ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΒΙΑΜΑΞ | Η άνοδος και η πτώση μιας μεγάλης Eλληνικής βιομηχανίας οχημάτων

Michael Miller

Η ΒΙΑΜΑΞ ήταν μεγάλη βιομηχανία αμαξωμάτων οχημάτων και ολοκληρωμένων οχημάτων (λεωφορείων), η οποία είχε εργοστάσια στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στη Λάρισα. Ιδρύθηκε το 1955 από τον Μιχαήλ Κ. Φωστηρόπουλο και σύντομα εξελίχθηκε σε ηγέτιδα δύναμη της βιομηχανίας της ελληνικής αμαξοποιΐας έως το 1984, κατασκευάζοντας ολοκληρωμένα λεωφορεία, φορτηγά ψυγεία και τουριστικά πούλμαν, όπως τα R495, F580 και Ο303 με diesel κινητήρες Μercedes-Benz.

Η βιομηχανία έθεσε νέα πρότυπα στην ελληνική αγορά σχετικά με την τεχνική εκπαίδευση του εργατικού δυναμικού, την επένδυση σε έρευνα και ανάπτυξη και τις αυστηρές διαδικασίες ποιοτικού ελέγχου. Μεγάλο μερίδιο των προϊόντων της μονάδας παραγωγής λεωφορείων στην Αθήνα, και της μονάδας παραγωγής φορτηγών ψυγείων στη Θεσσαλονίκη προοριζόνταν για εξαγωγές σε χώρες της Αφρικής, Εγγύς και Μέσης Ανατολής.

Η ΒΙΑΜΑΞ ήταν η πρώτη μονάδα κατασκευής αμαξωμάτων Mercedes-Benz, εκτός Γερμανίας, που δημιούργησε η Mercedes στην Ευρώπη και σε σύντομο χρονικό διάστημα εξελίχθηκε σε ηγέτιδα δύναμη της βιομηχανίας της ελληνικής αμαξοποιΐας.

Περισσότερα εδώ: ΒΙΑΜΑΞ – Η άνοδος και η πτώση μιας μεγάλης ελληνικής βιομηχανίας οχημάτων

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button