Η πατρίδα μας καταστρέφεται με κύριο υπεύθυνο τις επιλογές της ΝΔ τα τελευταία 15 χρόνια, αλλά βρέθηκε άλλο ασήμαντο θέμα για αποπροσανατολισμό και χάσιμο χρόνου. Εντός βουλής έχουν ακουστεί και ακούγονται απίστευτες ανοησίες, αλλά δεν πειράζει εμείς θα εστιάσουμε στο τι μουρμούρησε ένας ένας βουλευτής της ΕΚ σε μια αμήχανη στιγμή σε μια προεκλογικής κοπής λαϊκή συγκέντρωση.

Για να αποδείξω πόσο παράλογα αξιολογούνται τα θέματα και πως δεν χρησιμοποιούνται τα ίδια μέτρα και σταθμά να αναφέρω ένα παράδειγμα προς σύγκριση: Πρόσφατα ο πρόεδρος της ΝΔ και πιθανός επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας ρωτήθηκε από δημοσιογράφο για την συνεχιζόμενη δικαστική καταδίωξη του Γεωργίου (και η οποία μόνο στόχο μπορεί να έχει να διατηρήσει την αντιμνημονιακό ψέμα ότι τα δημοσιονομικά της χώρας δεν εκτροχιάστηκαν από την κυβέρνηση Καραμανλή την τριετία 2007-2009 αλλά είναι αποτέλεσμα κάποιου είδους συνωμοσίας για μαγείρεμα των αριθμών). Είναι ένα θέμα που έχει εξευτελίσει διεθνώς την χώρα μας όσο κανένα, καθώς την ζωγραφίζει ως μια χώρα όπου η απάτη έχει αναδειχθεί σε θεσμό. Και πως απάντησε ο Μητσοτάκης που όλοι ελπίζαμε ότι θα μπορούσε να γίνει η αρχή της αλλαγής για την χώρα; Είπε ότι δεν θα πει τίποτε μέχρι να αποφανθεί η ελληνική δικαιοσύνη. Λες υπάρχει η οποιαδήποτε αμφιβολία επί του θέματος, ή λες και η ελληνική δικαιοσύνη έχει κάποια αρμοδιότητα να ελέγξει αν η εργασία της ΕΛΣΤΑΤ γίνεται σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά λογιστικά πρότυπα.

Συγκριτικά λοιπόν αυτή η απάντηση του Μητσοτάκη είναι χίλιες φορές πιο σημαντικό θέμα από το τι εκστόμισε ο Φωκάς στην λαϊκή συγκέντρωση. Πρώτον διότι διατηρεί την κοινή γνώμη σε αντιμνημονιακή αποβλάκωση, δεύτερον διότι πλήττει διεθνώς την προσωπική αξιοπιστία του ιδίου του Μητσοτάκη, και διότι τρίτον ενδυναμώνει την διεθνή εντύπωση ότι η Ελλάδα δεν είναι μια ευρωπαϊκή χώρα αλλά, όπως ηγέτες της ΕΕ ευγενικά θέτουν, είναι μια “ειδική περίπτωση”. Ο Μητσοτάκης εύκολα θα μπορούσε να έχει απαντήσει με τρόπο που να είναι εθνικά υπεύθυνος και που εσωκομματικά δεν θα δημιουργούσε ιδιαίτερο πρόβλημα, οπότε είναι διπλά αδικαιολόγητος για την ζημιά που προκάλεσε.

Αλλά δεν πειράζει – στο επίπεδο που γίνεται ο δημόσιος διάλογος στην Ελλάδα θα εστιάζουμε όχι στα σημαντικά για την χώρα, αλλά σε αυτά που υπηρετούν το μικροκομματικό παιχνίδι όπου ένα κόμμα προσπαθεί να κάνει ζημιά στο άλλο με την βοήθεια του μιντιακού συστήματος. Να ασχολείται λοιπόν το πανελλήνιο με το τι μουρμούρησε ένας ασήμαντος και προφανώς ανάξιος βουλευτής μικρού κόμματος. Ή παλαιότερα για το τι είπε σε μια ιδιωτική συζήτηση ο Γιώργος Παπανδρέου για το πρόβλημα της διαφθοράς στην χώρα, ή για το ότι Χρυσοχοίδης όταν ως υπουργός είχε να διαχειριστεί το κάψιμο της Αθήνας από τους αριστερούς δεν φοβήθηκε να πει την αλήθεια ότι δεν είχε διαβάσει τον ογκώδη εφαρμοστικό νόμο του πρώτου μνημονίου πριν το ψηφίσει.

Ως προς το τελευταίο να θαυμάσουμε την υποκρισία των δημοσιογράφων του ΣΚΑΙ στο βίντεο που παραπέμπω. Οι ίδιοι δημοσιογράφοι φαντάζομαι σφύριζαν αδιάφορα όταν το 2015 ψηφίστηκε το τρίτο μνημόνιο το κείμενο του οποίου μοιράστηκε στους βουλευτές όταν ήδη είχε αρχίσει η συνεδρίαση και άρα αυταπόδεικτα δεν το διάβασε κανείς από τους 300 που δεν ήταν στην σύνταξή του. Αλλά το 2011 η γραμμή της διαπλοκής ήταν κτυπάμε το υπεύθυνο ΠΑΣΟΚ που έφερε το πρώτο αναπόφευκτο μνημόνιο, ενώ το 2015 ήταν δικαιολογούμε την ΝΔ που υπερψήφισε το τρίτο αχρείαστο μνημόνιο που έφερε το ανεύθυνο ΣύριζΑνελ.

Εδώ η φάση με τον Χρυσοχοίδη

Και εδώ η φάση με τον Φωκά. Παρεμπιπτόντως απολύτως κατακρίνω τι είπε και πιστεύω ότι πολίτες που με τον λόγο τους εκφράζουν ότι δεν σέβονται τους θεσμούς της δημοκρατίας δεν θα έπρεπε να έχουν το δικαίωμα να είναι βουλευτές. Ούτως ή άλλως ο Φωκάς και ο κάθε παραπλήσιος λαϊκιστής ανεξαρτήτως κόμματος δεν αξίζει να είναι βουλευτής. Τα κόμματα κακώς βάζουν υποψήφιους αυτού του χαμηλού επιπέδου, και ο κόσμος κακώς τους ψηφίζει.

από τον  Διανέλος Γεωργούδης