ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

Προσομοίωση διασποράς αερίων ρύπων από την πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο

Η προσομοίωση που ακολουθεί δείχνει ότι το Χαϊδάρι βρέθηκε όχι απλώς στον δρόμο του τοξικού νέφους, αλλά για αρκετές ώρες ήταν μέσα στον κώνο των υψηλότερων συγκεντρώσεων των αέριων ρύπων(κόκκινες αποχρώσεις).
Προσομοίωση διασποράς αερίων ρύπων προερχόμενων από την πυρκαγιά που ξεκίνησε την 6 Ιουνίου 2015, στις εγκαταστάσεις «ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΕΩΣ – ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ Α.Ε.» (Δραστηριότητα Ανακύκλωσης μη Μεταλλικών Αποβλήτων) στον Ασπρόπυργο Θέση Πεύκο Μαυράκη (Πάτημα Ασπροπύργου).
Simulation Figure
Στο βίντεο γίνεται προσομοίωση της διασπορά του καπνού από την καιόμενη έκταση από ενάρξεως του γεγονότος. Η υπηρεσία αυτή συμπεριλαμβάνεται στις ενέργειες έγκαιρης ενημέρωσης για την διαχείριση φαινoμένων φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών του Κέντρου Αριστείας BEYOND (www.beyond-eocenter.eu). Για την εκτίμηση της διασποράς χρησιμοποιείται το ατμοσφαιρικό μοντέλο FLEXPART-WRF. Η υπηρεσία βασίζεται στην παραδοχή ότι η ένταση του καπνού παραμένει σταθερή καθ’ όλη τη διάρκεια του συμβάντος. Η χρωματική κλίμακα είναι ενδεικτική της ποιοτικής επιβάρυνσης της ατμόσφαιρας με τις χαμηλότερες συγκεντρώσεις να απεικονίζονται με αποχρώσεις του μπλέ και τις υψηλότερες με αποχρώσεις του κόκκινου και δεν αποτελούν εκτιμήσεις συσχετιζόμενες με τα όρια επιφυλακής, όρια για τα οποία το ΕΑΑ κάνει ειδικές επιτόπιες μετρήσεις και δειγματοληψίες. (τονίζεται ότι η αναγραφόμενη ώρα είναι σε universal time UTC και πρέπει να προστεθούν +3 ώρες για την τοπική ώρα)
Με το σύστημα LIDAR του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών δόθηκε η δυνατότητα καταγραφής των στρωματώσεων του καπνού στην ατμόσφαιρα κατά το πέρασμά του πάνω από το κέντρο της Αθήνας (σταθμός Θησείου). Στα διαγράμματα που ακολουθούν καταδεικνύεται (βλέπε βελάκια) η καταγραφή δύο στρωματώσεων καπνού στις 8/6, περίπου στα 500 και 1000 m, πάχους 200 μέτρων. Λόγω της αδυναμίας του συστήματος να επισκοπήσει την ατμόσφαιρα σε ύψη μικρότερα των 200 m, είναι δύσκολο να αποφανθούμε για τις συγκεντρώσεις εδάφους, αν και οι μετρήσεις επιφανείας δεν καταδεικνύουν υψηλές συγκεντρώσεις για την περίοδο αναφοράς.

Προσομοίωση διασποράς αερίων ρύπων από την πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο 2

Προσομοίωση διασποράς αερίων ρύπων από την πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο 4

Πηγή: http: ocean.space.noa.gr

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button