ANIMALS

Βόλτα με τον σκύλο μου στην εποχή του κορωνοϊού

γράφει ο Σταύρος Γεωργουλόπουλος 

Κατά την πρωτόγνωρη κατάσταση που επικρατεί σε όλον τον κόσμο με τον διάσημο πια ιό οι σκύλοι συντροφιάς -και όχι μόνο- είναι οι πιο ευνοούμενοι και πιο χαρούμενοι πια με τα αφεντικά τους.

Ο λόγος απλός… Οι μικρές αποδράσεις των ανθρώπων για έναν περίπατο με τον αγαπημένο τους “φίλο”. Σε αυτό όμως το θέμα θα πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί σε ό,τι αφορά την κίνηση του σκύλου μας στον δρόμο.

Κατά την διάρκεια μιας βόλτας θα πρέπει να υπάρχει πλήρης αποδοχή και αναγνώριση της δικιάς μας παρουσίας από τον φίλο μας. Δεν θα πρέπει να μας κλείνει, να μας εμποδίζει ή  να μας οδηγεί να παρεκκλίνουμε από την πορεία μας όταν κινούμαστε σε εξωτερικούς χώρους.

Ο Σ. Γεωργουλόπουλος είναι απόστρατος της Πολεμικής Αεροπορίας. Κατά την υπηρεσία του η κύρια ενασχόλησή του ήταν η διαφρόντιση και εκπαίδευση των μικρών μας τετράποδων φίλων. Θα μας μιλήσει, λοιπόν, για… σκυλιά!

Αντίθετα είναι απαραίτητο να μας παραχωρεί χώρο για να περάσουμε και να ακολουθεί την δικιά μας πορεία ΠΑΝΤΑ φορώντας το λουρί – οδηγό. Σκοπός είναι να μάθει ο σκύλος μας τις δικές μας παρεμβάσεις για την πορεία που θα ακολουθούμε αλλά και να παραμερίζει όταν περνάμε ως ένδειξη σεβασμού, όπως άλλωστε θα έκανε στο φυσικό του περιβάλλον για τον αρχηγό της αγέλης του.

Η όλη διαδικασία θα πρέπει να μην είναι σε καμία περίπτωση ενοχλητική για τον σκύλο μας. Καλό θα είναι αυτές τις μέρες επειδή μπορεί να υπάρχει πολύς κόσμος στον χώρο που κινούμαστε, να κρατάμε μια απόσταση ασφαλείας. Αν πάλι κάποιος άνθρωπος έρχεται τρέχοντας προς το μέρος μας θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, ώστε δίνοντας μια εντολή στο σκύλο μας αυτός να υπακούσει άμεσα και να αποφύγουμε κάποια δυσάρεστη κατάσταση.

Έχουμε πει και σε προηγούμενα άρθρα ότι οι σκύλοι μας λειτουργούν κατά μεγάλο ποσοστό βάσει ενστίκτων και κατά πιο μικρό λόγω εμπειριών από το περιβάλλον, συνεπώς μην μας κάνει εντύπωση εάν στην βόλτα έχει τάση να κυνηγήσει κάποιον συνάνθρωπό μας που εκείνη την ώρα περάσει κοντά μας κάνοντας ποδήλατο. Το ένστικτο της καταδίωξης υπάρχει μέσα του και κάποια στιγμή θα το εκδηλώσει έστω για λίγο τραβώντας μας ξαφνικά. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με έναν δρομέα αλλά και με έναν άλλον σκύλο που τρέχει μαζί με το αφεντικό του. Συνεπώς θα πρέπει να είμαστε πάντα σε ετοιμότητα να σταματήσουμε αυτήν την αρνητική συμπεριφορά που μπορεί να εκδηλώσει ο σκύλος μας. Μαζεύουμε γρήγορα το λουρί- οδηγό και κατόπιν σκύβοντας από πάνω του τον χαϊδεύουμε ήρεμα με απαλές κινήσεις έτσι ώστε να ρίξουμε την έντασή του έως ότου καταφέρουμε να τον χαλαρώσουμε. Όταν δούμε ότι όλο αυτό έχει αποτέλεσμα, συνεχίζουμε την πορεία μας  με αργά και ήρεμα βήματα.

Εάν ο σκύλος μας είναι ανασφαλής, χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην προσέγγισή του από άλλους ανθρώπους αλλά και από σκύλους. Συνήθως ο ανασφαλής σκύλος κάνει αργά βήματα προς τα πίσω και όταν αισθανθεί ότι δεν έχει άλλο τρόπο αποφυγής να κάνει την επίθεση του, νομίζοντας ότι απειλείται η ζωή του. Είναι πολύ βασικό να αντιμετωπίσετε την επιθετικότητα ή το φόβο ενός σκυλιού που μπορεί να έχει όταν συναντάει άλλα ζώα. Με επιθετικές και άγριες μεθόδους έχουμε τα αντίθετα αποτελέσματα. Όταν θέλουμε να ηρεμήσει κάποιος και να νιώσει ασφάλεια, είμαστε εμείς πρώτα από όλα ήρεμοι.

Βόλτα με τον σκύλο μου στην εποχή του κορωνοϊού 1

Συχνά πυκνά αρκετοί φιλόζωοι άνθρωποι προσεγγίζουν τον σκύλο μας με ευχαρίστησή διάθεση χαμηλώνοντας το ύψος τους και μιλώντας του ήπια κερδίζουν την εμπιστοσύνη του με αποτέλεσμα να παραδίνεται στα χάδια τους, παίρνοντας τα θετικά μηνύματα της αγάπης που δέχεται, αλλάζοντας την διάθεσή του, που είναι πια φιλική προς τον άνθρωπο. Σε μια τέτοια κατάσταση και αφού ο σκύλος μας είναι δεκτικός προς τους ανθρώπους που τον προσεγγίζουν καλό θα ήταν μετά από αυτήν την διαδικασία να επιβραβεύαμε την στάση του είτε λεκτικά είτε με μια μικρή λιχουδιά.

Τέλος υπάρχουν και οι σκύλοι  που είτε κάποιας εξιδεικευμένης εκπαίδευσης είτε λόγω της ράτσας, η συμπεριφορά τους είναι πιο επιθετική από κάποιους άλλους. Σε αυτούς τους σκύλους φρόνιμο θα είναι να γίνεται η χρήση ενός φίμωτρου με σκοπό την αποφυγή μιας πιθανής επιθετικής συμπεριφοράς .

Οι συχνές καθημερινές βόλτες μόνο θετικές εικόνες μπορούν να δώσουν στους σκύλους μας καθώς γίνονται πιο ισορροπημένοι  αλλά και αναπτύσσουν ισχυρούς δεσμούς με τα αφεντικά τους που σαν βάση έχουν την αμοιβαία εμπιστοσύνη.

Είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση χρειαστείτε και με μεγάλη χαρά θα απαντήσω σε απορίες που μπορεί να έχετε. Το e-mail μου είναι [email protected]

 

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button