Tο φετινό τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου μάς ωθεί για αναζήτηση προορισμών σε μια… άλλη τουριστική Ελλάδα, εκτός των δημοφιλών νησιών όπου το καλοκαίρι γευόμαστε το “ήλιος και θάλασσα”. Το MG Travel έχει να μας προτείνει υπέροχες μικρές και μεγάλες εκδρομές σε “διαμαντάκια” της πατρίδας μας, για να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας με χρώματα φθινοπωρινής φύσης, που είναι στα καλύτερά της.

MG TRAVEL, Στρ. Καραϊσκάκη 107, Παλατάκι, Χαϊδάρι
Τ: 210 5324850 w: www.mgtravel.gr e: [email protected]

Πρέβεζα – Αγ. Σαράντα Πηγές Αχέροντα

Τριήμερη, 140 ευρώ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28/10

Αναχώρηση στις 07:30 για το Μεσολόγγι με ενδιάμεση στάση στον Ισθμό. Στην είσοδο της πόλης βρίσκεται ο  Κήπος των Ηρώων. Η ιδέα της δημιουργίας του Κήπου ανήκει στον πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδας, τον Ιωάννη Καποδίστρια, και είναι αφιερωμένος στον Αγώνα των ελεύθερων πολιορκημένων.  Εδώ θα θαυμάσουμε μνημεία γνωστών και άγνωστων Αγωνιστών, όπως το μνημείο του Μάρκου Μπότσαρη, τον μαρμάρινο ανδριάντα του άγγλου φιλέλληνα Λόρδου Βύρωνα, τον Τύμβο των Ηρώων και πολλά άλλα. Στην Πινακοθήκη της πόλης, στην Πλατεία Μάρκου Μπότσαρη, υπάρχουν επίσης πλούσιες συλλογές αντιπροσωπευτικές της περιόδου, όπως πίνακες ελλήνων και ξένων ζωγράφων με σκηνές από την ηρωική Έξοδο, προσωπογραφίες ελλήνων οπλαρχηγών και φιλελλήνων, γκραβούρες, παραδοσιακά νομίσματα κ.ά. Στη συνέχεια θα διασχίσουμε τη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, όπου θα δούμε τις παραδοσιακές πελάδες (ξύλινες προσωρινές κατοικίες ψαράδων επάνω σε πασσάλους) της παραλίμνιας περιοχής  και πιθανόν να σταματήσουμε για γεύμα. Επόμενος σταθμός η Πρέβεζα, άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, διανυκτέρευση.

ΣΑΒΒΑΤΟ 29/10

Μετά το πρωινό ξεκινάμε για τους Άγιους Σαράντα. Διασχίζουμε το Νομό Θεσπρωτίας έως τον Συνοριακό Σταθμό Μαυροματίου στο Δήμο Σαγιάδας (έλεγχος διαβατηρίων ή νέων ταυτοτήτων) και συνεχίζουμε προς το Μουρσί και το Βουθρωτό. Περνώντας μέρος της λιμνοθάλασσας πάνω σε πλωτή «γέφυρα», φθάνουμε στον αρχαιολογικό χώρο του Βουθρωτού, όπου θα έχουμε ξενάγηση στην αρχαία πόλη (έξοδα ατομικά). Επόμενος σταθμός, η παραλιακή πόλη των Αγίων Σαράντα, επίσκεψη στο «πανόραμα» και στο βυζαντινό κάστρο με την εκπληκτική θέα στο Ιόνιο, στην Κέρκυρα και στα Διαπόντια νησιά, το Μαθράκι, την Ερείκουσα και τους Οθωνούς. Στη συνέχεια θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για περίπατο στην πόλη, φαγητό ή καφέ. Επιστροφή το βράδυ στο ξενοδοχείo μας στην Πρέβεζα.

ΚΥΡΙΑΚΗ 30/10

Μετά το πρωινό ξεκινάμε για τη Νικόπολη, όπου θα επισκεφθούμε τον αρχαιολογικό χώρο και τα σημαντικότερα μνημεία. Η «πόλη της νίκης» είναι χτισμένη σε χερσόνησο ανάμεσα στον Αμβρακικό κόλπο και το Ιόνιο πέλαγος, ιδρύθηκε από τον Γάιο Ιούλιο Καίσαρα Οκταβιανό το 31 π.Χ. και συμβολίζει τη νίκη του ενάντια στον Αντώνιο και την Κλεοπάτρα στην ιστορική Ναυμαχία του Ακτίου. Θα συνεχίσουμε ακολουθώντας τη ροή του Αχέροντα για το χωριό Αμμουδιά, όπου, καιρού επιτρέποντος, θα κάνουμε την περίφημη βαρκάδα (έξοδα ατομικά) στις εκβολές του ομηρικού ποταμού. Επόμενος σταθμός, το φημισμένο Νεκρομαντείο του αρχαίου ελληνικού κόσμου, το πρώτο ιερό και μαντείο των Θεών του Κάτω Κόσμου που έγινε γνωστό. Από εκεί θα κατευθυνθούμε στο χωριό Γλυκή, στις Πηγές του Αχέροντα, όπου θα απολαύσουμε το γεύμα μας στο υπέροχο τοπίο της περιοχής. Επιστροφή το βράδυ στην Αθήνα με ενδιάμεση στάση.

Κοζάνη – Νυμφαίο

Νυμφαίο

Τριήμερη, 140 ευρώ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28/10

Αναχώρηση στις 07:30 με προορισμό την Κοζάνη και ενδιάμεσες στάσεις στη Λαμία για καφέ και στη Λάρισα (ή στον Τύρναβο) για φαγητό. Συνεχίζουμε τη διαδρομή μας περνώντας τη Γέφυρα των Σερβίων και φθάνουμε στη Νεράιδα, το παραλίμνιο χωριό της Κοζάνης με τη μοναδική φυσική ομορφιά, που είναι χτισμένο πάνω σε λόφο «αγναντεύοντας» το μοναδικό σκηνικό της τεχνητής λίμνης του Πολυφύτου (Αλιάκμονα), στάση. Επόμενος σταθμός η Κοζάνη, άφιξη στο ξενοδοχείο, τακτοποίηση, διανυκτέρευση.

ΣΑΒΒΑΤΟ 29/10

Μετά το πρωινό αναχωρούμε για το Eμπόριο (Δήμος Εορδαίας), γραφικό χωριό χτισμένο αμφιθεατρικά στους πρόποδες του όρους Μουρικίου, κρυμμένο ανάμεσα σε πεύκα και καστανιές. Μακεδονίτικη αρχιτεκτονική, γραφικά δρομάκια, βρύσες και τρεχούμενα νερά συνθέτουν ένα ονειρεμένο τοπίο. Από τα σημαντικότερα αξιοθέατα είναι ο εντυπωσιακός ναός του Αγίου Μηνά (1815 μ.Χ.), που είναι πιστό αντίγραφο της Αγίας Σοφίας και του Πύργου του Γαλατά της Κωνσταντινούπολης. Συνεχίζουμε για την Κλεισούρα και την ιστορική Μονή Γεννήσεως της Θεοτόκου (1314 μ.Χ.), επίσκεψη, και κατόπιν για το Νυμφαίο (καιρού επιτρέποντος). Ο υπέροχος παραδοσιακός οικισμός είναι διατηρητέος και δικαίως θεωρείται από πολλούς ο ομορφότερος της Ελλάδας (στάση, γεύμα). Το απόγευμα επιστρέφουμε στην Κοζάνη, περιήγηση στην πόλη, διανυκτέρευση.

ΚΥΡΙΑΚΗ 30/10

Μετά το πρωινό θα επισκεφθούμε το Παλαιοντολογικό Μουσείο της Πτολεμαΐδας (έξοδα ατομικά). Στο μουσείο υπάρχουν ευρήματα από τους προϊστορικούς έως τους ρωμαϊκούς χρόνους, μεταξύ των οποίων  υπολείμματα και χαυλιόδοντες από ρινόκερους και μαμούθ, που βρέθηκαν κατά την εξόρυξη λιγνίτη στα ορυχεία της ΔΕΗ. Συνεχίζουμε για τον Μικρόβαλτο και το Γεωπάρκο των Μπουχαριών, τη μικρή Καπαδοκία της Κοζάνης όπως ονομάζεται. Το γεωλογικό φαινόμενο των μπουχαριών είναι μοναδικό στον ελλαδικό χώρο. Μπουχάρια (μπουχάρι σημαίνει καμινάδα στην τοπική διάλεκτο) ονομάζονται οι φυσικές γεωμορφές σε σχήμα χωμάτινης κολώνας ύψους 3-7 μέτρων, ενώ αντίστοιχοι κωνικοί σχηματισμοί είναι και τα νοχτάρια.  Μετά την επίσκεψή μας στο Γεωπάρκο θα συνεχίσουμε για τη Λάρισα, όπου θα παραμείνουμε για φαγητό στα εκλεκτά τσιπουράδικα στο λόφο του Αγίου Αχιλλείου στο φρούριο. Επιστροφή στην Αθήνα το βράδυ με ενδιάμεση στάση.

Τρίπολη – Πάρνωνας

Ημερήσια, 20 ευρώ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28/10

Αναχώρηση στις 08:00 για την Τρίπολη, με ενδιάμεση στάση στο Αρτεμίσιο (Ε.Ο.). Στην πρωτεύουσα της Αρκαδίας η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου εορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα. Άφιξη στην πόλη και επίσκεψη στο μεγαλοπρεπές Μνημείο των Αρκάδων Πεσόντων, από όπου θα παρακολουθήσουμε την παρέλαση. Το μνημείο κατασκευάστηκε προς τιμή των νεκρών του 1940-41. Στον εξωτερικό χώρο, επάνω σε  στήλες, αναγράφονται τα ονόματα όλων των πεσόντων (603), ενώ στο εσωτερικό βρίσκεται ο Ιερός Ναός της Αγίας Σκέπης και παρεκκλήσια των Αγίων Γεωργίου και Νικολάου. Μετά το τέλος της παρέλασης, θα επισκεφθούμε το Πολεμικό Μουσείο, στην πλατεία της πόλης, όπου θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε το κέρινο ομοίωμα του Κολοκοτρώνη και μοναδικές  συλλογές από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 μέχρι την απελευθέρωση της Ελλάδας. Επόμενος σταθμός οι Καρυές, το υπέροχο παραδοσιακό χωριό  στους πρόποδες του Πάρνωνα, κατάφυτο από καρυδιές και καστανιές, όπου θα παραμείνουμε για το γεύμα μας. Επιστροφή το βραδάκι στην Αθήνα με ενδιάμεση στάση στον Ισθμό.

Kίσσαβος – Λάρισα – Περτούλι – Νεραϊδοχώρι – Ελάτη

Διήμερη, 80 ευρώ

ΣΑΒΒΑΤΟ 29/10

Αναχώρηση στις 08:00, στάση στο ύψος της Λαμίας για καφέ, και συνεχίζουμε για τη Θεσσαλία και τον Κίσσαβο, με τις χαρακτηριστικές εναλλαγές βουνού και θάλασσας, ισάξιες με τις ομορφιές του Ολύμπου. Ξεκινώντας για τον «παραλιακό» γύρο του Κισσάβου, περνάμε από την Αγιά και φθάνουμε στην παραλία του Αγιόκαμπου, όπου θα παραμείνουμε για το μεσημεριανό μας. Συνεχίζουμε τη διαδρομή μας περνώντας από τα χωριά Βελίκα, Σωτηρίτσα, Κόκκινο Νερό και Στόμιο, φθάνουμε στην κοιλάδα των Τεμπών και κατόπιν στη Λάρισα. Άφιξη στο ξενοδοχείο, τακτοποίηση, διανυκτέρευση.

ΚΥΡΙΑΚΗ 30/10

Μετά το πρωινό αναχωρούμε για τα θέρετρα της Πίνδου. Πρώτη στάση στα Τρίκαλα, όπου θα κάνουμε περίπατο στις όχθες του Ληθαίου ποταμού που διασχίζει την πόλη και θα παραμείνουμε για καφέ. Συνεχίζουμε για τα γραφικά χωριά Πύλη, Περτούλι και Νεραϊδοχώρι, όπου θα παραμείνουμε για το γεύμα μας σε τοπίο σχεδόν αλπικό. Επόμενος σταθμός, ένα από τα πιο γραφικά χωριά της Πίνδου, η υπέροχη Ελάτη όπου θα κάνουμε στάση για περίπατο και καφέ. Το βράδυ επιστρέφουμε στην Αθήνα με ενδιάμεση στάση.

Γιορτή ροδιού, Ερμιόνη

Ημερήσια, 20 ευρώ

ΚΥΡΙΑΚΗ 30/10

Αναχώρηση στις 07:30 για την περιοχή της Ερμιονίδας με ενδιάμεση στάση στον Ισθμό. Επίσκεψη Άφιξη στη Μονή των Αγίων Αναργύρων, το στολίδι της αργολικής γης, που είναι χτισμένη σε ειδυλλιακή τοποθεσία, σε απόσταση ενός περίπου χιλιομέτρου από τη θάλασσα, σε θέση που παλαιότερα υπήρχε αρχαίος ναός. Επόμενος σταθμός η Ερμιόνη, όπου θα επισκεφθούμε το Λαογραφικό Μουσείο και το Μουσείο Παιδικού Παιχνιδιού, θα παρακολουθήσουμε τις πολιτιστικές εκδηλώσεις για τη Γιορτή του Ροδιού και θα παραμείνουμε για το γεύμα μας στα δύο λιμανάκια της περιοχής. Επιστροφή το βράδυ στην Αθήνα με ενδιάμεση στάση στον Ισθμό.

Ψαχνά – Στενή

Ημερήσια, 18 ευρώ

ΚΥΡΙΑΚΗ 30/10

Αναχώρηση στις 08:00 για την Εύβοια και την κωμόπολη των Ψαχνών, με τα όμορφα διατηρητέα, τις πλατείες και τα γειτονικά μοναστήρια. Συνεχίζουμε για την ιστορική Μονή Μακρυμάλλης, που είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και βρίσκεται λίγο έξω από τα Ψαχνά, σε πευκόφυτη περιοχή. Λέγεται ότι η μονή οφείλει την ονομασία της σε δύο αδέλφια βοσκούς, με μακριά μαλλιά, που βρήκαν την εικόνα της Παναγίας και κατόπιν ίδρυσαν τη μονή. Στην συνέχεια θα επισκεφθούμε τη Στενή, στις υπώρειες της Δίρφης, όπου θα έχουμε το γεύμα μας στις παραδοσιακές ταβέρνες της περιοχής. Το βράδυ επιστρέφουμε στην Αθήνα με ενδιάμεση στάση.