ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Πρωτοσέλιδο στην Εστία για “δηλητήριο στις ψυχές των παιδιών” – Η απάντηση του Μιχάλη Σελέκου

Στην Εστία και μάλιστα πρωτοσέλιδο έφτασε η φετινή απονομή βραβείων στους επιτυχόντες μαθητές του Δήμου μας. “Δηλητηριάζουν με “εμφύλιο” τις ψυχές μικρών μαθητών” ήταν ο κεντρικός τίτλος της εφημερίδας (Σάββατο 2 Φεβρουαρίου). Το πρωτοσέλιδο έκανε τον γύρο του διαδικτύου και το “Χαϊδάρι Σήμερα” ζήτησε από τον δήμαρχο να δώσει τη δική του εκδοχή. 

“Η μεγάλη νύχτα”

Μιλάμε για το βιβλίο του Τάσου Αυγερινού «Η μεγάλη νύχτα», εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή, που αναφέρεται στα μετεμφυλιακά χρόνια από αριστερή σκοπιά. “Όταν η ισοπεδωτική αριστερά αποφασίζει να τιμήσει την αριστεία, θα πρέπει να ανησυχούμε“, είναι ο πρόλογος του άρθρου της Εστίας. Σε άλλα σημεία αναφέρει: “Από την αρχή μέχρι το τέλος είναι ένα κήρυγμα διχασμού και μισαλλοδοξίας, βασισμένο στην εξοργιστική διαστρέβλωση των ιστορικών γεγονότων … Η τεραστία αναπτυξιακή προσπάθεια της Ελλάδος του 1950, η οποία ξαναέστησε τη χώρα στα πόδια της και την έφερε στην χορεία των προηγμένων λαών της Ευρώπης, πέρασε απαρατήρητη”.

Να τι μάς είπε ο Μιχάλης Σελέκος

Στις 21 Δεκεμβρίου, στο αμφιθέατρο του Δημαρχείου κάναμε μια εκδήλωση για να τιμήσουμε τους μαθητές και πλέον φοιτητές, που πέρασαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σαν Δήμος δωρίσαμε στα παιδιά ένα από τα έξι βιβλία που είχαμε επιλέξει, με περιεχόμενο ιστορικό και λογοτεχνικό. Η διανομή έγινε με τυχαία επιλογή. Ανάμεσα στα βιβλία που δώσαμε στα παιδιά ήταν και το βιβλίο του Τάσου Αυγερινού:«Η μεγάλη νύχτα». Αναφέρεται στην περίοδο μετά τον εμφύλιο πόλεμο στη χώρα μας. Ένα άλλο βιβλίο που δώσαμε ήταν της Πηνελόπης Δέλτα:«Τον καιρό του Βουλγαροκτόνου». Άλλοι τίτλοι βιβλίων που μοιράσαμε ήταν: «Η βασίλισσα της Κύπρου» του Mann Heinrich, «Οι απίθανες ιστορίες» του Mark Twain, «Τα χρυσοΰφαντα όνειρα της Ροδόκλειας», που έγραψε η Πέπη Δαράκη, και το «Παρακαλώ μη θίγετε το φασισμό μου», του Σταύρου Κουτράκη. 

Δώσαμε δηλαδή μια γκάμα βιβλίων, πιστεύοντας πως τα παιδιά πρέπει να ρουφάνε τη γνώση, να έχουν ανοικτούς ορίζοντες. Να ψάχνουν μέσα από ιστορικές πηγές και να βρίσκουν τα γεγονότα που καθόρισαν την πορεία της χώρας μας. Άποψή μας είναι πως το κάθε βιβλίο βοηθά στη διαμόρφωση του χαρακτήρα των παιδιών και στον εμπλουτισμό των γνώσεων.

Η μετεμφυλιακή περίοδος ήταν μια δύσκολη περίοδος για τη χώρα μας. Πιστεύουμε πως θα πρέπει να γίνει και αυτή γνωστή στη νέα γενιά. Όπως η περίοδος μετά την Ελληνική Επανάσταση έχει γραφτεί και διδάσκεται στα σχολεία, έτσι και η περίοδος μετά τον Εμφύλιο θα έπρεπε και αυτή να γίνει γνωστή. Οι νικητές επέβαλαν μια μαύρη νύχτα στη χώρα μας. Με δεκάδες χιλιάδες εξόριστους, κλίμα τρομοκρατίας, τη θέσπιση του πιστοποιητικού κοινωνικών φρονημάτων, διώξεις γενικότερα που αναφέρονται στο βιβλίο.

Γιατί μας έκαναν κριτική;

Έπρεπε να παραγράψουμε ότι μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας από τον τουρκικό ζυγό, ο Κολοκοτρώνης και άλλοι φυλακίστηκαν και διώχθηκαν; Δεν μπορούμε να καταλάβουμε για ποιο λόγο η εφημερίδα «Εστία» μας έκανε σκληρή κριτική στο πρωτοσέλιδό της, για αυτή μας την κίνηση. Η αφιέρωση που γράψαμε σε όλα τα βιβλία που μοιράσαμε ήταν: «Σε συγχαίρουμε για την επιτυχία σου και σου ευχόμαστε καλή πρόοδο και δύναμη στη ζωή σου». Στην εκδήλωση μας παραβρέθηκαν εκατοντάδες μαθητές μαζί με τους γονείς τους. Ήταν μια πολύ όμορφη βραδιά, που θα μας μείνει αξέχαστη.

 

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button