ΑΡΘΡΑ

Το μεγάλο ρεκόρ του Δήμου Χαϊδαρίου στην Καραϊσκάκη

Δημοσιεύουμε άρθρο του κ. Τάσου Βουρλούμη για μια όντως αξιοσημείωτη επίδοση του Δήμου στην πυκνότητα κάδων στη Στρατάρχη Καραϊσκάκη. Παράλληλα, δίνεται μια καλή ευκαιρία στην εφημερίδα μας να ρωτήσει τη δημοτική αρχή γιατί δεν προχωρά στην πόλη μας η εφαρμογή του προγράμματος ξεχωριστής αποκομιδής βιοαποβλήτων και ανακύκλωσης στην πηγή, από νοικοκυριά και καταστήματα. Σημειώνουμε ότι αφετηρία για την ερώτηση αυτή είναι σχετική παρατήρηση νεαρού καταστηματάρχη που διατηρεί επιχείρηση στη Στρ. Καραϊσκάκη. Ήδη έχει γίνει σε γειτονικούς Δήμους, όπως πχ στις λαϊκές αγορές του Δήμου Αιγάλεω.

Το άρθρο του Τάσου Βουρλούμη:

Νέα παγκόσμια πρωτοτυπία του Δήμου Χαϊδαρίου. Ο ιστορικός δρόμος της Στρατάρχου Καραϊσκάκη το 2021 απέκτησε αισίως 47 κάδους απορριμμάτων!

Ναι φίλοι μου, όπως το διαβάζετε είναι. Ο ιστορικότερος δρόμος της δυτικής Αθήνας μετά την Ιερά Οδό, ο κεντρικός δρόμος του  Δήμου Χαϊδαρίου με τα δεκάδες καταστήματα (εμπορικά, εστίασης, αναψυχής), ο δρόμος του μεγάλου φυσικού κάλους με τα αιωνόβια πεύκα που βοηθούν αφάνταστα τους περιπατητές, αυτός ο δρόμος… κατάφερε στο ένα χιλιόμετρο μήκος του, να έχει 47 κάδους απορριμμάτων!

Και καλά οι επιχειρηματίες, δεν το βλέπουν γιατί ασχολούνται με το κέρδος, οι μορφωμένοι του Δήμου δεν καταλαβαίνουν την…υγειονομική βόμβα;

Αυτό το αναφέρω διότι ο τομέας της καθαριότητας επιφανειακά φαίνεται να ασχολείται με το μάζεμα των σκουπιδιών, στην πραγματικότητα όμως είναι διεπιστημονικός τομέας και όλοι οι δήμοι στη χώρα και φυσικά στην Ευρώπη βάζουν στόχους και σε συνεργασία με όλους τους πολίτες στα πλαίσια της προστασίας του περιβάλλοντος, προσπαθούν για το καλύτερο.

Για του λόγου το αληθές θα σας αναφέρω μια σοβαρή ενημέρωση, από τον τότε δήμαρχο της Bιλνέβ Ντάσκ, στην αντιπροσωπεία του Δήμου μας προ εικοσαετίας, όταν είχαμε επισκεφθεί τη βόρεια Γαλλία στα πλαίσια της αδελφοποίησής μας:

“Όταν προ τριετίας αναλάβαμε, βάλαμε στόχο τη μείωση των απορριμμάτων κατά 30-40% στη θητεία μας. Συνεργαστήκαμε με όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, μοιράσαμε σακούλες που έγραφαν πλαστικό, αλουμίνιο, γυαλί σε όλους τους μαθητές και όποιος έφερνε γεμάτη σακούλα έπαιρνε δώρο ένα εισιτήριο για αγώνα ποδοσφαίρου, μπάσκετ, για θέατρο, για σινεμά, για χορό… Μάλιστα είχαμε δεσμευθεί ότι τα χρήματα από τη διάθεση των απορριμμάτων θα πήγαιναν στο ταμείο των σχολικών τους επιτροπών για τις εκδρομές τους. Σήμερα, ένα χρόνο πριν τη λήξη της θητείας μας, έχουμε πετύχει το στόχο μας, έχει ομορφύνει η πόλη μας, το κυριότερο όμως για μένα είναι η ευαισθητοποίηση των νέων μας για την προστασία του περιβάλλοντος.”

Από τα παραπάνω βγαίνει το συμπέρασμα ότι στους σοβαρούς δήμους ο τομέας καθαριότητας στην πραγματικότητα παράγει παιδεία, στη συνέχεια παράγει δικαιοσύνη, διότι θα είναι σε θέση να εφαρμόσει το τίμιο “ο ρυπαίνων πληρώνει” και φυσικά εξοικονομεί λειτουργικές δαπάνες και εισπράττει αρκετά χρήματα, αφού τα απορρίμματα είναι χρήμα.

Το ανησυχητικό είναι ότι στον ομορφότερο πεζόδρομο της Αττικής, οι δημότες και οι επισκέπτες απολαμβάνουν το περπάτημα, τον καφέ τους και το φαγητό τους με φόντο τους βρώμικους, ακαλαίσθητους και γεμάτους κάδους απορριμμάτων.

Άλλωστε, αν ο δήμος Χαϊδαρίου επικοινωνούσε με τον αντιδήμαρχο καθαριότητας και ανακύκλωσης του δήμου Πειραιά, κ. Παναγιώτη Ρέππα, θα μάθαινε για το πιλοτικό πρόγραμμα “Κάνθαρος”, που εφαρμόζεται τώρα στην περιοχή της Καστέλλας, υπενθυμίζοντας στους κατοίκους: “Όσο ανακυκλώνεις, κερδίζεις”.΄

Υ Γ 1. Οι κάδοι απορριμμάτων πιστέψτε με, θα είχαν απομακρυνθεί αν η διοίκηση του δήμου είχε τις απαραίτητες γνώσεις και ορθολογισμό και αν φυσικά αγαπούσε την πόλη μας, διότι η προστασία του περιβάλλοντος χρειάζεται παιδεία και τα αποτελέσματά της είναι η αύξηση της ποιότητας ζωής στην καθημερινότητα.

Υ Γ 2. Αληθεύει κ. Δήμαρχε ότι ζητάτε φορτικά από συγγενικά πρόσωπα εργαζόμενων στο Δήμο, να ανεβαίνουν κάθε μέρα στα λεωφορεία της δημοτικής συγκοινωνίας για να μη φαίνονται άδεια; Σε λίγο αμέτρητες ΦΩΤΟ.

ΤΑΣΟΣ  ΒΟΥΡΛΟΥΜΗΣ, Φιλελεύθερο Χαϊδάρι, πρώην αντιδήμαρχος

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button