ΕΙΔΗΣΕΙΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

21 χρόνια είναι αρκετά! – Ως πότε το ερείπιο θα δυναστεύει την πόλη;

Αν υπήρχε Αστυνομία της Αισθητικής, σίγουρα θα είχε γίνει κάτι για το κτήριο αυτό που υποβαθμίζει μια ολόκληρη συνοικία, δεσπόζοντας στο πιο κεντρικό σημείο της. Έστω όμως ότι τέτοια πολυτέλεια δεν υφίσταται στο ελληνικό κράτος και συνεπώς η άθλια εικόνα και η ψυχολογική πίεση που ασκεί στην περιοχή δεν λαμβάνεται υπόψη. Μήπως όμως να δούμε το ζήτημα της δημόσιας ασφάλειας;

Ο “χάρος”, λοιπόν, όπως αποκαλούν το ερείπιο οι περίοικοι, στέκεται εκεί από τον σεισμό του 1999 (!) με την εικόνα που φαίνεται στις φωτογραφίες και εύλογα μπορεί να πει κανείς ότι η κατάσταση επιδεινώνεται! 21 ολόκληρα χρόνια χωρίς λύση, είτε από τους ιδιοκτήτες είτε από τον Δήμο. Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται έντονα εδώ και πολλά χρόνια και φοβούνται, καθώς το θεωρούν ετοιμόρροπο και επικίνδυνο. Η εφημερίδα μας έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα, αλλά το μόνο που έκανε ο Δήμος ήταν να σφραγίσει τις εισόδους πριν από 5 χρόνια για να μην μπαίνουν άστεγοι (κινδυνεύουν και οι ίδιοι). Αλλά τώρα πια οι πόρτες είναι πάλι ανοιχτές…

Η παλιά πολυκατοικία της οδού Γ. Παπανδρέου είναι παρατημένη από τους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων. Μετά τον σεισμό του 1999 χαρακτηρίστηκε, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, “κίτρινη”, δηλαδή επισκευάσιμη, και όχι “κόκκινη”, δηλαδή κατεδαφιστέα. Μάλλον δεν θεώρησαν οικονομικά συμφέρουσα την αναστήλωση, οπότε από την πλευρά τους έμεινε έτσι. Οι δημόσιες αρχές όμως τι κάνουν;

Είναι ένα πρόβλημα δυσεπίλυτο, μια και το κτήριο δεν είναι κατεδαφιστέο, από την άλλη όμως, ειδικά μετά την πάροδο τόσων ετών, μπορεί να είναι επικίνδυνο. Άρα, για να κινηθούν κάποιες διαδικασίες, μια λύση την οποία πρότεινε νομικός είναι η υποβολή μήνυσης για έκθεση κοινού σε κίνδυνο. Δεν είναι σίγουρο φάρμακο, αλλά ίσως αποτελέσει αφετηρία εξελίξεων. Το πιο εύλογο είναι να πάρει την πρωτοβουλία ο ίδιος ο Δήμος, γιατί ως δημόσιο πρόβλημα έχει πολιτικό χαρακτήρα. Επιπλέον θα αναδείξει ότι υπάρχει πολιτική βούληση για να λυθεί το ζήτημα, αλλά και να το υποστηρίξει νομικά με τις υπηρεσίες του.

Ισχυρή νομολογία

Υπάρχει όμως και μια ακόμη νομική δυνατότητα, την οποία είχαμε δημοσιεύσει πριν από 8 χρόνια, αλλά έμεινε αναξιοποίητη. Το “Χαϊδάρι Σήμερα” έχει στη διάθεσή του σημαντική Νομολογία του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που αφορά την κατεδάφιση ετοιμόρροπων κτηρίων, στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς τους για την προστασία των δημοτών από επικίνδυνες οικοδομές που βρίσκονται στην εδαφική τους περιφέρεια.

Συγκεκριμένα, το Ελεγκτικό Συνέδριο, βασισμένο στο νόμο 3463/2006 (αρθρο 75, παρ.Ιγ΄ στ. 11), γνωμάτευσε ότι μπορούν οι Δήμοι να προβούν στην άρση του κινδύνου κατεδαφίζοντας τα κτίσματα που έχουν κριθεί ετοιμόρροπα. Στην περίπτωση αυτή οι Δήμοι πρέπει να προκαταβάλλουν τις σχετικές δαπάνες εκδίδοντας χρηματικό ένταλμα πληρωμής, στη συνέχεια δε θα επιδιώξουν την είσπραξή τους κατά τις διατάξεις περί είσπραξης δημοσίων εσόδων από τους ιδιοκτήτες των κατεδαφισθέντων κτηρίων. Κατά το Ελεγκτικό, η εντελλόμενη δαπάνη είναι νόμιμη διότι βρίσκει έρεισμα στη διάταξη του άρθρου 427 παρ. 2του Κώδικα Βασικής Πολεοδομικής Νομοθεσίας (Ελ. Συν. Κλιμ. Τμ. 7 Πράξη 11/2013).

Ας το μελετήσει η διοίκηση του Δήμου. Αν πράγματι ισχύουν τα προηγούμενα, όπως δείχνουν τα στοιχεία μας, το ζητούμενο δεν είναι πια το νομικό πλαίσιο της παρέμβασης, αλλά η πολιτική βούληση της δημοτικής αρχής να δώσει λύση σε ένα σημαντικό πρόβλημα ασφάλειας, αλλά και ποιότητας ζωής.

Και στην οδό Δαβάκη

Αλλά δεν είναι μόνο το χάλασμα της οδού Γ. Παπανδρέου που προκαλεί σφίξιμο στην καρδιά του περαστικού. Αντίστοιχη εικόνα έχει και αυτό της οδού Δαβάκη, απέναντι από το “Σινέ Κατερίνα”. Και εκεί πρέπει να αρθεί η άθλια εικόνα εγκατάλειψης και η προφανής επικινδυνότητα. Επειδή είναι πολλά χρόνια εγκαταλειμμένο από τους ιδιοκτήτες του, τον λόγο έχει πάλι ο Δήμος.

21 χρόνια είναι αρκετά! - Ως πότε το ερείπιο θα δυναστεύει την πόλη; 7

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button