ΚΟΣΜΟΣ

Βουλγαρία: Συζητάμε με την Ελλάδα για την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου

Αίσθηση προκαλούν οι δηλώσεις του Βούλγαρου αντιπρόεδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ασέν Βασίλεφ, που αναφέρεται στο ενδεχόμενο κατασκευής νέου πυρηνικού σταθμού στην Βουλγαρία, τον οποίο θα χρησιμοποιεί η Ελλάδα με μακροπρόθεσμο συμβόλαιο.

Πιο συγκεκριμένα, ο Βούλγαρος υπουργός έκανε λόγο, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό NOVA, για συνομιλίες για που ξεκίνησαν μεταξύ της χώρας του και της Ελλάδας, για την κατασκευή νέου πυρηνικού εργοστασίου. Συζητιέται η υπογραφή σύμβασης 20ετούς διάρκειας με την Ελλάδα ηλεκτρικής ενέργειας από τη νέα μονάδα, καθώς και συνεργασία στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Δεν απάντησε στο ερώτημα πού θα βρίσκεται το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας, αλλά είπε ότι θα ενεργήσει γρήγορα, δεδομένου ότι υπάρχει αγοραστής ηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός που εξαλείφει τον επιχειρηματικό κίνδυνο.

Η Βουλγαρία διαθέτει δύο ρωσικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες, οι οποίοι παραγγέλθηκαν και παραδόθηκαν, αλλά παρέμειναν αχρησιμοποίητοι για τρία χρόνια. Η νέα βουλγαρική κυβέρνηση έχει σηματοδοτήσει ότι είναι έτοιμη να κατασκευάσει νέο πυρηνικό αντιδραστήρα στον υπάρχοντα σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στο Κοζλοντούι. Η είδηση που ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημαίνει ότι με τη βοήθεια της Ελλάδας θα μπορούσε να αναβιώσει το έργο για δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο κοντά στο Μπελένε.

«Έχουμε ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους Έλληνες συναδέλφους μας για την κατασκευή ενός νέου πυρηνικού σταθμού στη χώρα μας, το οποίο θα χρησιμοποιεί η Ελλάδα με μακροπρόθεσμο, 20ετές συμβόλαιο. Θα ενεργήσουμε εξαιρετικά γρήγορα, αφού υπάρχει αγοραστής» τόνισε ο Βασίλεφ, επισημαίνοντας πως ήδη οι δύο χώρες συνεργάζονται άριστα στον τομέα της ενέργειας, κάνοντας αναφορά στον τερματικό σταθμό υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη.

«Συμμετέχουμε ήδη στο υγροποιημένο τερματικό αέριο στην Αλεξανδρούπολη. Είμαστε σε συνομιλίες με τους νότιους γείτονές μας και έχουμε την υποστήριξή τους για τη συμμετοχή στο ίδιο το λιμάνι, ώστε να έχουμε εμπορική πρόσβαση στο Αιγαίο Πέλαγος», δήλωσε το νούμερο «2» της βουλγαρικής κυβέρνησης.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button