Από παλιότερη επίσκεψη του Βαγγέλη Ντηνιακού στο γραφείο του Υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΝΤΗΝΙΑΚΟΣ: «ΖΗΤΑΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΠΛΗΤΤΟΝΤΑΙ».

Με επιστολή του προς στον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, που κοινοποιήθηκε και στην ΚΕΔΕ, ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου Βαγγέλης Ντηνιακός ζητά την άμεση λήψη απόφασης για την ελάφρυνση από τα δημοτικά τέλη επιχειρήσεων και εργαζόμενων, που πλήττονται από τα μέτρα πρόληψης της διάδοσης του κορωνοϊού.

Ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου ζητά παράλληλα την έκτακτη οικονομική επιχορήγηση όλων των Δήμων για να καλυφθεί η απώλεια εσόδων τους που θα προκληθεί από τις απαλλαγές από τέλη επιχειρήσεων και δημοτών.

Το κείμενο της επιστολής του Δημάρχου έχει ως εξής:

Κύριε Υπουργέ,

Θεωρώ ότι σε αυτές τις στιγμές που η κοινωνία μας δοκιμάζεται πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε οικονομική δυνατότητα στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων για την προάσπιση της κοινωνικής συνοχής.

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την πρόληψη της διάδοσης του κορωνοϊού αναγνωρίζονται από το σύνολο της κοινωνίας ως απαραίτητα. Είναι όμως αναμφισβήτητο ότι επιβαρύνουν οικονομικά ένα μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων και εργαζόμενων σε αυτές. Γι αυτό και η κυβέρνηση ανακοίνωσε σειρά οικονομικών μέτρων για την στήριξή τους.

Ως γνωστό, το σύνολο των εμπορικών καταστημάτων σε μια πόλη πληρώνουν τα δημοτικά τέλη, ενώ τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος πληρώνουν επίσης σε ετήσια βάση τέλη για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων σε κοινόχρηστους χώρους.

Θα είναι σημαντικό για την επιβίωση όλων αυτών των επιχειρήσεων, αυτές να απαλλαγούν από τα δημοτικά τέλη και τα τέλη κατάληψης κοινόχρηστων χώρων. Δυστυχώς, όπως και εσείς γνωρίζετε, τα οικονομικά των περισσότερων Δήμων δεν τους επιτρέπουν να λάβουν αυτή την απόφαση.

Αντίστοιχη ανάγκη στήριξης έχουν και εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει προσωρινά την λειτουργία τους. Ιδιαίτερα μάλιστα όσοι εξ αυτών δεν διαθέτουν άλλο οικογενειακό εισόδημα.

Πρέπει επίσης να σταθούμε στο πλευρό των συμπολιτών μας που ανήκουν σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες και είναι περισσότερο ευάλωτοι στις αρνητικές συνέπειες της πρωτόγνωρης κατάστασης που αντιμετωπίζουμε.

Ζητώ λοιπόν από εσάς να προχωρήσετε σε νομοθετική ρύθμιση η οποία θα ρυθμίζει τον τρόπο και τους όρους απαλλαγής από δημοτικά τέλη των επιχειρήσεων και εργαζομένων που πλήττονται.

Η ίδια ρύθμιση πρέπει να προβλέπει την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των Δήμων με τα ποσά που αντιστοιχούν στις προτεινόμενες απαλλαγές.

Με μια τέτοια κυβερνητική πρωτοβουλία καί οι επιχειρήσεις αλλά καί οι δημότες θα ελαφρυνθούν ουσιαστικά μέσα σε αυτή την κρίση, χωρίς οι Δήμοι της χώρας να βρεθούν μπροστά σε οικονομικό αδιέξοδο.

Είμαι βέβαιος ότι η πρόταση μας αυτή προς εσάς εκφράζει την μεγάλη πλειονότητα των Δήμων και θα είχε, εφόσον την υλοποιήσετε, την σύμφωνη γνώμη όλων των πολιτών.

Με εκτίμηση,

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ

ΝΤΗΝΙΑΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ