ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα κατέχει το 85% της αρχαίας Μακεδονίας, όχι το 51.5%!!

Εν όψη του συλλαλητηρίου 4ης Φεβρουαρίου δημοσιεύουμε την σύντομη τοποθέτηση του Ιωάννη Μπουγά  στη Συνέντευξη Τύπου της Οργανωτικής Επιτροπής ( ως εκπροσώπου των Μακεδονικών Ενώσεων Καναδά).

Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΕΧΕΙ ΤΟ 85% ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΟΧΙ ΤΟ 51.5%!!

Αυτός ο ισχυρισμός ότι η Ελλάδα κατέχει μόνο το 51.5% είναι βασισμένος στην έννοια ύπαρξης «Γεωγραφικής Μακεδονίας» που περικλείει ολόκληρο το σημερινό κράτος της πΓΔΜ. Από αυτή τη γεωγραφική Μακεδονία, η Ελλάδα με τη συνθήκη του Βουκουρεστίου πήρε το 51.5%, η Σερβία και τώρα η πΓΔΜ το 38,5%,το 9% στη Βουλγαρία και στην Αλβανία περίπου 1%. Αυτή η έννοια η ξεκίνησε να προωθείται τον 19ον αιώνα από τους Ρώσους και τους Βουλγάρους με τη βοήθεια χαρτογράφων. Ο στόχος τους πάντα ήταν να παρουσιάζεται η Μακεδονία μεγαλύτερη ώστε να περιέχει και ευρείες περιοχές εκτός Ελλάδος κατοικούμενες από Σλάβους, ώστε να αποκτούν και αυτοί «δικαιώματα κατοχής»!

Ο πρώτος γνωστός χαρτογράφος της Μακεδονίας είναι ο Γάλλος Ami Boue (1847). Στον δικό του όμως χάρτη της Μακεδονίας περιέχεται η σημερινή Ελληνική Μακεδονία και μια μικρή λορίδα βορείως των συνόρων μας. Μετά από αυτόν ακολούθησαν άλλοι που επεξέτειναν τη Μακεδονία ώστε να περιλαμβάνει μεγάλον αριθμό σλάβων. Μεταξύ αυτών ο Γερμανός γεωγράφος Heinrich Kiepert, που εκτελούσε παραγγελια της Βουλγαρικής Εχαρχίας και ο Βούλγαρος χαρτογράφος και πανσλαβιστής Basil Kantsof (1900), ο οποίος οραματιζόταν τη Μεγάλη Βουλγαρία.
Την δεκαετία του 1940 η ΚΟΜΙΝΤΕΡΝ και ο Τίτο υιοθέτησαν τον όρο «Γεωγραφική Μακεδονία», γιατί οραματίζονταν τη Μεγάλη Μακεδονία…και εκεί έμεινε το θέμα για χρόνια. Οι Σκοπιανοί άρχισαν πρόσφατα να το χρησιμοποιούν για να κάνουν πειστικότερο τον ισχυρισμότους ότι εμείς οι Έλληνες δεν έχουμε αποκλειστικότητα στην γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας.

Δυστυχώς οι ιδέες περί Γεωγραφικής Μακεδονίας έγιναν δεκτές και από κάποιους Έλληνες ιστορικούς και εμπειρογνώμονες και χρησιμοποιείται συχνά από πολιτικούς μας και αρθρογράφους. Εκείνος που αναφέρεται ως «πηγή» ότι η Ελλάδα κατέχει το 51.5% της Μακεδονίας είναι ο Ευάγγελος Κωφός, εμπειρογνώμων του υπουργείου εξωτερικών και συνεργάτης της ΜΚΟ ΕΛΙΑΜΕΠ.

Στην πραγματικότητα η Ελλάδα έχει το 85% της Ιστορικής Μακεδονίας, γιατί το βασίλειο της Μακεδονίας του Φιλίππου Β’ δεν εκτεινόταν ποτέ πέρα από τη γραμμή Αχρίδα-Μοναστήρι- Κρούσοβο, κλπ. Και στην Ρωμαϊκή εποχή η κυρίως Μακεδονία (Macedonia Prima) περιείχε μόνο το βασίλειο του Φιλίππου και του Αλεξάνδρου, ενώ η ευρεία Μακεδονία (Macedonia Secunda) περιείχε και την Παιονία. Καμία Μακεδονία δεν εκτεινόταν βορειότερα από μια λεπτή λωρίδα του σημερινού κράτους της ΠΓΔΜ, ενώ η πόλη των Σκοπίων δεν ανήκε ποτέ στη Μακεδονία.

Ένα άλλο βασικό στοιχείο του προβλήματος με το κράτος των Σκοπίων είναι ότι η γεωγραφία της Μακεδονίας γέννησε και «Μακεδονικό» έθνος και «Μακεδονική» γλώσσα. Κορυφαίος «γενάρχης» του «Μακεδονισμού» θεωρείται ο Κρίστε Μισίρκοφ, γεννημένος το 1878 σε ένα Σλαβικό χωριό πλησίον της Αρχαίας Πέλλας, ο οποίος καταχώρησε αυτές τις ιδέες στο έργο του «Μακεδονικές Υποθέσεις» (1903). Ο Μισίρκοφ πέθανε το 1926 χωρίς οι ιδέες του να έχουν αποκτήσει πολλούς οπαδούς. Ήρθε όμως ο Τίτο και τις ανέστησε ωστε μέσα από τον «Μακεδονισμό» να κατακτήσει τη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας. Ο Μισίρκοφ και η φήμη του αναστήθηκαν και οι ιδέες προβλήθηκαν ευρέως. Όμως, το 2006 απεδείχθη το ψεύδος και του ιδίου του Μισίρκοφ. Δεν πίστευε αυτά που κήρρυτε, αφού και ο ίδιος αυτοχαρακτηριζόταν «Βούλγαρος Μακεδόνας».

Η έννοια της ευρείας Γεωγραφικής Μακεδονίας, μαζί με την «ανακάλυψη» «Μακεδονικού» έθνους και «Μακεδονικής» γλώσσας από κάποιους σλάβους Βουλγαρικής καταγωγής, εξηγούν την ουσία του προβλήματος που έχουμε με το κράτος των Σκοπίων. Το ότι τελευταία δεν αρκούνται στο όνομα «Μακεδονία» αλλά προσθέτουν ότι είναι και απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων Μακεδόνων, προσθέτει και την προσβολή μας ως λαού στις προηγούμενες αστήρικτες θέσεις τους!


 

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button