Μετά από επίμονη προσπάθεια της εφημερίδας μας να αντλήσει πληροφορίες για την πραγματική κατάσταση της πόλης όσον αφορά τα κρούσματα του κορωνοϊού (βλέπε Σταθμός rapid test Χαϊδαρίου: Σοκαριστική πρωτιά σε κρούσματα πανελληνίως χτες 8/3 και Στο “κόκκινο” και πάλι τα κρούσματα, με νέο άλμα και Πού οφείλεται το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό θετικότητας στο Χαϊδάρι;) η δημοτική αρχή έστειλε στο “Χαϊδάρι Σήμερα” την παρακάτω απάντηση:

Ενημέρωση για τα ενεργά κρούσματα γεωγραφικής αρμοδιότητας του Δήμου Χαϊδαρίου  

Σχετικά με δημοσίευμα της εφημερίδας σας για το ποσοστό θετικότητας των τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού που διενεργούνται από τον Σταθμό στο Χαϊδάρι, σας ενημερώνουμε ότι:

Ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου, όπως όλοι οι Δήμαρχοι, λαμβάνει επίσημη εμπιστευτική ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ για τον συνολικό αριθμό των ενεργών κρουσμάτων γεωγραφικής αρμοδιότητας του Δήμου.

Ενεργά κρούσματα είναι όλα τα κρούσματα των προηγούμενων ημερών που θεωρείται από τον ΕΟΔΥ ότι δεν έχει ακόμη περάσει το χρονικό διάστημα αποθεραπείας τους. Περιλαμβάνονται καί οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε Νοσοκομεία καί όσοι βρίσκονται σε καραντίνα στο σπίτι τους.

Κρούσματα γεωγραφικής αρμοδιότητας του Δήμου είναι το σύνολο των κρουσμάτων που έχουν μόνιμη κατοικία τους το Χαϊδάρι, είτε έχουν ανιχνευθεί στον Σταθμό  διενέργειας των rapid tests στο Χαϊδάρι, είτε σε άλλα κέντρα διενέργειας rapid tests ή μοριακών ελέγχων, στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ κλπ. Ο κάθε εξεταζόμενος σε όλη τη χώρα δίνει τα στοιχεία της διεύθυνσης του και η συνολική άθροιση για το Χαϊδάρι γίνεται από τον ΕΟΔΥ.

Τελείως διαφορετικό ζήτημα είναι τα αποτελέσματα των rapid test που διενεργούνται από τον Σταθμό στο Χαϊδάρι, σε Χαϊδαριώτες και μη. Το υψηλό ποσοστό θετικότητας αυτών των τεστ οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως ο διαδημοτικός χαρακτήρας του Σταθμού αλλά και η προσέλευση εκεί πολιτών ακόμη και από μακρινές από το Χαϊδάρι περιοχές όπως η Δυτική Αττική ή η Β΄ Πειραιά. Τα κρούσματα που ανιχνεύονται από τον Σταθμό στο Χαϊδάρι καταγράφονται φυσικά το καθένα στον Δήμο μόνιμης κατοικίας του.

Ανεξάρτητα λοιπόν από το ποσοστό θετικότητας των τεστ που διενεργούνται στον σταθμό στο Χαϊδάρι, η πραγματικότητα είναι αυτή που ανέφερε ο Δήμαρχος Βαγγέλης Ντηνιακός. Τα κρούσματα στο Χαϊδάρι αυξάνονται διαρκώς όπως σε όλη την Αττική, χωρίς να ξεπερνούν μέχρι στιγμής τον μέσο όρο της Περιφέρειας.  

Η κατάσταση σε όλη την Αττική αντικειμενικά είναι κρίσιμη. Απαιτείται μεγάλη προσοχή από κάθε πολίτη και πιστή τήρηση των μέτρων ώστε,  με την πρόοδο του προγράμματος των εμβολιασμών, να ξεπεράσουμε οριστικά αυτή την πρωτοφανή δυσκολία που βιώνουμε εδώ και ένα χρόνο.

Απάντηση της εφημερίδας

Τόσες εξηγήσεις για τα αυτονόητα, αλλά ενημέρωση μηδέν. Τα αριθμητικά στοιχεία θέλουμε δήμαρχε. Τι σημαίνει σου στέλνονται “εμπιστευτικά”; Διακτινιστήκαμε άραγε σε άλλες εποχές; Είναι η ενημέρωση δημοκρατικό δικαίωμα του πολίτη ή όχι;

Από τη μια έχουμε να κάνουμε με την “τρικυμία εν κρανίω” του ΕΟΔΥ, που δίνει μεν τα αποτελέσματα των τοπικών ελέγχων rapid test, μεταξύ τους και του Χαϊδαρίου, αλλά δεν δημοσιοποιεί τα πλήρη και εξαιρετικά χρήσιμα στοιχεία που φωτίζουν την πραγματική κατάσταση στην πόλη μας -σε κάθε πόλη. Από την άλλη, λες και ζούμε σε εποχή “ελέω θεού δεσποτείας” ο δήμαρχος μάς λέει ότι έχει μεν τα στοιχεία, αλλά δεν είναι “για μας”. Τα ξέρει αυτός και πρέπει να μας είναι αρκετό. Ωστόσο, ακόμη κι αν του επιβάλουν (;) οφείλει να το πολεμήσει.

Όταν διαβάσαμε αυτή την ανακοίνωση τρίβαμε τα μάτια μας, “δεν μπορεί, κάτι άλλο εννοεί” σκεφτήκαμε. Όσες φορές όμως κι αν το ξαναδιαβάσαμε, στο ίδιο συμπέρασμα καταλήξαμε: Από τη μια υποτίμηση και περιφρόνηση της κρίσης του πολίτη, τόσο από τον ΕΟΔΥ όσο και από τον Δήμο, λες και δεν είναι υπόθεσης της δικής του ζωής η νόσος. Από την άλλη επιπόλαιη και ως εκ τούτου επικίνδυνη διαχείριση μιας καθοριστικής παραμέτρου της υγειονομικής κρίσης, όπως είναι η εμπεριστατωμένη ενημέρωση της κοινής γνώμης. Η πλήρης και άνευ όρων διαφάνεια αποτελεί παγκόσμια αρχή στις δύσκολες μέρες μας.

Αν υπάρχουν πράγματι τα στοιχεία, απλά δώστε τα.