρικές λειτουργίες αλλά και στη ρύθμιση της απόκρισης του ανοσοποιητικού συστήματος.

Χορηγός της έρευνας στη χώρα μας είναι η Ιατρική Εταιρία Αθηνών. 

Nadir Arber

O κ. Κοντοζαμάνης καλωσόρισε τον καθηγητή Nadir Arber στη χώρα μας, τονίζοντας ότι με την επιστημονική του έρευνα έβαλε τα θεμέλια για τη δημιουργία ενός καινοτόμου φαρμάκου, το οποίο, όπως είπε, «αισιοδοξούμε ότι θα συμβάλλει αποτελεσματικά στη μάχη κατά της πανδημίας, εφόσον ολοκληρωθούν οι μελέτες και τα αποτελέσματα είναι θετικά». Άμεσα προσέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, θα ξεκινήσει στην Ελλάδα, σε συνεργασία με Ισραηλινούς επιστήμονες, η κλινική μελέτη για το νέο φάρμακο.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στο Ισραήλ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησε και συμφώνησε με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τη συμμετοχή ελληνικών νοσοκομείων στις κλινικές δοκιμές.

Το σκεύασμα είναι εισπνεόμενο και κατά την πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών δεν προκάλεσε καμία παρενέργεια στους ασθενείς που το έλαβαν, όπως ο Nadir Arber, έχει αναφέρει. Παράλληλα, είχε τονίσει πως το φάρμακο είχε θετική επίδραση στην εξέλιξη των ασθενών.

Το τελευταίο διάστημα ο διακεκριμένος επιστήμονας βρισκόταν σε προχωρημένες συζητήσεις με τις ελληνικές υγειονομικές Αρχές, και πιο συγκεκριμένα με τον καθηγητή Επιδημιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα, με στόχο την άμεση έναρξη της κλινικής έρευνας σε ελληνικά νοσοκομεία.

Πώς δρα το φάρμακο 

Το ισραηλινό φάρμακο, όπως αναφέρθηκε,  χορηγείται με εισπνοή. Έτσι επιτυγχάνεται μεγάλη συγκέντρωση των ουσιών στους πνεύμονες με μεγάλη αντιφλεγμονώδη δράση. Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δείχνουν πως το φάρμακο δρα απευθείας στους πνεύμονες και χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες, καταπολεμά τη λεγόμενη «καταιγίδα κυτταροκινών», δηλαδή τη δυνητικά επικίνδυνη ανοσιακή αντίδραση του οργανισμού στη λοίμωξη. Η «καταιγίδα κυτταροκινών» θεωρείται υπεύθυνη για τη ραγδαία επιδείνωση που παρουσιάζουν πολλοί ασθενείς με Covid-19 και καταλήγουν να χάσουν τη ζωή τους.

Το εισπνεόμενο φάρμακο χρησιμοποιεί εξωσώµατα, δηλαδή μικροσκοπικούς «σάκους» που μεταφέρουν υλικά μεταξύ των κυττάρων, ώστε να μπορέσει να φτάσει η πρωτεΐνη CD24 στους πνεύμονες. Αυτή η πρωτεΐνη βρίσκεται στην επιφάνεια των κυττάρων και παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος βοηθώντας στην εξισορρόπηση του και την αναχαίτιση της καταιγίδας κυτταροκινών.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός πως το EXO-CD24 αρχικά είχε αναπτυχθεί από τον Ισραηλινό καθηγητή ως θεραπεία κατά του καρκίνου των ωοθηκών. Όμως ο κομβικός ρόλος της πρωτεΐνης CD24 σε πολλές φλεγμονώδεις καταστάσεις, όπως ο καρκίνος και τα τραύματα, έκανε τον επιστήμονα να σκεφτεί τη χρήση της και έναντι της λοίμωξης που προκαλλεί ο κορωνοϊός. 

Η θεραπεία έχει και άλλα θετικά στοιχεία. Καταρχάς είναι εύκολα χορηγούμενη. Χρειάζονται τρία με τέσσερα λεπτά εισπνοών μία φορά την ημέρα και μπορεί να χορηγηθεί ακόμα και στο σπίτι. Επίσης το φάρμακο μπορεί να παραχθεί γρήγορα και φθηνά. 

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button