ΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΙΝΩΝΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Τι απέγινε η κολοσσιαία εφημερία του Νοσοκομείου Αττικόν; – Σοβαρός ο κίνδυνος για την υγεία

Σχεδόν 1.000 άτομα δεχόταν κάθε εφημερία του Αττικού στις “καλές μέρες”, προ κορωνοϊού. Τότε που στην πραγματικότητα όλα κυλούσαν χάλια στα νοσοκομεία, αλλά λίγοι έδιναν σημασία -ουσιαστικά μόνο όσοι αναγκαστικά περνούσαν το κατώφλι της εφημερίας, για να βολευτούν στη συνέχεια σε κανένα ράντζο στο διάδρομο, μέχρι να ελευθερωθεί κρεβάτι σε θάλαμο. 

Τώρα, που το Νοσοκομείο της δυτικής Αθήνας αποτελεί κέντρο αναφοράς για την ασθένεια covid-19, τι γίνεται στις εφημερίες του Αττικού; Πόσοι καταφεύγουν εκεί; Με ποιον μηχανισμό αντιμετωπίζονται τα συνηθισμένα -μικρά και μεγαλύτερα- προβλήματα; Σίγουρα σοβαρά ερωτήματα, που αφορούν την υγεία σε μια τεράστια περιοχή, μια και -ας μην το ξεχνάμε- τα νοσοκομεία αποτελούν και τον βασικό πυλώνα πρωτοβάθμιας υγείας στη χώρα.

Απάντηση στα ερωτήματά μας έδωσε ο κ. Αντώνης Μπουλταδάκης, αναισθησιολόγος του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Νοσοκομείου Αττικόν. Είπε στο Χαϊδάρι Σήμερα:

“Βλέπαμε 900 άτομα στην εφημερία του Αττικού, ενώ τώρα ο αριθμός έπεσε στους 200 (!) και αφορά σοβαρά περιστατικά και λοιμώξεις του αναπνευστικού, πιθανά covid-19. Είναι μια τεράστια μείωση. Δεν υπάρχουν εμφράγματα πια; Δεν εκδηλώνονται άλλες ασθένειες; Το αίτιο είναι κοινωνικό, απλά ο κόσμος φοβάται να έρθει στο Νοσοκομείο, γιατί αυτό νοσηλεύει ασθενείς από κορωνοϊό, και έτσι φτάνει σε εμάς σε τελική κατάσταση.

Ο κ. Μπουλταδάκης θεωρεί την εξέλιξη αυτή πολύ ανησυχητική:

“Τα αποτελέσματα θα τα δούμε στην πορεία, καθώς ασθενείς επιβαρύνουν την κατάστασή τους, προτιμώντας να μην ζητήσουν βοήθεια. Αυτό γίνεται επικίνδυνο, διότι δεν υπάρχει δημόσια πρωτοβάθμια φροντίδα. Ειδικότερα τα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού θα δοκιμαστούν.”   

Η προειδοποίηση του κ. Μπουλταδάκη δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Με βάση όσα μάς λέει, η πανδημία θα έχει σοβαρές “παράπλευρες” επιπτώσεις στην δημόσια υγεία, πέρα από τα δικά της περιστατικά. Κομβικό σημείο αποτελεί η αναφορά του στον ρόλο της πρωτοβάθμιας υγείας. Δυστυχώς όμως, ακόμη και αυτή η ισχνή υποδομή που υπήρχε, εξαρθρώνεται από τον κυβερνητικό σχεδιασμό για την αντιπετώπιση του κορωνοϊού. 

Συγκεκριμένα, στελέχη της πρωτοβάθμιας υγείας μεταφέρονται εσπευσμένα στα νοσοκομεία για την κάλυψη θέσεων εκεί, με αποτέλεσμα να απορφανίζεται το σύστημα. Πριν από λίγες μέρες στο άρθρο μας “Μετάγγιση” από το Κέντρο Υγείας Χαϊδαρίου στο πρώην Λοιμωδών αναφερθήκαμε ακριβώς σε μια τέτοια περίπτωση. Όπως είπε στο “Χαϊδάρι Σήμερα” ο διευθυντή του Κέντρου Υγείας Χαϊδαρίου, Ιωάννης Μπουλταδάκης (συνωνυμία με τον εντατικολόγο του Αττικού), μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Αγία Βαρβάρα, που ανασυστάθηκε για την νοσηλεία σθενών με τον κορωνοϊό, ένας μικροβιολόγος και δύο παρασκευαστές, ενώ σχεδιάζεται και η μεταφορά δύο παθολόγων. 

Με λίγα λόγια, αντί να ενισχυθεί η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας για κάθε ασθενούντα, τώρα που τα νοσοκομεία βαίνουν σε κορεσμό, αλλά και να στηριχτούν πιο ορθολογικά και οι ασθενείς από τον ιό που παραμένουν σπίτι (βλέπε και Κύπριος πνευμονολόγος: “Αυτή είναι η σημασία των ιατρείων covid σε κάθε πόλη”), το σύστημα αποδυναμώνεται. Αυτό διότι δεν προχωρούν οι προσλήψεις του απαραίτητου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, που ήδη ήταν σοβαρά ελλειμματικό, αλλά προτιμάται η τακτική της αναδιανομής του από μονάδα σε μονάδα, με ό,τι αυτό σημαίνει για την δημόσια υγεία. 

Σε επόμενο δημοσίευμα θα ακολουθήσει ολόκληρη η συνέντευξη του εντατικολόγου του Νοσοκομείου Αττικόν, κ. Αντώνη Μπουλταδάκη, για την κατάσταση που διαμορφώνεται σε αυτό, εν μέσω της μάχης εναντίον του κορωνοϊού.  

Mενέλαος Χρόνης

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button